İtiraza itiraz; 'DP çatısı' Yargıtay'a taşındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Partisinin isim hakkının kendilerinde olduğunu ileri sürerek Anavatan-DYP birleşmesine itiraz edenlere karşı itiraz geldi Anavatan Partisi, ''Demokrat Parti''nin isim hakkının kendilerinde olduğunu belirterek, demokrat parti adı altında parti kurulması girişiminin geri çevrilmesi istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığına başvurdu.

Alınan bilgiye göre, Anavatan Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Keçeciler ve Salih Uzun imzasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ve İçişleri Bakanlığı'na konuya ilişkin dilekçe gönderildi.

Demokrat Parti'nin 08 Mayıs 2005 tarihinde yapmış olduğu Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Anavatan Partisi ile birleşmek amacıyla kapanma kararı verdiği, aynı kongrede Demokrat Parti'nin isim, amblem gibi hakları da dahil olmak üzere tüm hak, alacak, borç ve mallarının Anavatan Partisi'ne devredilmesinin açık bir dille karar altına alındığı belirtilen dilekçede, şöyle denildi:

''Bilahare, Anavatan Patisi'nin 04 Haziran 2005 tarihindeki Olağanüstü Büyük Kongresi'nde, 'Demokrat Parti'nin Anavatan Partisi'ne katılması ile ilgili iş ve işlemlerin ifası hususunda MKYK'ya tam yetki verilmesi' kabul edilmiş, 28 Aralık 2005 tarihli MKYK toplantısında da, 'Demokrat Parti'nin isim ve amblem hakları da dahil olmak üzere tüm hak, borç, alacak ve malları ile Anavatan Partisi'ne katılmasının kabulüne' karar verilmiş olup bu hususlar Anavatan Partisi'nce 28 Mart 2006 tarihli yazılarla İçişleri Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na bildirilmiştir.

Bu tarihten sonra, başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere tüm merciler nezdinde Demokrat Parti tüzel kişiliği adına Anavatan Partisi muhatap kabul edilmektedir. Bunun en açık örneği, Anayasa Mahkemesi tarafından Demokrat Parti'nin 2004 ve 2005 yıllarına ilişkin mali denetimlerine ilişkin yazıları 'Demokrat Parti Genel Başkanlığı (Anavatan Partisi Genel Başkanlığı)' hitaplarıyla partimize tebliğ edilmiştir.

Üstelik Anavatan Partisi ile birleşme kararı vermiş olan Demokrat Parti'nin Anayasa Mahkemesi'nce 2005 yılı mali denetim işlemleri henüz tamamlanmamış olup süreç devam etmektedir. Bu husus, Anayasa Mahkemesi'nin 27.02.2007 günlü ve Esas:2006/17 sayılı ilk inceleme kararından da anlaşılacaktır. Yani Demokrat Parti tüzel kişiliği resmi işlemler bakımından tamamen sonlanmamış bulunmaktadır. Aynı isimle yeni bir parti kurulması, resmi makamlar karşısında muhataplık ilişkisi bakımından karışıklığa da neden olabilecektir. Bu durumda, Anayasa Mahkemesi'nde hala devam etmekte olan mali denetim işlemlerinde muhatap olarak, eski Demokrat Parti ve dolayısıyla Anavatan Partisi mi, yoksa yeni kurulduğu söylenen parti mi kabul edilecektir? Bu hususun ciddi hukuki sonuçlar doğurabilecek kadar tereddütlü bir sürece yol açacağı açıktır.

Tüm bu vesaikten anlaşılacağı üzere; Demokrat Parti tüzel kişiliği Anavatan Partisi tüzel kişiliğinde mündemiç olup Demokrat Parti isim ve ambleminin kullanım hakkı hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak biçimde Anavatan Partisi'ne aittir. İsim ve amblem de bir haktır ve hukukun genel ilkeleri bakımından güvence altında olduğu izahtan varestedir. Anavatan Partisi'nin rızası dışında bu ismin kullanılması hukuki dayanaktan yoksundur.

Ayrıca, 'Demokrat Parti' ismi Türk siyasi hayatında büyük bir geleneği temsil etmektedir. Bu geleneğin iki ana damarını oluşturan Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi'nin, Demokrat Parti adı altında birleşme iradeleri her iki partinin Genel Başkanları tarafından 05 Mayıs 2007 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Hal böyle iken; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda tutulan sicil kayıtlarında 'Demokrat Parti' ismi bulunmuyor olması gerekçesine sığınılarak, yasalarımızın 30 vatandaşımıza verdiği parti kurma hakkı çerçevesinde aynı isimle parti kurma girişimine tevessül etmek, 'bir hakkın kötüye kullanımı' olarak değerlendirilmelidir. Hakkın kötüye kullanımına müsaade edilmemesi ise en temel hukuki ilkelerdendir.''

Dilekçede, basın yayın organlarından öğrenilen otuz kişi tarafından ''Demokrat Parti'' adı altında bir parti kurulması girişiminin geri çevrilmesi istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber