Sakinliği ile ün yapmış Akyaka'da emeklilik planı yapabilirsiniz

Furkan Kumkaya, memurlar.net için yazdı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Haziran 2018 00:10, Son Güncelleme : 13 Haziran 2018 16:19
Sakinliği ile ün yapmış Akyaka'da emeklilik planı yapabilirsiniz

Muğla'nın en güzel yerlerinden biri olan Akyaka , 2011 yılında yapılan başvuru sonucunda sakin şehir unvanını almıştı. Merkezi İtalya olan "Cittaslow" organizasyonu, dünyanın en sakin şehirlerini seçiyor. Anlatılmaz yaşanır demek daha doğru olsa da, olduğu kadar anlatmakta fayda var.

Akyaka konum olarak, Muğla -Marmaris yolu üzerinde bulunuyor. Şehir, Gökova körfezinin en köşesinde begonvillerin arasından sizi çağırıyor. Şehirde etkinlik ve doğal güzelliklerin her türlüsü mevcut. İnsan ne yapacağını şaşırıyor. Bodrum, Marmaris, Fethiye kadar kalabalık olmayan ama her türlü imkanı bulabileceğiniz bir yer burası.

Akyaka, buraya tatile gelen herkesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile kendine aşık edip emeklilik planlarını burası üstüne yapmaya itiyor. Peki Akyaka'da sizleri daha neler bekliyor ?

AKYAKA'NIN MÜCEVHERLERİ

Azmak Nehri (Kadın Azmağı)

Azmak, bölgedeki dağdan gelen soğuk suların çoğuna verilen genel ad. Hepsine azmak denmiş. Kadın Azmağının hikayesi ise farklı. Kadın azmağı, suyunun sodalı olması sebebiyle, çamaşırların yıkanması amacıyla kullanılırmış. Bizzat test ettim, kirlenmiş üst ve alt ile suya girdim ve herhangi bir sabuna gerek kalmadan üstüm temizlendi. Kadınlar da burayı doğal çamaşırhane olarak kullanmışlar.

Suyun diğer bir özelliği ise 8 derece civarında olan soğukluğu. Girmek yürek istiyor. Gerçekten çok soğuk. Üstelik bir de dışarısı 35 derece ise gerçekten fark ediliyor. Nehre gittiğinizde denizden çıkıp gelmiş insanlar görebilirsiniz. Su kenarında oturup suyun serinlettiği havayı da içinize çekebilirsiniz. Ayrıca "cam gibi" suyun içindeki canlı yaşamını da yakından görebilirsiniz.

Suyun üzerinde yarım saat kadar süren kayık turları mevcut. Ücreti ise 10 tl.

SEDİR ADASI

Karia medeniyetinin ilk kurulduğu yerlerden biri olduğu düşünülen bu adanın antik adı, "Cedrea" imiş. Kleopatra Adası olarak da bilinen adanın hikayesi ise Türkiye'deki diğer tüm Kleopatra plajlarının olduğu gibi, Kleopatranın burada biriyle aşk yaşamış olmasıdır. Kumları ise burayı diğer yerlerden ayıran özelliğidir. Kumlar sadece Mısır'da bulunan altın rengi kumlardan getirilerek oluşturulmuş. Çok kıymetli olan bu nadir kumlar azalmasın diye sahile terlik, ayakkabı, havlu gibi şeylerle girmek yasak ve çıkmadan zorunlu duş alıyorsunuz.

Tarihi ve güzel bir ada ama neden ve neye para aldıklarını anlamış değilim. Eskiden gidince, kumları götürme diye duşa sokuyorlardı, şimdi Türk çözümü bulmuşlar;

Kleopatra plajının "plaj" bölümünü telle kapatmışlar, kuma basamıyorsunuz bile. Yanlışlıkla basarsanız yukarıda bir bekçi, hemen düdüğünü çalıyor; boğulan olursa yardım edeceği yerde,

Kuma ayak sürten olursa yakalayayım diye duruyor. Gökova bölgesinde birçok bölgede bulabileceginiz turkuaz rengi bir su, daracık bir koy, yüzlerce üstüste insan su da. Ama plaja sadece bakabiliyoruz, basamıyoruz. Teknede çalışanlar siz binerken ayaklarınıza su döküp alıyor, zira kumun tanesi yüzünden çok ceza alabiliyorlarmış...

Gün batımı izlemek isterseniz mümkün degil, akşam 7 de herkesi gönderiyorlar...

Akyaka'dan Çamlı köyüne geçip, oradan da tekneler ile adaya geçebiliyorsunuz. Ada doğal güzelliği ve özel deniziyle tam bir cennet parçası. Tabii bunun da yan etkisi kalabalık olması. Önerim sabahın erken saatlerinde gitmeniz. Sedir Adasını da kapsayan tekne turlarına katılmak isterseniz ücreti yemek dahil 75 lira civarı.

Adanın tarihi yönü de güzelliği kadar önemli. Bakım açısından pek dikkat edilmese de günümüze kadar gelmiş olan ve Apollon'a hitaben yapılmış kalıntıları mevcut. Dor'lardan kalan bu yapı içerisinde bir tiyatro ve Agora da bulunuyor.

Çınar Plajı

Plaja, Akyaka merkezin girişinden körfez yolu takip edilerek gidebilirsiniz. Bu yolu bisiklet kiralayıp gitmek ise diğer bir alternatifiniz. Akyaka şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafesi bulunmakta. Plaj iki kısımdan oluşuyor. Halk plajı ve Beach Club tesisi. İki yer arasında geçiş kapatılmış. Beach Club kısmı ilk karşınıza çıkan yer oluyor. Girişinde kişi başı 20 lira ücret alınıyor (2017 fiyatıydı). Bu parayı içeride yemek içmek için kullanıyorsunuz. Sahile geçen yıl beyaz kum serildi. Beyaz kumun özelliği ise ayağı yakmıyor olması. Ne kadar güneş olursa olsun kumlar ısınmıyor. Ayrıca bir azmak da alanda yer alıyor. Soğuk suya girip sınırlarınızı keşfedebilirsiniz. Kadın azmağından bir kaç derece daha sıcak burası. Halk plajında ise normal kum hakim.

Akbük

Akyaka ile Akbük arası 26 kilometre. Akyaka her ne kadar sakinliği ile bilinse de turizm zamanı yine de kalabalık olabiliyor. Akyaka çevresinde başka neresi var, daha da sakin bir yer var mı diye arıyorsanız en güzel hedef Akbük oluyor. Küçük bir yerleşim alanı olan Akbük size huzuru doruğunda sağlayacaktır. Özel koruma bölgesi olan sahilinde şezlong, şemsiye, duş ve wc imkanı da mevcut. Tertemiz bir yer olan Akbük'e mutlaka uğramanızı tavsiye ederim.

Sakartepe

Sakartepe Akyaka gelenlerin uğrak noktalarından biri. Sakartepe'de Gökova körfezinin muhteşem manzarasını görebilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz'e rakip olmak isteyen yamaç paraşütü alanları da mevcut. Eğer Akyaka'ya gelirseniz ilk olarak buraya uğrayın. Geldiğiniz coğrafyanın muhteşemliğini önceden görün derim.

AKYAKA'DA KALACAK YER ve YEMEK YEME YERLERİ

Akyaka büyük otellerden ziyade 3 ve 4 yıldızlı butik oteller ile turistleri misafir ediyor. Aralarında çok büyük farklar olmayan bu otellerin gecelik ücretleri sezonda 200-500 lira arası değişiyor. Butik oteller size sakin şehre geldiğiniz hissini yaşatmaya da devam ediyor. Akyaka küçük bir yer olduğu için sahile uzaklık durumu pek yok. Otellerin hepsi 5-10 dakika yürüme mesafeden daha fazla uzakta değiller.

Tatil yörelerinde genellikle abartılı fiyatlara maruz bırakılırsınız.

Bunun dışındaki yerlerde ise, ucuz etin yahnisi ile ilgili atasözünü anımsarsınız.

Ancak sabah kahvaltısı için Sarıyer Börekçisi bu konuda bir istisna. Çay 1 lira, mamuller enfes, hizmeti son derece başarılı. Gözü kapalı öneririm..

Ayrıca denizin kenarında Belediyenin çay evinde yanılmıyorsam ismi ULA çay bahçesinde, akşam ailenizle güzel vakit geçirebilir gün batımını izleyebilir, tost veya hamburger yiyebilirsiniz. Ücretleri de gayet hesaplı olup; bir çay 1,5 TL Tost 5 TL...

AKYAKA'DA AKTİVİTE ZAMANI

Akyaka etkinlik açısından epey bir zenginliğe sahip. Şehir bir çok aktiviteye sahip olduğu için canınız sıkılmayacaktır.

Azmak Turu

Sahile indiğinizde, bekleyen tur tekneleri ile Azmak nehrinin yeşilin her tonunu sakladığı berrak suyu üzerinde bir gezi yapabilirsiniz. Yarım saat süren bu tur da suyun içindeki balıklar, kazlar ve kaplumbağalar size eşlik ediyor. Tur ücreti kişi başı 10 lira.

Bisiklet Turu

Akyaka'nın girilmedik sokağını bırakmamak gerek. Bunun için ise en güzel etkinliklerden biri de bisiklet kiralamak. Bisikletinizi tam gün ve saatlik olarak kiralayabiliyorsunuz. Saatlik isterseniz saat başı 5 lira. 5 saatten sonra ise fiyat sabit. Begonvillerle dolu sokaklarda özgürce gezinip çok güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

TEKNE TURU

Akyaka ve Gökova'nın eşsiz güzellikteki koylarını günübirlik turlarla gezebilirsiniz özellikle Gökovalı gezi teknesinde ki "su kaydırağı" ile denize girmek bir harika (her teknede su kaydırağı yok dikkat edin)

Sizi Kandilli, Sedir Adası, Zeytinli Koyu, Lacivert Koy, Sualtı Mağarasını gezdirip öğle yemeği ikram ediyorlar.

Tekne sabah 09.30 da hareket edip akşam 19.00 gibi dönüş yapıyor, Tekne gezisinde size öğlen makarna ve köfte ikram ediliyor ancak bunu koylarda yüzerek yaktığınız için çabuk acıkıyorsunuz yanınıza çantanıza atıştırmalık ve içmek için su almayı unutmayın teknede bir çay 8 TL gerisini siz düşünün... Turların fiyatı 40 ila 75 TL arası değişiyor.

Kiteboard

Akyaka'nın üzerine profesyonelleştiği bir spor olan Kite-surf her gün daha da ünleniyor. Akyaka'nın güneyinde sörfçüler için ayrılmış olan sahilde etkinliklere katılabilirsiniz. Yoğun talepten dolayı önceden rezervasyon yaptırmanızda yarar var. Kurs şeklinde katılım için ise 2-3 gün ayırmanız gerekiyor. Günün yarısını alan bu etkinlik ücreti ise 1500-1800 lira arası değişmekte.

Amazon'da Kano Turu

Tostçusuyla meşhur Akçapınardan başlayan turlar ile 2,5 saat süren turlara katılabilirsiniz. Turlar, grup olarak yapılmakta olup deneyimli rehberler size katılmakta. Sazlıkların ve azmak nehrinin içinde eşsiz bir aktivite. Mutlaka denemenizi öneririm. Kişi başı 25 tl ücreti var.

AKYAKA'YA NASIL GİDİLİR ?

Kara Yolu ile;

Akyaka'ya Muğla üzerinden, isterseniz Dalaman üzerinden varabilirsiniz. İki yoldan da gelirken Marmaris'i takip etmeniz gerekiyor. Akyaka'ya, Muğla üzerinden gelecek olanlar için Marmaris yoluna girmeden önceki kavşakta yer alıyor. Fethiye-Dalaman yönünden gelecek olanlar için ise Marmaris kavşağından sonra geliyor.

Otobüs ile ulaşmak isteyenler için ise farklı bir uygulama mevcut. Marmaris otobüsler sizi Akyaka kavşağında bırakıyor. Ardından sizi orada bekleyen servisleriniz sizi şehir merkezine götürüyor.

Hava Yolu ile;

Akyaka'ya gelmek isteyenler Milas-Bodrum Havalimanını ya da Dalaman Havalimanını kullanabilirler. Dalaman yarım saat daha yakın mesafede yer alıyor. Dalamandan Akyaka yaklaşık olarak 1 saat sürüyor. Servisler mevcut. Servisler ile Marmaris yönüne binip kavşakta indikten sonra taksi ile geçmeniz gerekiyor. Havaş ücreti 20 lira.

KIZKUMU

Akyaka'dan Datça'ya giderken uğrama fırsatımız oldu. Bayağı güzel, etkileyici, değişik doğa harikası bir yer; adeta suyun üzerinde yürüyormuş hissi oluyor.

200-300 metre su içerisinde gitmemize rağmen su hala dizimizdeydi, görülmesi gereken bir yer.

Yol kenarında hiçbir ücret ödemeden yararlandım. Öğle saatinde gittim, çok kalabalık olduğundan denizin üstünde yürümek biraz zor ama manzara harika. Su çok güzel denize girilebiliyor...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber