Şanlıurfa, Halfeti, Harran, Göbeklitepe gezi rehberi

Furkan Kumkaya, memurlar.net için gezdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Nisan 2018 22:28, Son Güncelleme : 14 Haziran 2018 13:49
Şanlıurfa, Halfeti, Harran, Göbeklitepe gezi rehberi

Peygamberler şehri Şanlıurfa, her yıl binlerce turist ağırlıyor.Yaz kış fark etmeksizin görmeye giden insanlar manen yenilenerek dönüyor. Şanlıurfa'ya havayolu ile de ulaşmak mümkün. Her yerinden tarih kültür ve sevgi taşan Urfa'yı tanıyalım.

URFA DA GEZİLECEK YERLER

Mezopotamya'nın en önemli merkezlerinden biri olan Urfa'da Balıklı Göl ve çevresi, hanlar, Mozaik ve Arkeoloji Müzeleri, Harran, Göbeklitepe, ve Halfeti başlıca gezilecek yerler olarak öne çıkıyor.

ŞEHİR MERKEZİ VE BALIKLI GÖL

Balıklı Gölün yanına gelir gelmez insanın içini manevi bir huzur kaplıyor. Hz.İbrahim'in doğduğu yeri ve makamını ziyaret etmek yapacağınız ilk şey olsun.Balıklı Göl'de rivayete göre Hz.İbrahim'in ve kızının ateşe atıldığı yerlerin göle dönüştüğü kısımlar da balıkları besleyebilirsiniz. Aynızeliha gölünde kayıklarla gezintiye çıkabilirsiniz, ücreti 5 TL. Alanın çevresinde tarihi bir cami ve kafe olarak kullanılan mağaralar mevcut.Bu bölümün yukarısından ise Urfa Kalesine çıkabilirsiniz. Şehrin bütün manzarasını buradan izleyebilirsiniz.

Gölden çıktıktan sonra baharat çarşısına gidebilirsiniz. Şanlıurfa'nın en güzel ciğercileri ise çarşıdan sonra karşınıza gelen alanda sizleri bekliyor. Kendine has sunuş şekliyle Urfa ciğeri yemeden dönmeyin.

Şanlıurfa merkez de görülmesi gereken bir çok "Han" mevcut. Pazar ve hanların her birinde ayrı ürünler satılmakta. Gümrük hanında yerel giysiler ; Sipahi Pazarı'nda halı, kilim, heybe; Hüseyniye Çarsısı'nda bakır ve diğer çarşılarında ise baharat, peynir ve yöresel otları bulabilirsiniz.

Balıklı Göl ve Hanlar birbirlerine yakın mesafedeler buradan şehrin batısına doğru ilerlerseniz eğer Mozaik ve Arkeoloji Müzelerini de görebilirsiniz. Her karışından tarih fışkıran bu şehrin en önemli eserlerinin sergilendiği müzelere Müze Kartınız ile en hesaplı şekilde girebilirsiniz.

Şanlıurfa merkezde uğrayabileceğiniz diğer bir yer ise Ulu Camii. Rivayete göre Hz. İsa'nın iyileştirici mendili zamanında düşmanın eline geçmesin diye bu kuyuya atılmış. Söylentiye göre I. Dünya Savaşı esnasında bölgeye gelen İngilizler mendili bulup ülkelerine götürmüşler. Şİmdi British Museum'da sergilenmekte.

Gece etkinliği olarak ise Şanlıurfa'ya özgü olan "sıra gecesi" etkinliğine katılabilir,çiğ köfte yiyebilir ve yöresel türküleri dinleyebilirsiniz. Sıra gecesi fiyatları ortalama 40 tl den başlamakta.

HARRAN

Harran'a şehir merkezinden kalkan dolmuşlar ile 7 TL ücret ödeyerek gidebilirsiniz. Harran tarihi evleriyle meşhur. Aynı ev dizaynı sadece bir bölgede bulunmakta. Merkezde indikten sonra karşınıza gelen tarihi kapıdan geçerek evlerin bulunduğu bölgeye ulaşabilirsiniz. Bölgede çok sayıda çocuk sizden okul harçlığı istemeye gelecektir, haberiniz olsun. GAP sonrası su gelen tarlaların eşliğinde vardığımız Harrandaki diğer önemli yer ise dünyanın il üniversite yapısının bulunduğu alan. Bu önemli eserin bulunduğu yer çalışmalar dolayısı ile kapalı fakat yakınından içini tamamen görebilirsiniz. Şanlıurfa'nın güneyinde kalan bu bölgede develeri ve atları yakından görebilirsiniz.Tarihi Harran evinde bir kahve içmeden dönmeyin derim.

GÖBEKLİTEPE

Dünyanın en eski yerleşim yerinin Şanlıurfa'da olduğu biliyor muydunuz ?

Göbeklitepe günümüzden yaklaşık olarak 11.600 - 13.000 arası yıl öncesine dayanan bir yerleşim yeri.Bu demek oluyor ki yıllarca en eski yer olarak bilinen, İngilizlerin Stonehenge' inden 6500 yıl daha eski!

Kazılar hala devam etmekle birlikte yakın zamanda bir kısmı ziyarete açıldı. Göbeklitepeye Şanlıurfa'dan otobüs, taksi veya aracınızla kolayca ulaşabilirsiniz.

HALFETİ

Halfeti sadece Şanlıurfa'nın değil Türkiye'nin görüp görülebilecek en güzel yerlerinden biri. İnsanı etkilemesi açısından ilk 10 da üst sıralarda olur. Halfeti, Urfa'nın batısında Gaziantep il sınırında yer alıyor. Şehir merkeziyle mesafesi 45-60 dk arası sürmekte. Urfa'dan buraya varmak için. Birecik'e kadar gelip ardından dolmuşa binmeniz gerekiyor.

Zeytinlik ve fıstıklıkların arasından geçilerek Halfeti'ye gidiliyor. Halfeti uzaktan görülmeye başlandığı anda insanın nefesi kesiliyor.Adeta saklı bir cennet gibi beliriyor.

Halfeti dünyada "Siyah Gül" ün yetiştiği tek yer.Zaman içerisinde rengi kırmızı, bordo ve siyah olmakta. Barajın yapımından sonra birçok köyü sular altında kalan Halfeti'de yeni manzaralar ortaya çıkmış. Halfeti şehrinde 1 saat civarında yürüyerek gezinizi tamamlaya bilirsiniz. Şehir merkezindeki gölün üzerinde birbirinden güzel restoranlarda oraya özgü olan Şabut balığını tadabilirsiniz.

Yapmadan dönmemeniz gereken şey Fırat Nehri'nin üzerinde tekne turu yapmak.Tekne turunda tarihi Rumkale'yi ve minaresi görünen sular altında kalan camisi ile ünlü Savaşan Köyü'nü görebilirsiniz. Genç kaptan Şerif'in teknesiyle tur yapmaya çalışın bölgenin tarihini esprili bir şekilde en iyi ondan dinlersiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Yorumlar

Bu haber yoruma kapatılmıştır!

Sonraki Haber