'Zeytin Dalı Harekatı YPG/PKK'nın siyasi olarak sonu'

ORSAM Suriye Araştırmaları Koordinatörü Orhan, "Harekat, YPG/PKK/'nın siyasi olarak sonu anlamına geliyor." dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2019 17:51, Son Güncelleme : 12 Şubat 2019 17:52
'Zeytin Dalı Harekatı YPG/PKK'nın siyasi olarak sonu'

Ortadoğu Stratejik Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Suriye Araştırmaları Koordinatörü Oytun Orhan, Zeytin Dalı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'nın siyasi olarak sona erdiğini, bölgesel hayallerinin tamamen suya düştüğünü söyledi.

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal'ın moderatörlüğünde düzenlenen "Zeytin Dalı Harekatı'nın birinci yılında Afrin" panelinde Afrin Yerel Meclis Başkanı Sait Süleyman, Afrin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Nasır Hüsso ve ORSAM Suriye Araştırmaları Koordinatörü Oytun Orhan konuştu.

ORSAM Suriye Araştırmaları Koordinatörü Orhan, Suriye'de terör örgütleri YPG/PKK ve DEAŞ ile mücadelenin Türkiye'nin öncelikleri olduğunu belirterek, "Zeytin Dalı Harekatı'nın düzenlenme sebebi YPG'nin alan kontrolünün sonlandırılmasıydı. Afrin'de bir fırsat ortaya çıktı ve Türkiye bunu kullandı." dedi.

Afrin operasyonu sırasında YPG/PKK'nın Beşşar Esed rejimi ve destekçisi gruplardan yardım almasına rağmen direnemediğini anımsatan Orhan, "Harekat, YPG/PKK'nın siyasi olarak sonu anlamına geliyor. Bir de biliyorsunuz tarihsel olarak (Afrin'in) PKK için duygusal bir önemi var. Abdullah Öcalan'ın Suriye'ye ilk geçtiğinde kaldığı ve yaşadığı yer olarak geçiyor. Dolayısıyla burayı korumak için her şeyi yaptılar." ifadelerini kullandı.

Terör örgütü YPG/PKK'nın harekatla ilk kez toprak kaybı yaşadığının altını çizen Orhan, "YPG'nin bölgesel hayalleri tamamen suya düştü. Türkiye'nin ve muhaliflerin, nüfuzu ve kontrolü altında İdlib'den Cerablus'a kadar uzanan bir hat, bütüncül bir coğrafya ortaya çıktı. Türkiye'nin bu harekattan sonra Suriye üzerinde siyasi ve nüfuz etkisi arttı. Muhaliflere alan açıldı." diye konuştu.

Tel Rıfat'taki YPG/PKK'lıların Afrin'deki güvenliği hedef aldığını hatırlatan Orhan, "Eğer Rusya ve rejimin İdlib'e yönelik operasyonu gerçekleşirse Afrin'e ciddi bir göç akımı olacak. Zaten Afrin'de altyapı sıkıntıları var. Daha da riskleri artıracaktır." dedi.

"Afrin ilçesinde 7 yerel meclisimizle hizmet veriyoruz"

Afrin Yerel Meclis Başkanı Süleyman da Afrin ilçe merkezinin alınmasının hemen ardından Türkiye'nin desteğiyle bölgedeki boşluğu doldurmak ve bölge halkına destek olmak için göreve geldiklerini anlattı.

Süleyman, "Burada bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımıza hız verdik. İlk işimiz, Meydanki Barajı'ndan ilçeye su teminini ücretsiz olarak sağlamak oldu." dedi.

Çalışmalarını Türkiye'nin desteğiyle yürüttüklerini vurgulayan Süleyman, "Afrin ilçesinde 7 yerel meclisimizle hizmet veriyoruz. Burada eğitim, sağlık ve altyapı çalışmalarına odaklandık. Eğitim alanında bin 500 öğretmenimiz ilçede çocuklara ders veriyor. Afrin'de bir üniversitenin açılması için çalışmalar yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Süleyman, bölgede yaşayan Suriyelilere kimlik vermeye başladıklarını, bölge halkının mal varlıklarını ve araçlarını kayıt altına aldıklarını kaydetti.

"Bölgenin kalkınması için çalışıyoruz"

Afrin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüsso da harekattan sonra Afrin ilçesinin Suriye'nin önemli ticaret ve sanayi merkezlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Hüsso, "Afrin artık ekonomik açıdan iyileşiyor. Afrin diğer muhalif bölgelere göre daha sağlam bir ekonomi altyapısına sahip. Afrin'de 250'den fazla fabrika bulunmaktadır. Zeytin ve sabun fabrikaları var. Bölge halkının kişi başı aylık geliri 150 dolardır. Bölgenin kalkınması için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Bölgede düzensiz akaryakıt satışlarının önüne geçmeye çalıştıklarını anlatan Hüsso, ilçeye yurt dışından transfer edilen paraların emin ellere ulaştırılması için de özen gösterdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber