İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Açıköğretim öğrencisinin TÜBİTAK başarısı

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü öğrencisi Melike Çatak, TUBİTAK tarafından düzenlenen 2238-Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması'nda başarı elde etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2018 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Açıköğretim öğrencisinin TÜBİTAK başarısı

TUBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen ve 8-10 Ekim tarihleri arasında İzmir'de gerçekleşen Temel Kategoriler Sergisi'nde birincilik ödülüne layık görülen "Yöresel Ürünümüz Olan Bal kabağının Çikolata Yapımında Kullanılması ile Çikolatanın Yararlı Hale Getirilmesi ve Tüketiminin Artırılması" projesi hem Melike Çatak'ın hem de AÖF'ün gururu oldu. Sakarya'da yaşayan Melike Çatak, örgün eğitim veren bir üniversitede İşletme Ön Lisans Programı tamamladıktan sonra lisans tamamlama kapsamında Açıköğretim Sistemi İşletme Fakültesi öğrencisi oldu. Sakarya'da yaşayan ve Adapazarı Halk Eğitim Merkezi'nde İşaret Dili Eğitmeni olarak çalışan Çatak, çalışıp ailesine destek olmanın yanı sıra öğrenim hayatına da devam etmek istediği için Açıköğretim'i tercih ettiğini söyledi. Çatak, "Açıköğretim benim için bulunmaz bir nimet oldu, hem çalışabiliyorum, hem de öğrencilik hayatım devam ettiği için öğrencilere yönelik projelere başvurabiliyorum" diyerek Açıköğretim'in kendisi için ne ifade ettiğini anlattı.

Projesine TUBİTAK sayesinde patent aldı

2015 yılından bu yana üzerinde çalıştığı Balkabağı Çikolatası projesi için, 2016 yılında TUBİTAK'a başvuran Çatak, proje sürecini "Kalorisi ve şeker oranı yüksek olan çikolatanın yararlı hale getirilebilmesi için bal kabağı ile birleştirerek yeni bir ürün meydana getirmeyi düşünmüştüm. Sağlığa çok fazla yararı olan bal kabağı aynı zamanda Sakarya bölgesinin yöresel bir lezzeti. Bu proje sayesinde bal kabağının tüketiminin de arttırılmasını hedefledik. 2016 yılında patent için başvurdum ve 23 Mart tarihinde projem tescillendi. Bunu yapan ilk kişi benim" dedi.

Başarılı öğrenci Çatak, "Üretimi yapılan bal kabağı çikolatalarından numuneler alınarak antioksidan kapasiteleri, ham protein-kalori-lif değerleri, partikül boyut dağılımı, nem miktarı ve renk analizleri yapıldı. Antioksidan kapasitelerinin yüksek olması kanseri önleyen maddelerin çok olmasını göstermektedir. Her açıdan yerli, sağlıklı ve doğal bir ürün olmuş oluyor. İnsanlar çikolatayı gönül rahatlığıyla tüketebilir" sözlerini de ifadelerine ekledi.

"Açıköğretim öğrencileri tüketmemeli, üretmeli"

Melike Çatak, kendisi gibi Açıköğretim Sistemi öğrencisi olanlara geleceğe ümitle bakmalarını, Açıköğretim okudukları için kendilerini örgünden geride hissetmemelerini, eğer tüketime değil üretime odaklanırlarsa her şeyin mümkün olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber