AYM'den polisin kötü muamelesine 70 bin TL tazminat

Anayasa Mahkemesi, gözaltına alınma esnasında kötü muameleye maruz kalan 4 öğrenciye, toplamda 70 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Haziran 2019 10:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM'den polisin kötü muamelesine 70 bin TL tazminat

Anayasa Mahkemesi, Ankara Altındağ'da yaşanan olayda kimlik kontrolü sırasında çıkan tartışma üzerine polis memurlarının 4 vatandaşı darp etmesine dair soruşturmalarda etkili bir yargı süreci yürütülmediğine karar vererek 70 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi polislerin kimlik kontrolü sırasında 4 vatandaşı dövmesi olayında önemli bir karar verdi. 2014 yılında yaşanan olayda, Ankara Altındağ'da, araç kontrolü sırasında, kimlik gösterme mevzusundan dolayı tartışma çıkmış, tartışmanın büyümesi üzerine polis memurları 4 kişiyi hem biber gazı sıkarak etkisiz hale getirmiş hem de araç içinde ve karakolda dövmüştür.

Olaydan bir gün sonra, dayak yiyen kişiler Cumhuriyet Savcılığına başvurmuş ve düzenlenen iddianamede gereğince hem polis memurları hem de polise direnen vatandaşlar için görevi yaptırmamaktan kamu davası açılmıştır.

Ancak polise direndiği iddia edilen bir kişini göz, kafa ve burun bölümlerinde önemli darp izleri olmasına rağmen polis memurlarına sadece bin lira civarında adli para cezası çıkmıştır.

Anayasa Mahkemesi, hem Cumhuriyet savcılığının etkili (sadece bir sanığa uygulanan şiddeti esas alarak iddianame düzenlemesinden dolayı) bir soruşturma yürütemediğini hem de mahkemenin şiddet ile orantılı bir ceza veremediğine karar vermiştir.

Anayasa Mahkemesi kararında polis şiddetinin hiçbir şekilde maruz görülemeyeceği belirtilerek, 70 bin TL tazminata karar verilmiştir.

Mahkeme kararında ayrıca polisler hakkında disiplin soruşturmasının da yürütülmediğine dikkat çekilmiştir.

Karar oy birliğiyle alındı

AYM kararı için TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber