İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Aileler dağıldı daireler küçüldü

İstanbul'da büyük dairelerin artık satılmadığını savunan Ceylan İnşaat Başkanı Muammer Ceylan, "Ailelerimiz artık parçalandı, kızın ya da oğlun üniversiteyi bitiriyor tek evde oturuyor. Küçük dairelere ihtiyaç çok fazla şu anda" dedi. Ceylan, İstanbul'da fiyatı 300-400 bin liraya kadar dairelerin hızlı satıldığının altını çizdi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 18 Şubat 2018 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Aileler dağıldı daireler küçüldü

İş hayatına 39 yıl önce Karaköy'de metal ticaretiyle başlayan ve Tansu Çiller'in başbakan olduğu dönemde yaşanan devalüasyonla 1995'te sektör değiştirerek inşaat işine giren Ceylan İnşaat, bugün 7 şantiyede 3 bin konut üretiyor. 1995 yılından itibaren İstanbul'da konut projelerine başlayan Ceylan İnşaat'ın patronu Muammer Ceylan, kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte dönüşüm projelerine ağırlık vermiş durumda. En karlı konut yatırımının İstanbul'da olduğuna işaret eden Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan'la, yeni projelerini ve gayrimenkul piyasasını konuştuk. İstanbul'un merkezi lokasyonlarında bugün 'Zer' markasıyla Mecidiyeköy, Levent, Göztepe, Fikirtepe, Kartal, Tuzla ve Topkapı'da konut ürettiklerine işaret eden Ceylan, Fikirtepe'de yükselen Muhteşem Yeniyıl konutlarında ise teslim aşamasına geldiklerini bildirdi. 'Zer'in Farsça'da altın anlamına geldiğine vurgu yapan Ceylan, Zer isimli 7 projede ürettikleri 3 bin konutun yatırım değerinin 1 milyar lira olduğunu ve 2020 yılı sonunda da anahtar teslimlerine başlamayı planladıklarını açıkladı. Türkiye'de konut piyasasını da değerlendiren Muammer Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konut satışları düşmez. Geçen yıl yabancıya 25 bin konut satıldı. O bizi kurtarmaz. Biz yine kendi halkımıza, ihtiyaç sahibi olan insanlarımıza satış yapıyoruz. Türkiye'de konut açığı var. 1990'lı yıllardan 2010 yılına kadar neredeyse hiç inşaat yapılmadı, mahalle bazında konutlar yapıldı. Site kültürü yeni çıktı. Markalı projelere ülkemizin ihtiyacı var. Biz hiç bir zaman yabancıya satmak için proje üretmiyoruz."

KOMŞULUK İÇİN ÇİĞ KÖFTE PARTİLERİ YAPIYORUZ

Sitelerde aidat konusuna da değinen Muammer Ceylan, "Site yöneticiliği bir meslek haline geldi. Profesyonel şirketler kuruldu. Ancak aidat sistemi rant haline dönüşürse onun önünü kimse alamaz" uyarısında bulundu. Projelerinde ilk beş yıl site yönetimini kendilerinin üstlendiğini ve sektör haline gelmemesi için de çalıştıklarını dile getiren Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim kendimize dert ettiğimiz bir konu var aslında. Komşuluk ilişkileri... Bizim kendi adetlerimize uygun yaşamamız lazım ki mutlu olalım. Para mutluluk vermiyor, bankadaki dolarların mutlu etmemesi lazım. Çünkü paylaşarak ancak mutlu olabiliriz. Bin - 2 bin kişilik sitelerde komşuluk ilişkileri bitmiş durumda. Ben sitede birini gördüğüm zaman, eğiliyorum 'komşu nasılsın' diyorum. Selamı yayacağız. Sosyal tesislerde bir takım eğitimlerle çocukları kaynaştırabilirsiniz. Çiğ köfte partileri yapıyoruz, site yönetimi olarak, aileleri biraraya getiriyoruz. Müteahhit satıyor arkasını dönüp gidiyor. Oysa bizim sosyal sorumluluğumuz da var. Sadece para kazanmak için yaparsak yarın o parayla biz mutsuz oluruz. Şarkı yarışmaları düzenliyoruz, çocuklar için İngilizce kursu veriyoruz. Bizim çocuklarımızı korumak için de sosyal aktiviteler yapmamız lazım. Laf olsun diye bunların olmaması lazım."

ERMENİ VAKFI'NA DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüme önem verdiklerini ve ellerinde 5 proje daha bulunduğuna işaret eden Muammer Ceylan, şöyle devam etti: "Kurtuluş'ta bir Ermeni vakfının yeri var, onlar da burayı dönüşüme almak istiyorlar. Sarıyer'de de bir dönüşüm projesi var" dedi. Türkiye'de konut piyasasında balon olmadığını savunan Muammer Ceylan, "Yapılan projelerin hiç biri elde kalmış değil" ifadelerini kullandı. Ortadoğulu bir firmanın Türkiye'de yatırım planı olduğunu da açıklayan Ceylan, söz konusu yatırım büyüklüğünün 5-10 milyar dolar arasında olduğunu bildirdi.

İNŞAAT EN KARLI SEKTÖR

En karlı sektörün inşaat olduğunu ve konut fiyatlarında da düşüş beklemediğini dile getiren Muammer Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konut fiyatları inmez çıkar. Neden insin ki? İstanbul'da bugün 300-400 bin liraya kadar olan daireler çok hızlı satılıyor. Eşi çalışıyor, kızı oğlu çalışıyor. Bir şekilde banka kredisi alarak ödüyorlar. Birikimleri varsa 1+1, 2+1 alıyorlar. Büyük daire İstanbul'da artık satılmıyor. Hem fiyat açısından, hem de ailelerimiz parçalandı bizim. Şimdi evlenir evlenmez herkes gidiyor. Kızın ya da oğlun üniversiteyi bitiriyor tek oturuyor. Küçük dairelere ihtiyaç çok fazla şu anda. Bir şekilde insanlar imece usulü ev sahibi oluyor."

KONUT FİYATLARI YÜKSEK DEĞİL

Gayrimenkulün dönem dönem yerinde saysa bile mutlaka döviz ve faizin üstüne çıktığını savunan Ceylan, "Bundan sonra da böyle olacaktır. Getirisi yüzde 10-15 seviyelerinde olur. Fazla üretim olduğu için konut sektöründe mevcut dairelerin fiyatları hızlı artmıyordur ama bu bir şekilde değişecektir. Çevredeki hastane, eğitim, okullar, sosyal yaşam alanları bütün bunlar fiyatları etkiliyor" dedi. Konut fiyatlarının aslında yüksek olmadığı görüşünü dile getiren Ceylan, "İstanbul'u çıkarttığınızda 150-170 bin liraya daireler var" ifadelerini kullandı. İstanbul'un da yurtdışındaki diğer mega şehirlerle kıyaslandığında metrekarelerin düşük kaldığına işaret eden Ceylan, "Mecidiyeköy'de metrekare fiyatı yaklaşık 12 bin lira. Tokyo, New York, Paris'te evler milyon dolarlarla satılıyor. O şehirlerle kıyasladığınızda İstanbul'da fiyatlar çok düşük. Oralarda metrekaresi 15 bin dolardan aşağıya daire yok. Şangay'da öyle, kiralar zaten uçuyor" değerlendirmesinde bulundu.

DİYARBAKIRLI DEĞİL, KARADENİZLİYİM

Ceylan İnşaat olarak bugün 7 şantiyede 3 bin konut üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Muammer Ceylan, ancak Ceylan isminin karıştırıldığını söyledi. Ceylan, "Bizi Diyarbakırlı Ceylanlarla karıştırırlar. Halbuki ben Karadenizli ve Giresunluyum" dedi. En karlı konut yatırımının İstanbul'da olduğunu da savunan Ceylan, "İstanbul dışında nerede proje yaparsanız yapın, İstanbul'daki kadar karlı ve cazip değildir" ifadelerini kullandı.

HAMİDE HANGÜL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber