İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sanayide orta-düşük teknoloji sorunu

Bu yıla yüzde 12,0 artışla başlayan sanayi üretimi Ağustos ayında 1,6'ya düşen üretim eğilimi Eylül ayında eksiye geçti ve yüzde 2,7 daraldı. Üretimdeki daralma özellikle orta-düşük teknoloji ve orta-yüksek teknoliji sektörlerinde yoğunlaşırken, düşük teknolojide daralma sınırlı kaldı. Yüksek teknolojik ürünlerde ise üretim artışı azalmaya rağmen devam etti

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 17 Kasım 2018 08:10, Son Güncelleme : 17 Kasım 2018 08:34
Sanayide orta-düşük teknoloji sorunu

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 2,7 azaldı. Eylül ayında yaşanan üretim düşüşü düşük teknoloji sektörlerde yüzde 1,3 ile sınırlı kalırken, özellikle orta-düşük teknolojik sektörlerdeki yüzde 7,3 düşüş dikkat çekti. Üretim düşüşünün yoğun olduğu bir diğer alan ise orta-yüksek teknolojik sektörler oldu. Bu alandaki üretim düşüşü ise yüzde 4,0 düzeyinde gerçekleşti. Yüksek teknoloji sektöründe ise yüzde 8,7 üretim artışı yaşanmaya devam etti. Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylülde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde yüzde 0,5 artacağını öngörmüştü. Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 0,8 azalacağı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de aylık bazda yüzde 2,7 gerileyeceği tahmin etmişti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artarak 115,4 değerine ulaştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,3 azalış kaydetti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, eylülde bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 7 ile dayanıklı tüketim malı sektöründe gerçekleşirken, en fazla düşüş yüzde 19 ile yüksek teknoloji sektöründe gözlendi.

SEKTÖREL FARKLILAŞMA ÇOK YOĞUN

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim verilerine bakıldığında sektörel farklılaşmanın çok yoğun olduğu gözleniyor. Dayanıklı tüketim sektöründe üretim azalması yüzde 4,4'e ulaşırken, dayanıksız tüketim sektöründe üretim yüzde 1,2 oranında artış kaydetti. İmalat sanayinde ise yüzde 3,2'ye ulaşan üretim azalması alt sektörlerde de farklı değişimler gösterdi. Tekstil üretiminin sadece yüzde 1,1 azaldığı ama buna karşılık giyim eşyaları sektörünün yüzde 3,8 gibi bir üretim artışı sağladığı görülmektedir. Ağaç ve mobilya serktöründe ise üretim adeta hızla çökmüş ve yüzde 17,3'e varan düşüş gerçekleşmiştir. (Mobilya sektöründe üretim düşüşü yüzde 34,0 oranındadır). Eczacılık sektörü ise yüzde 7,5 oranında üretim artışı gerçekleştirmiştir. Motorlu kara taşıtlarında ise ağustos ayında yaşanan yüzde 5,1'lik üretim düşüşü eylül ayında da devam etti ve sektör yüzde 4,1 üretim kaybı yaşadı. Buna karşılık diğer ulaşım araçları sektöründe yüzde 25,3 oranında üretim artışı gerçekleşti.

GÜÇ KAYBETTİĞİMİZ BELİRGİNLEŞTİ

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, sanayi üretimi ve katma değer arasında gözlenen ilişki nedeniyle üretimin 3. çeyrekte çok düşük artmasının, milli gelir artışı açısından belirgin yavaşlama sinyali anlamına geldiğini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu: "3. çeyrekte, iç talep ve yatırımlarda daralma görüldüğünden milli gelirde de 2016'nın 3. çeyreğinden beri ilk kez yıllık bazda azalış görülme ihtimali bulunmaktadır. Bu görünüm altında büyüme hızının Yeni Ekonomi Programı'nda çizilen yumuşak iniş senaryosundan daha sert bir şekilde yavaşlama göstermesi ihtimali çok yükselmiştir. Bu bağlamda, 2018 için büyüme tahminimizi yüzde 3'e indirdik, ancak risklerin aşağı yönde devam ettiğini düşünüyoruz. Gelecek yılın büyümesini ise yüzde 1 civarında öngörmekteyiz."

BÜYÜMEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,9 oranında büyüyen sanayi üretimi, ikinci çeyrekte büyümesini yüzde 5,2'ye düşürmüştü. Henüz açıklanmamış üçüncü çeyrek büyümesi açısından sanayi sektörünün çok daha düşük katkı vereceği şimdiden ortaya çıktı. Takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz-Eylül dönemi olan 3. çeyrekte sadece yüzde 1,5 artış sağlayabildi. Anılan dönemde imalat sanayinde büyüme ise çok daha sınırlı kaldı ve yüzde 1,1 oranında büyüme gerçekleşti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber