Sendika Üyesinin İstifa Edebilmesi Kolaylaştırılıyor

Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilen ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda değişiklik öngören yeni tasarı ile herhangi bir sendikaya üye olan bir kamu görevlisinin sendikasından istifa etmesindeki sorunlar ortadan kaldırılıyor. Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 23 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'ye sevk edilen tasarının 2'inci maddesinde şu hükme yer verilmiştir.

"Madde 2- 4688 sayılı Kanunun 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 16- Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir.
Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır. Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini onbeş gün içinde sendikaya gönderir.
Çekilme, kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendikaya üyeliği, bu sürenin bitim tarihinde kazanılır.
Üyenin, sendikadan çıkarılma kararı sendika merkez genel kurulunca alınır. Çıkarma kararı, çıkarılana ve işverene yazı ile bildirilir. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içinde görevli iş mahkemesine itiraz edebilir. Mahkeme iki ay içinde kesin karar verir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar sürer.
Çekilme, göreve son verilmesi veya sair nedenlerle kamu görevinden ayrılanlar ile farklı bir hizmet koluna giren kuruma atananlardan sendika üyesi olanların üyelikleri, varsa sendika şubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki görevleri sona erer. Emekliye ayrılanların sendika şubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki görevleri seçildikleri dönemin sonuna kadar devam eder.
Üyeliğin devamı ve askıya alınması hallerinde 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 24 üncü maddesinde yer alan hükümler uygulanır.?

Mevcut düzenlemede, sendika üyesinin istifa edebilmesi için sendikadan istifa formu temin etmesi, bunu doldurması ve daha sonra da üye olduğu sendikanın bu formu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili kamu kurumuna göndermesi gerekmektedir.

Ancak, yeni düzenlemede sendika üyesi istifa etmek istediğinde doldurduğu formu kamu kurumuna verecek, kamu kurumu da ilgili sendikayı durumdan haberdar edecektir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber