Türkiye Kamu-Sen, Mecliste kabul edilen emsal maddesini yorumladı

Haber Giriş : 24 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANAYASA MAHKEMESİNİN EMSAL UYGULAMASINA İLİŞKİN KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak bir üst öğrenimi bitirenlerin intibakı 657 sayılı yasanın 36/A fıkrasının 12/d bendine göre yapılmaktadır.Ancak bu madde de yer alan emsal uygulamasının Anayasaya aykırılığı iddiası ile açılan davada Anayasa Mahkemesi yukarıda belirtilen tüm bendin iptaline karar vermiş ve kararın 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini hüküm altın almıştır. Ancak; Maliye Bakanlığı, yeni taslağı eski maddeyi hiç değiştirmeksizin yeniden hazırlamıştır.Oysaki maddenin (d) alt bendi hem usulden hem de esastan bozulmuş ve emsal uygulamasının Anayasaya aykırı olduğu belirtilmiştir. Bu gerekçe göz önüne alınmaksızın hazırlanan tasarı Genel Kurulda aynen kabul edilmiştir.

KONUNUN YARGI BOYUTUNUN DEĞERELENDİRİLMESİ

1-Anayasa Mahkemesinin iptal kararının yürürlük tarihi olan 16.07.2004 tarihinden önce; memuriyette iken bir üst öğrenimi bitirenler için açılacak davada başarı şansı Anayasamızın 153/5. ? İptal kararları geriye yürümez?Hükmü gereğince bulunmamaktadır. Ayrıca; Çeşitli Danıştay kararlarında; intibaka ilişkin davaların(üst öğrenimi bitirmeden dolayı); intibakın yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu süreden sonra açılan davalar süre yönünden red etmiştir.

2- Anayasanın153/5 Maddesi gereğince; iptal hükmü geriye yürümediği için; iptal kararı ancak yürürlük tarihi olan 16.07.2004 tarihinden sonra üst öğrenimi bitiren memurlar bakımından geçerli olacaktır.

3- Bu konuda; düzenlenen yeni yasa henüz resmi gazetede yayımlanmamıştır.Anayasa mahkemesi kararının yürürlüğe girdiği tarihle yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarih arasında intibak işlemin yaptıranlar; intibak işlemelerindeki eksiklikler çıkması halinde kurumlarına bu durumu öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içerisinde başvurmaları gerekmektedir.( Bu durumda; idare büyük ihtimalle; 657 sayılı yasanın 36(D) Bendinde yer alan; ?Memur iken, girişteki öğrenim derecelerinden bir üst derecedeki öğrenimi tamamlayanlar, bu üst öğrenim derecesi için 36 ncı maddede yazılı memuriyete giriş derecelerinde boş kadro bulunduğu takdirde bu kanunun 68 inci maddesinde yazılı derece yükselmesinde süre kaydı aranmaksızın bu derecedeki görevlere atanabilirler. 68 inci maddenin (A) bendinin (b) ve (c) fıkralarındaki hükümler saklıdır.?Hükmü gereğince işlem tesis edecektir. Bu bend dikkat edildiği üzere üst öğrenimden çok üst derecedeki öğrenimden bahsetmektedir. Ayrıca bu bendde idareye takdir hakkı tanınmış bulunmaktadır.Ancak bu husus idarenin takdir hakkını kamu yararı ve hizmet gerekleri dışında uygulamasına neden oluşturmayacaktır. Bu tür işlemler amaç yönünden hukuka aykırılık içerdiği için her zaman iptal davasına konu oluştururlar.)
Bu tür veya başka şekilde olumsuz cevap gelmesi halinde veya, hiç cevap gelmemesi halinde;intibak yaptıranlar; 60 gün içerisinde idare mahkemesinde dava açılabilir.

4-Yeni kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra intibak talebinde bulunanlar ise; intibak işlemlerindeki eksikliklerin düzeltilmesi için kurumlarına başvurmaları gerekmektedir. Kurumlarından 60 gün içerisinde herhangi bir cevap gelmemesi veya olumsuz cevap gelmesi halinde;bu tarihten itibaren;Anayasa mahkemesi kararındaki gerekçelerle;idare mahkemesinde Anayasaya aykırılık iddiası ile dava açma hakları mevcuttur.
Sonuç olarak; İptal edilen yasal düzenleme; Cumhurbaşkanınca veto edilmeksizin aynen kabul edilirse; yeni yasanın yayımı tarihinden sonra; intibak işlemi yaptıranlar için süresi içerisinde Anayasaya aykırılık iddiası ile dava açma hakkı vardır. Ancak; bu düzenlemenin Cumhurbaşkanınca geri gönderilmesi halinde; yasanın değiştirilmesi farklı bir biçimde kabul edilmesi hali de mümkündür.

Türkiye Kamu-Sen

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber