İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

890 bin aday tercih yapmadı kontenjanlar boş kaldı

Üniversite sınavı sonrası 1 milyon aday açıkta kaldı, 290 bin kontenjana ise öğrenci bulunamadı. Tıpta 111, hukukta bin 283 öğrencilik kontenjana kimse yerleştirilemedi. Çarpık tablo, en hassas konu olan eğitimdeki plansızlığa acil çözüm bulunması gerektiğini gösterdi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 16 Eylül 2018 09:00, Son Güncelleme : 16 Eylül 2018 09:13
890 bin aday tercih yapmadı kontenjanlar boş kaldı

Yükseköğretim Kurumları sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları açıklandı ve yaklaşık 1 milyon öğrenci açıkta kaldı. 890 bin üniversite adayı hakkı olmasına rağmen tercih yapmadı. Bu tablo sonucunda 290 bin kontenjana ise öğrenci bulunamadı. Tıpta 111, hukukta da bin 283 öğrencilik kontenjana kimse yerleştirilemedi. Bu öğrencilerin yararlanabileceği ek yerleştirme süreci ise önceki gün başladı. Süre 20 Eylül'de son bulacak. Ek yerleştirme süreci ile ilgili konuşan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektör Danışmanı ve Eğitim Yazarı Turgay Polat, şu anda toplamda 140 bin lisans programında açık olduğunu belirterek "Devlet üniversitelerinde 110 bin, vakıf üniversitelerinde 30 bin lisans programı açık. Yani 450 bin lisans kontenjanının neredeyse 140 bini öğrencilerin gelmesini bekliyor. Ön lisans ve lisans olarak toplamda 290 bin civarında açık kontenjan var" dedi.

"Geçmiş yıllarda ek yerleştirme dediğimizde kontenjanın yüzde 10-15'i açık kalırdı ve çok az bir öğrencinin faydalandığı bir sistem olurdu. Bu sene ise hem sınav sisteminin değişmesinden hem tercihlerde yapılan hatalı puan hesaplamalarından kaynaklanan bir durum oldu. Birçok öğrenci aslında yerleşebilecekken yerleşemedi. Dolayısıyla hem üniversitelerde ciddi boşluklar hem de açıkta kalan çok öğrenci oldu" diyen Polat, öğrencilere şu önerilerde bulundu: "Ek kontenjan kılavuzunu mutlaka indirip iyice incelesinler. Çünkü 600 bine yakın tercih yapmayan, 400 bine yakın yerleşemeyen öğrenci var. Yani yaklaşık 1 milyon öğrenci bu ek kontenjandan faydalanabilecek durumda. Bütün bölümlerde boş kontenjan var. Geçmiş yıllardan farklı düşünsünler. Geçen yıllardaki gibi artan kontenjan olarak değil de, ikinci bir yerleştirme yapıyor gibiyiz. Mutlaka tercih yapmaya çalışsınlar."

SÜREÇ İYİ YÖNETİLMEDİ: Bir çok bölümün taban puanı olmadığını belirten ve ve birinci yerleştirmede büyük bir belirsizlik olduğunu ifade eden Polat, "Birinci yerleştirmede öğrencilerin neye göre tercih yapacakları çok net değildi. Ama şu anda puanlar belli, giren öğrencilerin başarı sıralamaları belli" ifadelerini kullamndı. "Bir sınav sistemi değişikliği sırasında, herkesin doğru hareket etmesi lazım" diyen Polat, "YÖK'ün sistemi öğrencilere doğru anlatması, ÖSYM'nin doğru verileri sunması lazım. Hele ki öğrencilere yardımcı olacak uzmanların daha doğru verilerle çocuklara yardım etmesi lazım. Dolayısıyla doğru yönetilmesi gereken bir süreci iyi yönetemediğimiz için şu anda bu durumları yaşıyoruz" dedi.

EN FAZLA AÇIK İŞLETME VE İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE

Türkiye genelinde tıp ve hukuk da dahil bir çok gözde meslek gurubunu yetiştiren bölümler boş kaldı. Bu yıl psikolojide bin 315, hukukta bin 283, rehberlik ve psikolojik danışmanlık 903 kontenjan öğrencilerini bekliyor. İşletmede 7 bin 15 kontenjan boş. Sayısal tarafta inşaat mühendisliği 2 bin 5, elektrik elektronik mühendisliğinde 2 bin 230, mimarlıkta bin 828 boş kontenjan var. Tıpta bile 111 boş kontenjan bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber