Galatasaray Üniversitesinin 'tartışmalı ayrıcalığı' sürüyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Haziran 2007 10:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'de ÖSS dışında kendi yaptığı sınavla öğrenci alabilen Galatasaray Üniversitesi, bu tartışmalı ayrıcalığını bu yıl da koruyor. Aynı üniversite kökenli YÖK Başkanı Teziç ise bu yöndeki şikayetlere rağmen sessizliğini koruyor.

Galatasaray Üniversitesi de bu yıl da öğrencilerini kendi yaptığı sınavla belirleyecek. Üniversite, 2007 yılında alacağı öğrencilernin yüzde 50'sini 29 Mayıs'ta yaptığı sınava göre seçecek. Türkiye'de kamu ve vakıf üniversiteleri arasında ÖSS dışında, kendi yaptığı sınavla öğrenci kabul edebilen tek üniversite konumundaki Galatasaray Üniversitesi'nin bu ayrıcalığa, hangi hukuki gerekçe nedeniyle sahip olduğu ise belirsizliğini koruyor. Üniversite, her yıl belirlediği toplam yeni kontenjanının ancak yüzde 45'ini ÖSS sınavından geçmiş adaylara ayırıyor. Geri kalan kontenjan ise sadece Galatasaray Lisesi ve Fransızca eğitim veren liselerin son sınıf öğrencileri ile mezunlarının katılabildiği özel bir sınavla belirleniyor.

GALATARAY KÖKENLİ YÖK BAŞKANI TEZİÇ SEYREDİYOR

Bu konuda YÖK'e binlerce şikayet olmasına rağmen, Galataray Üniversitesi eski rektörü olan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç tarafından hiçbir adım atılmadı. Üniversite, hukuki statüsü diğer vakıf üniversiteleri gibi olmasına rağmen, ancak belirli liselerin girebildiği kendi yaptığı sınavla öğrenci alımını sürdürüyor. Oysa Türkiye'deki kamu ve vakıf üniversiteleri ÖSS ile öğrenci seçimini merkezi sistemle sağlamakta.

HER YIL 293 ÖĞRENCİ ALINIYOR

Galatasaray Üniversitesi öğrenci kabulüyle ilgili politikasını resmi olarak şöyle açıklıyor: ?Türk-Fransız ortak komitesinin kararları uyarınca, Galatasaray Üniversitesi Yüksek Öğretim Birimlerine her yıl, sınavla 293 öğrenci alınır (70 öğrenci Mühendislik Bilimlerine, 223 öğrenci Sosyal Bilimlere olmak üzere). Bu kontenjanın yüzde 25'i o öğretim yılında Galatasaray Lisesi'nin diplomasını almış veya alacak olanlara; yüzde 25'i de Türkiye'de Fransızca öğretim yapan okulların aynı durumdaki öğrencilerine ayrılır. Sözkonusu öğrenciler için Galatasaray Üniversitesi içinde ayrı bir sınav yapılır. Geri kalan kontenjanın yüzde 45'i üniversitelerarası ögrenci yerleştirme sınavından, yüzde 5'i özel şartlar çerçevesinde yabancı öğrencilerden alınır.?

Boğaziçi'nde bu imtiyaz yok

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği, söz konusu ayrıcalığın hukuki bir zeminin bulunmadığını öne sürürek, YÖK'e bu imtiyaza son verilmesi için çok sayıda resmi başvuru yaptı. Ancak bu başvuruların hiç birisi dikkate alınmadı. Söz konusu başvurularda Galatasaray Üniversitesi'nin kurum içi sınavla öğrenci alma hakkına sahip olmadığı, bunun açıkça Anayasaya ve YÖK kanununa aykırı olduğuna dikkat çekildi. Yine bu başvurularda Boğaziçi Üniversitesi'nin de Robert Koleji'nin devamı olarak kurulduğuna işaret edilerek, Boğaziçi Üniversitesi'nin ÖSS'yi aşarak kurum içi sınavla öğrenci alımına gitmediği hatırlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber