İnsan Kaynakları Ofisinin görev ve teşkilatında önemli genişleme

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan tüm ofislere yönelik kapsamlı bir düzenleme yapılmıştır. Bu minvalde İnsan Kaynakları Ofisi yeniden yapılandırılmış ve 5 Daire Başkanlığı ve 1 Hukuk Müşavirliği kurulmuştur.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Ekim 2019 09:33, Son Güncelleme : 24 Ekim 2019 09:33
İnsan Kaynakları Ofisinin görev ve teşkilatında önemli genişleme

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yer alan tüm ofislere yönelik kapsamlı bir düzenleme yapılmıştır. Bu minvalde İnsan Kaynakları Ofisi yeniden yapılandırılmış ve 5 Daire Başkanlığı ve 1 Hukuk Müşavirliği kurulmuştur.

Görevleri çok kapsamlı bir şekilde genişleyen Ofisin, bu görevleri yapmak üzere çok sayıda personeli görevlendirmesi kaçınılmazdır.

Ofisler, yurtdışına yetiştirmek üzere personel gönderebilecek.

Ofis Başkan Yardımcısı kadroları ihdas edilecek

Ancak Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün ve bu Genel Müdürlükte de 5 Daire Başkanlığı bulunduğu ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğünde bulunan kamu personeline ilişkin yetkiler de düşünüldüğünde, sürekli büyüyen bürokrasinin ne derece doğru olduğunun tartışıldığını düşünmüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 48)' İlgili hükümleri

İnsan Kaynaklan Ofisi
İnsan Kaynakları Ofisinin görevleri
MADDE 527/1)- (I) İnsan Kaynaklan Ofisinin görevleri şunlardır:
a) Türkiye'nin insan kaynakları envanterini çıkarmak ve ihtiyaç duyulan alanlarda yetenek gelişim faaliyetlerini yürütmek.
b) Türkiye'nin vizyonu, hedefleri ve öncelikleri doğrultusunda insan kaynağının geliştirilmesini sağlamaya yönelik projeler üretmek.
c) Özel yeteneklerin keşfini sağlamak ve yetenek yönetimi projelerini yürütmek.
ç) Politika kurullarının öncelediği alanlarda küresel düzeyde insan kaynağının tespitini yaparak milli projelere kazandırılmasını sağlamak.
d) Kamuda kariyer yönetimi, performans yönetimi ve diğer modern insan kaynağı yönetim modellemelerinin hayata geçirilmesi İçin projeler geliştirmek.
e) Kamu İstihdamında liyakat ve yetkinliğin artırılması İçin gerekli projeleri üretmek ve çalışmalar yapmak.
i) Verimliliğin artırılması İçin İnsan kaynakları planlamasına yönelik çalışmalar yapmak.
g) Cumhurbaşkanınca verilen diğer görevleri yapmak.

İnsan Kaynakları Ofisinin hizmet birimleri ve görevleri
MADDE 5271E- (I) İnsan Kaynaklan Ofisinin hizmet birimleri ve görevleri şunlardır:
a) İnsan Kaynağı ve Kariyer Planlama Dairesi Başkanlığı:
I ) Türkiye'nin insan kaynakları envanterinin çıkarılması çalışmalarım yürütmek.
2) Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim çağındaki aday insan kaynağını, özel sektör, kamu kurum ve kunıluşlarındaki insan kaynağını, yurtdışında ikamet eden insan kaynağım insan kaynaklan envanterini çıkarmak üzere mikro ve makro düzeyde analiz etmek,
kısa, orta ve uzun vadede İhtiyaç duyulan İnsan kaynağını planlamak.
3) Kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik insan kaynağı planlaması yapmalarını teşvik etmek ve bu alanda yapılacak çalışmalara destek olmak.
4) Kamu ve özel sektörde kariyer planlaması süreçlerinin takibini ve desteklenmesini sağlamak, standartlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda yardımcı olmak, ihtiyaç duyulan alanlarda kurumların çalışmalarını değerIendirmek ve önderlik etmek.
5) Kamu kurum ve kuruluşlarında seçme, yerleştirme, atama ve terfiler için yetkinlik ve ölçütlerinin analizine ve geliştirilmesine, liyakat temelli ölçümlere göre atama ve terfilerin gerçekleştirilmesine, ikame personel planlaması dahil kamu çalışanlarının kariyer planlarının oluşturulmasına destek olmak, uygulamaları takip etmek ve değerlendirmek.
6) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara yönelik performans değerleme ve ödüllendirme sistemi kurulmasına ve etkin bir şekilde uygulanmasına destek olmak.
7) Kamu kurum ve kuruluşlarının kadro verimliliği konusunda çalışmalar yapmasını teşvik etmek ve İzlemek.
8) Öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilecek yetenekli öğrencilerin ve yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, burs, öğrenim veya ihtisas yaptırılmak üzere yurtdışına ve/veya Dışişleri Bakanlığınca bildirilen uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderilecek kamu çalışanlarının; gönderilmeden önce seçilmesi, yurtdışı eğitime hazırlanması, üniversite seçiminde İhtimam gösterilmesi, yurtdışında bulundukları süre boyunca ülkemiz için stratejik önemi haiz konu ve alanlarda uzmanlaşmaları ve performanslarının ölçülmesi konusunda ilgili kurum ve kuruluşların çalışmalarını izlemek ve ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlamak.
9) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

b) Yetenek Kazanımı ve Organizasyon Dairesi Başkanlığı:
I) Kamu ve özel sektörde yetenek yönetimi süreçlerinin uygulanmasına yönelik çalışmalar yapılmasını teşvik ve takip etmek, Türkiye'nin vizyonu, hedef ve öncelikleri doğrultusunda özel yeteneklerin tespiti ve geliştirilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği halinde çalışmak.
2) Bilim, kültür, sanat, spor, girişimcilik gibi alanlardaki nitelikli insan kaynağının tespiti amacıyla yurtiçinde ve yurtdışında çalışmalar yaparak yetenek havuzu oluşturmak, havuzda yer alan adaylardan uygun görülenlerin geliştirilmesi için Ofis tarafından belirlenecek ihtiyaç ve şartlara göre bizzat veya ilgili kurumlarla işbirliği yaparak eğitim ve başarı bursu vermek ve destek sağlamak, yurtdışındaki uygun adayların ülkemizde değerlendirilmesi için projeler geliştirmek ve bu kapsamda faaliyetler yürütmek.
3) Milli projeler için ihtiyaç duyulan yetenek ve liyakatteki insan kaynağının yetenek havuzundan teminini sağlamak.
4) Yetenekli çocuk ve gençlerin okul öncesi, İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim döneminde keşfedilerek yetenek ve kişiliklerine uygun meslek seçimi yapmalarının sağlanması
İçin İlgili kurumları teşvik etmek, uygun görülen projelerde İşbirliği İçinde çalışmak veya desteklemek.
5) Yetenek havuzunda yer alanların yetkinlik kazanmasına ve gelişimine yönelik eğitimler düzenlemek, diğer kurum ve kuruluşlardaki çalışmaları desteklemek, koordine etmek ve takip etmek.
6) Yetenek yönetimi çalışmaları için kamuda ve özel sektörde analizler yaparak yetenek yönetimi süreçlerini geliştirmeye yönelik projeler önermek, kurum ve kuruluşları koordine etmek ve yönlendirmek.
7) Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerin kariyer birimleri vasıtasıyla projeler yaparak öğrencileri kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile bir araya getirmek ve istihdam imkanlarını artırmak amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapmak.
8) Türkiye'nin, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının marka değerini anırmak amacıyla insan kaynaklarına yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde organizasyonlar düzenlemek.
9) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

c) Ölçme ve Değerleme Dairesi Başkanlığı:
I) Türkiye'de eğitim ve öğretimin her aşamasındaki aday İnsan kaynağına yönelik
ölçme ve değerleme sistemlerinin verimliliği hakkında inceleme ve analizler yapmak, İhtiyaç duyulan durum ve konularda ilgili kurum ve kuruluşları ya da kamuoyunu bilgilendirmek.
2) Türkiye'de İş hayatında olan veya aday insan kaynağına yönelik istihdam, memnuniyet, sadakat, liyakat, fırsat eşitliği, şeffaflık, yenilikçilik, verimlilik ve performans gibi konularda İhtiyaca göre ölçüm ve analizler yapmak, sonuçlar hakkında İlgili kurum ve kuruluşları ya da kamuoyunu bilgilendirmek.
3) Kamu kurum ve kuruluşlarındaki yönetici kadro ve pozisyonları için ilgili kurumlarla özel nitelikleri belirlemeye yönelik çalışmalar yapmak.
4) Cumhurbaşkanınca talep edilmesi halinde üst kademe kamu yöneticileri kadro ve pozisyonları için adaylara yönelik değerleme raporu hazırlamak.
5) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

ç) İnsan Kaynağı Eğitim ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı:
I) Kamu ve özel sektörde insan kaynağının eğitim ve gelişim planlarının hazırlanması, uygulanması ve eğitim performanslarının ölçülmesine yönelik çalışmaları desteklemek, çalışma sonuçlarını takip etmek.
2) İnsan kaynağını geliştirmeye ve her kademede yetkinliği artırmaya yönelik başta öğretim kurumları olmak üzere; ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler üretmek, önerilerde bulunmak ve desteklemek.
3) Kamu ve özel sektörde insan kaynaklan alanında çalışanların eğitimi ve geliştirilmesi amacıyla tek başına veya ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte organizasyonlar yapmak, uygun görülen etkinlikleri ve projeleri desteklemek.
4) Yönderlik sistemi kurmak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarına bu konuda yol göstermek, ihtiyaç duyulan alanlarda yönderlik yapmak.
5) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

d) Projeler ve Bilişim Teknolojileri Dairesi Başkanlığı:
l) Kamu ve özel sektörde insan kaynakları uygulamaları konusunda analizler yapmak veya yaptırmak, projeler önermek, bu konuda kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayarak kurum ve kuruluşları İnsan kaynaklan süreçlerinin geliştirilmesi için yönlendirmek ve desteklemek.
2) Araştırma, geliştirme, girişimcilik, yenilikçilik ve verimlilik İle İlgili projeler yapmak, gerekli görülen projelerde ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği kurmak veya desteklemek.
3) Kamu kurum ve kuruluşlarının İşveren marka değerini artırmaya yönelik hizmetleri için Ofisin diğer dairelerinin İhtiyaç duyduğu bilişim teknolojileri araç ve sistemlerini geliştirmek, ihtiyaca göre temin edilmesini sağlamak ve ilgili birimlerin kullanımına destek olmak.
4) Kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdam ilanlarının kamuoyu ile daha etkin ve şeffaf biçimde paylaşılması için sistemler geliştirmek, mevcut kurum ve kuruluşların bu konudaki faaliyetlerini İzlemek.
5) İnsan kaynaklarına yönelik kamu ve özel sektörde analiz ve araştırmalar yapılması ve elde edilen bilginin raporlanması için gerekli veriyi ilgili kurum ve kuruluşlardan temin etmek
6) Kamu kurum ve kuruluşlarında insan kaynaklan süreçlerinin çevrimiçi olarak izlenebildiği bir sistem kurulması İçin gerekli analizleri yapmak, bu sistemi kurmak ve kurum ve kuruluşların sistemde yer alan verilerinin güncelliğini denetlemek.
7) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

e) Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı:
I) Ofisin insan kaynağı politikası ve planlaması konusunda çalışmalar yapmak, tekliflerde bulunmak, personel istihdamım sağlamak ve personelin özlük işlemlerini yürütmek.
2) Ofis personelinin yetiştirilmesi için gerekli eğitim faaliyetlerini yürütmek.
3) Ofisin bilgi teknolojileri alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak.
4) Ofisin mali İşlerle ilgili hizmetlerini yürütmek.
5) Ofisin yapım, satın alma, kiralama, bakım ve onarım, sağlık İle diğer İdari hizmetlerini yürütmek, taşınır ve taşınmaz kayıtlarını tutmak.
6) Ofisin kurumsal İletişim süreçlerini yürütmek.
7) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

f) Hukuk Müşavirliği:
1) 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre hukuk birimlerine verilen görevleri yapmak.
2) Başkan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

NOT: Değişlikten önce İnsan Kaynakları Ofisinin görevleri şu şekilde sayılmıştı:

(3) İnsan Kaynakları Ofisinin görevleri şunlardır:
a) Türkiye'nin insan kaynakları envanterini çıkartmak ve ihtiyaç duyulan alanlarda yetenek gelişim faaliyetlerini yürütmek,
b) Türkiye'nin vizyonu, hedefleri ve öncelikleri doğrultusunda insan kaynağının geliştirilmesini sağlamaya yönelik projeler üretmek,
c) Özel yeteneklerin keşfini sağlamak ve yetenek yönetimi projelerini yürütmek.
ç) Politika kurullarının öncelediği alanlarda küresel düzeyde insan kaynağının tespitini yaparak milli projelere kazandırılmasını sağlamak,
d) Kamuda kariyer yönetimi, performans yönetimi, ve diğer modern insan kaynağı yönetim modellemelerini hayata geçirilmesi için projeler geliştirmek,
e) Kamu istihdamında liyakat ve yetkinliğin artırılması için gerekli olan projeler üretmek ve çalışmalar yapmak,
f) Verimliliğin artırılması için insan kaynakları planlamasına yönelik çalışmalar yapmak,

(4) Yatırım Ofisinin görevleri şunlardır:
a) Ülkenin ekonomik kalkınmasında gereksinim duyulan yatırımların artırılması için Türkiye'de yatırım yapılmasını özendirmeye yönelik çalışmalar yapmak,
b) Kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarınca yürütülen uluslararası düzeydeki yatırım ortamı tanıtım faaliyetleri kapsamında kurum ve kuruluşları arasında koordinasyon sağlamak,
c) Yatırımcıların karşılaşabilecekleri engel ve sorunları tespit ederek sorunların çözümü konusunda ilgili merciler nezdinde girişimde bulunmak.
ç) Türkiye'de yatırımların artırılmasına katkı sağlayacak her türlü bilgi ve veriyi oluşturmak veya ilgili kurum ve kuruluşlardan toplamak, güncellemek ve dağıtmak, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla bu konuda işbirliği yapmak.
d) Yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin reform sürecine katkı sağlamak, bu kapsamda öneriler geliştirmek.
(5) Ofisler Cumhurbaşkanınca verilen diğer görevleri yapar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber