Yalova'da dünyanın en büyük arıtma tesisini yaptılar

Türkiye son yıllarda, yenilenebilir enerji odaklı, doğayı koruyan ve çevre duyarlılığı yüksek projelerle adından sıkça söz ettiriyor. Bunlardan birisi de Yalova'da Atık Su Arıtma Tesisleri ve Kanalizasyon Yapma ve İşletme Birliği'nin yeni tesisi oldu. Tesis Türkiye'de ilk, dünyada ise en büyük güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten arıtma tesisi projesi olarak kayıtlara geçti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Temmuz 2019 16:54, Son Güncelleme : 18 Temmuz 2019 16:55
Yalova'da dünyanın en büyük arıtma tesisini yaptılar

Ülkemiz ve Yalovalılar yenilenebilir enerjiyle kendi elektriğini üreten su arıtma tesisine kavuşmanın heyecanını yaşıyor. İleri teknolojik özellikleri ile dikkat çeken tesiste 3 bin 360 güneş panelinin kullanıldı. 6 milyon TL gibi bir rakam harcanan tesisin benzer bir tanesi ABD'de bulunandan 4 kat daha büyük olduğu açıklandı.

Yalova'nın bütün mesken atıklarının arıtmasını yaparak temizlenen suyu, derin deşarj sistemi ile denize veren YASKİ, en büyük gideri olan enerji maliyetlerini aşağıya çekebilmek için proje geliştirdi.

Türkiye'de bir ilk olan proje kapsamında, arıtma havuzlarının üzerine 3 bin 360 güneş paneli yerleştirildi.

ABD'DEKİNDEN 4 KAT BÜYÜK

Dünyada bir tek Amerika'da olduğu bilinen benzer bir tesisin, Yalova'daki tesisten 4 kat küçük olduğu öğrenildi.

Panellerin kurulumu tamamlanan tesis, 1 megavat enerji üreterek tesisin enerji ihtiyacının üçte birini karşılayacak.

6 MİLYON TL'YE MAL OLDU

Projenin 2 yıl önce başlatıldığını belirten YASKİ Birlik Başkanı Adnan Kırtay, TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nün de onayladığı projeyle ilgili bilgi verdi.

Tesisisin, Türkiye'de güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten ilk arıtma tesisi olduğunu söyleyen Kırtay, "Hayata geçirdiğimiz bu GES Projesi havuzlar üzerindeki kurulu güç anlamında dünyanın en büyük ülkemizin ise tek projesidir. Amerika'da bulunan ve bizden önce dünyanın 1 numarası olan tesis, 250 kilovat enerji üretirken bizim tesisimiz onun 4 katı, yani 1 megavat enerji üretimi gerçekleştiriyor.

2 yıldır hayata geçirmeye çalıştığımız proje, 6 ay süren panel yerleştirme çalışmaları sonucu tamamlandı. 4 havuz üzerine 3 bin 360 panel konuşlandırılmış durumda. Yaklaşık 6 milyon TL'ye mal olan tesisi Ağustos ayında törenle açacağız. Bu tesisten üretilen enerji ilk etapta ihtiyacımızın üçte birini karşılayacak. Arazi üzerine kuracağımız panellerle de tesisimizin enerji ihtiyacının 3'te 2'sini güneşten karşılayacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber