İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Elazığ ve Malatya'da kalıcı konutlar bir yıl içinde tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ ve Malatya'daki depremin ardından yapımına başlanan kalıcı konutları, altyapı inşasıyla birlikte bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2020 14:53, Son Güncelleme : 24 Şubat 2020 14:54
Elazığ ve Malatya'da kalıcı konutlar bir yıl içinde tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ ve Malatya'daki depremin ardından yapımına başlanan kalıcı konutları, altyapı inşasıyla birlikte bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Kurum, AA Editör Masası'na katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 24 Ocak'taki depremin ardından hemen harekete geçtiklerini belirten Kurum, "Olası daha büyük depremlere karşı tavrımız nasıl olacak, sahadaki uygulamaların hızı, kalitesi, vatandaşla olan ilişkimiz, vatandaşa sunacaklarımız, şehir için yapacaklarımız bizim için de çok önem arz ediyordu. Bu çerçevede çalışmalarımızı başlattık." diye konuştu.

Kurum, ekiplerin tabletlerle hasar tespit çalışmalarını yaptığını ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki bu verilerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de şehirlerin artık dijital ikizleri bulunduğunu, dijital ikizlerin her konuda verileri bir portalda toplama imkanı verdiğini aktaran Kurum, şehirlerin alt ve üstyapılarıyla kaçak binalarıyla ilgili, şehirde olması gereken her şeyi dijital ikizler sayesinde takip edebileceklerini söyledi.

Sahadan alınan verileri Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü bünyesinde dijital olarak şehrin üstüne işlediklerini anlatan Kurum, bu harita üzerinde ağır hasarların hangi alanlarda yoğunlaştığını gördüklerini vurguladı.

Drone ve İHA'lardan alınan görüntülerle oluşturulan Elazığ Hasar Tespit ve Rezerv Alanları Haritasını gösteren Kurum, bu sayede nerelerde hasar tespitleri yapılması gerektiğini görebildiklerini anlattı. Kurum, harita üzerinden Elazığ'da depremden etkilenen mahallelere ilişkin bilgi verdi.

Bakan Kurum, "Depremin etkisi ve süresinin daha da uzun olabilme ihtimalini göz önünde bulundursaydık eğer, çok daha büyük bir yıkım olma ihtimali de vardı." dedi.

Elazığ'da, 1999 sonrası yapılan binaların birçoğunda hasar görülmediğine dikkati çeken Kurum, 1999 öncesinde ruhsat, yapı kalitesi, mühendislik hizmeti, proje noktasında eksik hizmet almış yapıların bulunduğunu söyledi.

- "Türkiye'mize örnek olacak çalışmalar olacak"

İstanbul Kartal'da bir binanın yıkıldığı dönemde 81 il valiliğine genelge göndererek şehrin ve ilçelerin risk haritasını çıkarmalarını, bu çerçevede dönüştürülmesi gereken alanların önceliklerini belirlemelerini istediklerini aktardı.

Genelgenin bütün illere gönderildiğini vurgulayan Kurum, "Bütün şehirlerde şu an yapılan, bitirilen ve devam eden var. İstanbul'da da aynı çalışmayı istiyoruz." dedi.

Elazığ için de rezerv alanlarını belirlediklerini dile getiren Kurum, "Bu yapılan çalışma 61 bin binada 202 bin bağımsız bölümü içeriyor. 12 günde tamamladık. Zafran bölgesi, Yemişlik bölgesi, Çatalçeşme bölgesi ve Yazıkonak'ta şehrin her alanına hitap edecek rezerv konutlar üreteceğiz." diye konuştu.

Mustafa Paşa Mahallesi'nde 183 yıkılan binanın olduğunu, ağır hasarlı acil yıkılması gereken de 171 yapının bulunduğunu aktaran Kurum, bunların harita üzerinde tek tek belirlendiğini kaydetti.

Kurum, "Elazığ'ın tarihinde belki görülmemiş en büyük dönüşüm projesini başlatıyoruz. Mustafa Paşa Mahallesi'nde, Abdullah Paşa Mahallesi'nde, Sürsürü Mahallesi'nde, yine Kızılay'da, Aksaray'da yerinde dönüşümler, diğer alanlarda da rezerv alanlardaki dönüşüm süreçleriyle Elazığ ve Malatya için dönüşüm süreci başlatıyoruz. Bu dönüşümler tüm illerimize, ülkemize, Türkiye'mize örnek olacak çalışmalar olacak." değerlendirmesini yaptı.

Bugüne kadar Elazığ'da 750'ye yakın binanın yıkıldığını kaydeden Kurum, "Yıkım sürecimiz de devam ediyor. Yerine de komşuluk ilişkisini yaşatacağımız Harput mimarisi ki gerçekten kadim bir medeniyete sahip, Elazığ'ımız, Malatya'mız o kültürleri yansıtacak çalışmaları da burada hızla bir şekilde başlattık. 1000 tane Elazığ'da, 700 tane de Malatya'da ihalesini yaptık. İnşallah yıl sonu oturtacağız." ifadelerini kullandı.

Kurum, Sürsürü Mahallesi'nde ağır hasarlı binaların yıkıldığını, burada temel atılacak seviyeye gelindiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle birlikte hem Elazığ'ımızda hem Malatya'mızda eş zamanlı kentsel dönüşüm ve afet sonrası yapılacak konutlarımızın temellerini atabilecek duruma geldik. İnşallah Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle temel atma sürecini tamamlayıp yıl sonuna kadar da etaplar halinde projelerimizi yürüteceğiz."

- "Çalışmaları süratli bir şekilde başlattık"

Ağır hasarlı ve kentsel dönüşüm sürecindeki riskli binalar için çalışmaları süratle başlattıklarını belirten Kurum, "Elazığ'da 19 bin 800, Malatya'da da 7 bine yakın bağımsız bölüme ilişkin çalışmaları başlattık. Bir yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Elazığ ve Malatya için kendisine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya talimat verdiğini aktaran Kurum, çalışmaları yerinde takip ettiklerine dikkati çekti.

Bakan Kurum, dün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da Elazığ'da olduğunu, öğretmenlerle bir araya geldiğini, Elazığ'da okulların bugün açıldığını hatırlattı.

Elazığ'da bazı vatandaşların, "Evim yıkıldı, anılarım kayboldu, eşyalarımız gitti ama vatanım, devletim ve bayrağım sağ olsun." dediğini anlatan Kurum, böyle vakarlı, dik duruş sergileyen ve vatansever bir Elazığ ve Malatya ile karşılaştıklarını söyledi.

- "Bir ay geçmeden temel atılacak seviyeye getirdik"

Elazığ ve Malatya'nın sorunlarını çözme sürecinde hızlı hareket etmeye çalıştıklarını dile getiren Kurum, şunları kaydetti:

"7 gün 24 saat esasına göre çalıştık. Çadır verilmesi gereken yerde çadır, konteyner verilmesi gerek konteyner verdik. İçişleri Bakanlığımız, AFAD'ımız konteyner kentlerin kurumunu tamamladı. Etaplar halinde teslimlerini yapıyor. Biz daha bir ay geçmeden temel atılacak seviyeye getirdik. Bir taraftan enkazlarımızı kaldırıyoruz. Yaralılarımızla ilgili Sağlık Bakanlığımız müdahale etti, şehir hastanelerimiz tıkır tıkır çalıştı. Doktorlarımız, hemşirelerimiz UMKE ekiplerimiz, sahada olması gereken her türlü müdahaleyi yapmak suretiyle Elazığ ve Malatya'mızın yanında olduk. Bunu hissettirdiğimizi düşünüyorum."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, ellerinde hazır halde 400 rezerv konutun bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bu konutlarımızı depremzede aileler için tahsis ettik. Kuralarımızı çektik ve 400 vatandaşımız konutlara geçti. İlk etapta mecburen çadır kurmanız gerekiyor. Çadırlarla vatandaşımızın can güvenliğini teminat altına alacak süreci hızlı bir şekilde Kızılayımız ve AFAD'ımız başlattı. Gerçekten şehir genelinde çok önemli bir sürede çadır ihtiyacı karşılandı. Yemek ve ısınmayla ilgili ihtiyaçların hepsi aynı şekilde karşılandı. Bir taraftan enkaz kaldırma bir taraftan da yeni konutların çalışmaları yapıldı. İçişleri Bakanlığımız AFAD bünyesinde de konteyner kent kurulumuna başladı. Biz bunlara geçici barınma merkezleri diyoruz. Onlara, her türlü ihtiyaçlarını giderebilecekleri, sosyal anlamda altyapısı olan, sıcak, orada bir ailenin mutlu ve huzurlu bir şekilde kalabileceği geçici yaşam alanları diyebiliriz."

- "5 baş hayvanın bağlanabileceği ahırların inşası başlatıldı"

Malatya'da hızla konutların yapımına başladıklarını anlatan Kurum, hem Elazığ hem Malatya'da köylerde çelik konstrüksiyonlu yapılar inşa edildiğini söyledi.

Bunların yanında ahır da bulunacağını vurgulayan Kurum, "Vatandaşların 5 baş hayvanını bağlayabilecekleri ahırların inşası başlatıldı. Önemli bir kentsel dönüşüm sürecini de hem Doğanyol merkezde hem de Pütürge'de başlatmış olduk. Bu sayede de inşallah bundan sonraki depremlerde daha hazır bir Pütürge ve Doğanyol olacaktır." diye konuştu.

Köylerdeki yapıları etaplar halinde ihale edeceklerini anlatan Kurum, bu süreci 6-7 ay gibi bir zamanda da tamamlamak istediklerini vurguladı.

- "Elazığ ve Malatya'daki çalışmaları bir yılda bitireceğiz"

Kurum, muhalefetin, "kentsel dönüşüm sağlandığını ancak evlerin vatandaşa fahiş fiyata satıldığı" iddiasına yönelik soru üzerine ise, bu iddianın aynı şekilde Elazığ ve Malatya depremlerinin ardından da gündeme getirildiğine dikkati çekti.

İhalelerin TOKİ tarafından gerçekleştirildiğine işaret eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu işe ilişkin yapmış olduğumuz alanlarda sosyal donatıları, altyapıları yapıyoruz. O bölge için ihtiyacı olan içme suyu, kanalizasyon gibi ne ihtiyaç varsa, bölgeye hızlı bir şekilde götürmek suretiyle ve projeleri de bir yıl gibi bir zamanda bitireceğiz. Ne diyoruz? 'Bir yılda bitireceğiz'. Van'da, Afyon Dinar, Bingöl'de ne yaptıysak Elazığ ve Malatya'da da bu duruşu sergileyeceğiz, hızlı bir şekilde bu süreci bitireceğiz. Bir yılda sadece ve sadece Elazığ ve Malatya için şu an 6 milyar liralık iş yapım sürecini başlattık. Bir yıl harcayacağız bu parayı biz. İşin sonunda ne yapıyoruz? Ne altyapı ne sosyal donatı hiçbir şekilde vatandaşımıza bu harcamaları ödeyeceği konut bedeline dahil etmiyoruz."

Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla bütün deprem bölgelerinde bu çalışmaların yapıldığına işaret ederek "Yapılması gereken her türlü faiz sübvansiyonu, desteklenmesi, konut fiyatında indirim yani vatandaşımız ödeme kolaylığı noktasında, asgari ücretli bir vatandaşımızın ödeyeceği şekilde, 20 yıl ödeme şekli, 2 yıl ödemesiz, 18 yıl sıfır faiz uygulanıyor. Yani 2 sene sonra artık bu belki bir su parası, doğal gaz parası haline geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber