Sayım döküm cetveli, sonuç tutanağı ne demektir?

Seçimlere itirazlar nedeniyle bir çok kavram kullanılmaya başlandı. Bu haberde hem bazı kavramları hem de oy sayım süreçlerini açıklamaya çalışacağız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Nisan 2019 00:28, Son Güncelleme : 03 Nisan 2019 01:25
Sayım döküm cetveli, sonuç tutanağı ne demektir?

Seçimlere itirazlar nedeniyle bir çok kavram kullanılmaya başlandı. Bunlardan en dikkat çekeni sayım döküm cetveli ve sonuç tutanağıdır.

Sayım döküm cetveli ne demektir?

Sandıkların kapanmasının ardından, zarflar açılmakta, ortaya dökülen pusulalardaki oylar, her bir adaya "bir çentik" atılarak işaretlenmektedir. Bu işaretleme yapılan tutanağa sayım döküm cetveli denmektedir. Sayım döküm cetveli askerlik yapanlar için şafak çizelgelerine benzemektedir.

Bir örneği yandaki şekildedir:


Sandık Sonuç Tutanağı ne demektir?

Sayım döküm cetvelindeki toplam rakamların yazıldığı üst tutanaktır. Bu tutanakta, tek tek oy sayıları yer almamakta, toplam sayılar yer almaktadır.

Bir örneği yandaki şekildedir:

Sandık başkanı, oyları ilçe seçim kuruluna nasıl teslim eder?

Her bir okuldaki sandık başkanı, sayımlar sonrasında, sayım döküm cetveli ile sandık sonuç tutanağını, YSK'nın gönderdiği zarfın içine koyarak, oyları da bir torbaya koyup mühürleyerek, adliyelerdeki ilçe sandık kurullarına teslim etmektedir.

Ancak uygulamada, ilçe seçim kurullarındaki memurlar, sadece bir üst belge olan sandık sonuç tutanağındaki oylardaki dengeye bakarak, sandık başkanlarının getirdiği tutanak ve oy çuvallarını kabul etmektedir. Yani ilçe seçim kurullarındaki memurlar, "sayım döküm cetvelindeki oy sayıları aynen sonuç tutanağına yazılmış mıdır?" diye bir kontrol yapmamaktadır. Uygulamada, bu kontrolün, sandık kurullarında görevli siyasi parti temsilcilerince yapılmış olduğu kabul edilmektedir.

Tartışma nerede çıkmaktadır?

Ak Parti, bazı sandıklarda, sayım döküm cetvellerinde yer alan oy sayılarının doğru bir şekilde, bir üst belge olan sonuç tutanağına geçirilmediğini, kaydırıldığını veya kasıtlı olarak 0 olarak geçirildiğini iddia etmektedir. Bu nedenle bu hususta yeniden inceleme istemektedir. Yine Ak Parti, bazı sandıklarda geçersiz oyların yeniden sayılmasını talep etmektedir. CHP ise sandıklarda her partinin temsilcisi olduğunu, şerh konulmayan tutanaklarda hiçbir yeniden sayım işlemi yapılmamasını talep etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber