İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sosyal medya'da tık çok 'vergi' yok

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile sosyal medya fenomenlerinin izlenme oranı televizyon kanallarını bile geride bıraktı. Fakat, takipçi sayıları milyonları aşan fenomenlerin aylık geliri 100 bin liranın üzerine çıksa da henüz vergi vermiyorlar

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 10 Mart 2018 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sosyal medya'da tık çok 'vergi' yok

İnternetin kullanım alanları her geçen gün artarken, izleme alışkanlıklarına da yön vererek, yeni fenomenlerin doğmasına da aracılık ediyor. Kimi zaman eğlenceli kimi zaman da bilgilendirici videoları ile milyonlarca takipçi sayısına ulaşan bu fenomenler, maddi açıdan da yüzbinlerce liralık gelir rakamına ulaştı. Kimi zaman videolarda söyledikleri ile tepki de toplayabilen bu sosyal medya fenomenlerinin gelir vergisi vermeden elde ettiği gelirler haksız kazançlara neden oluyor. Youtube kanalı üzerinden yayınladıkları videolar sayesinde yüzbinlerce liralık gelir elde eden fenomenler, şahıs hesapları üzerinden para transferi yaparak vergi kaçırdığı öne sürülüyor. Bu işe markaların reklamını yaparak elde ettikleri gelirler de eklenince bir asgari ücretle çalışan işçinin 10 yılda kazanamadığı parayı elde edebiliyorlar ve vergi de vermiyorlar. Fenomenler gelirlerini o kadar yükseltti ki bu alanda kendi markalarını dahi çıkarttı. CC Media Operasyon Direktörü Güven Çelikkaya, influencerlar olarak da hitap edilen sosyal medya fenomenlerinin, e-ticaret pazarlamasına önemli bir katkısı olduğunu, araştırmalara göre satın alma davranışını etkileyen en önemli etkenin tanıdık tavsiyesi olduğunu belirtti. Çelikkaya, "Influencerlar takipçilerinin satın alma kanaatini değiştirme gücüne sahip. Ayrıca deneyim paylaşımı ve bir tavsiye niteliğinde olduğu için reklam gibi olmuyor. Tüketicilerde artık büyük oranda reklam körlüğü var. Böyle olunca influencer paylaşımlarının e-ticarete katkısı normal pazarlama faaliyetlerinden 2-3 kat daha fazla olduğu kanıtlandı" dedi. Influencer'ların sahip oldukları fazla takipçi sayısı sebebiyle birer medya kanalı haline geldiklerini, çektikleri videoların bir iki gün içinde milyonlarca insanın izlediğini söyleyen Çelikkaya, "Influencer'ların videoları geleneksel medyadaki programlardan daha fazla izleniyor, ayrıca takipçileri üzerlerinde etkileri çok yüksek. Bu kişiler artık tek başlarına birer medya haline geldiler" ifadelerini kullandı.

İÇERİKTE MAKYAJ İLK SIRADA

Influencer Marketing çalışmalarının %19'u Danla Bilic'in de içeriklerini oluşturduğu güzellik ve makyaj alanında gerçekleşirken, %18'i moda alanında oldu. Bu kategorileri %13 ile seyahat ve %12 ile yaşam ile yemek takip ediyor. Influencer'ların en çok takip edildiği yer olan Facebook'ta ortalama takipçi oranları 63 bin olurken, sırasıyla Twitter'da 59 bin, Instagram'da 47 bin ve Youtube'da 41 bin olan takipçi sayılarını görüyoruz.

1,5 MİLYAR DOLARLIK PASTA

Türkiye'deki Influencer Marketing pazarının büyüklüğü ve gelişimi hakkında, sosyal medya fenomenleriyle sevdikleri markaları bir araya getiren bir pazar yeri CreatorDen tarafından bir rapor yayınlandı. Rapora göre dünya genelinde, 2017 yılında Influencer Marketing pazarı 1,1 milyar dolardan, 1,5 milyar dolar seviyelerine kadar büyüdü. Türkiye'de ise bu pazar, 30 milyon TL büyüklüğünde seyrediyor. Türkiye'de gerçekleştirilen Influencer Marketing faaliyetlerinin %48'i Instagram üzerinden gerçekleştirildi. Bu oran aynı zamanda Instagram'ın en trend mecra olduğunu da kanıtlar nitelikte. Instagram'ı %21 ile Facebook, %16 ile YouTube ve %15 ile Twitter izliyor.

* Sosyal medya fenomenleri kendi markalarını oluşturmaktan tutun da sinema filmine kadar pek çok projeyi hayata geçirdi ve zaman zaman yayınlarında söylediği sözler nedeniyle eleştiriliyor. Enes Batur, 44. Altın Kelebek Ödül Töreni'nde bu yıl ilk defa verilen 'En İyi YouTuber' ödülünü kazandı. Ancak ödül, Enes Batur'un bir videosunda 'çocuklara kötü örnek olabilecek görüntüler' bulunduğu gerekçesiyle geri alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber