Kalın bağırsak kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ekim 2007 17:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Sağlıklı bir toplum hedefinin hastalıklar konusunda bilgilenme ve erken tanıyla mümkün olduğunu belirten uzmanlar, özellikle kalın barsak kanserinde erken tanının önemine dikkat çekiyor. Türkiye Gastroenteroloji Derneği, halkı kalın barsak hastalıkları konusunda bilgilendirmek amacıyla, Kayseri Park Alışveriş Merkezi'nde, dev bir kalın barsak maketinin gezilebileceği, hastalıkların üç boyutlu olarak anlatıldığı bir sergi düzeneği hazırladı.

17 ? 20 Ekim tarihleri arasında kalın barsak kanseri dışında, polip, divertikül gibi rahatsızlıkların da sergi alanında bulunan bir hekim tarafından halka anlatılacağı bu bilgilendirici çalışma, Roche Müstahzarları Anonim Şirketi'nin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Toplumda sık rastlanan barsak hastalıkları konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla Türkiye Gastroenteroloji Derneği tarafından hazırlanan dev kalın barsak maketi, içine girilerek gezilebilecek bir özellik taşıyor. 17 Ekim Çarşamba tarihinden itibaren Kayseri Park Alışveriş Merkezi'nde gezilebilecek makette, divertikül, polip, ülseratif kolit ve kanser gibi sık görülen barsak hastalıkları 3 boyutlu olarak gösteriliyor ve bu sırada ses sisteminden ilgili hastalıkla ilgili bilgiler edinilebiliyor. Ayrıca, maketin sergilendiği süre boyunca orada bulunacak olan bir hekim de maketi gezenleri kalın barsak hastalıklarıyla ilgili olarak bilgilendiriyor.

Roche Müstahzarları Anonim Şirketi'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen bu bilgilendirici serginin, özellikle kanserde erken tanıya dikkat çekmesi açısından çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, sergiyi dikkatle gezenlerin şu hastalıklar konusunda bilgileneceğini vurguluyorlar;

DİVERTİKÜLOZİS KOLİ: Kalın barsak duvarındaki katmanların dışarı doğru küçük cepler oluşturmasına divertikül, kalın barsak duvarında çok sayıda divertikül bulunmasına ise divertikülozis adı veriliyor. Divertiküller çoğunlukla herhangi bir yakınmaya yol açmıyor, ancak hastaların yaklaşık yüzde 10-20'sinde divertikülde infeksiyon yani divertikülit veya divertikül kanaması nedeni ile ciddi rahatsızlıklar gelişebiliyor.

ARTERİOVENÖZ MALFORMASYON: Kalın barsaktaki damarların anormal hal alması ve damar yumakları oluşturmasına arteriovenöz malformasyon yada angiodisplazi adı veriliyor. Kanamaya yol açtığında kolonoskopik yada radyolojik olarak tedavileri mümkün.

ÜLSERATİF KOLİT: Ülseratif kolit kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın ülserli iltihabı olarak tanımlanıyor. Müzmin bir hastalık olup dönem dönem alevlenmeler gösteriyor. Crohn hastalığı ile birlikte inflamatuar barsak hastalıkları adı verilen hastalık grubunu oluşturuyor.

CROHN HAZTALIĞI: Sindirim sisteminin iltihaplanma ve ülserler ile karakterize kronik bir hastalığı. Ağızdan anüse kadar bağırsağın herhangi bir yerini tutabilirse de en sık ince bağırsağın son bölümü ve kalın barsak da hastalığa neden oluyor. Uzun süreli, müzmin, ancak tedavisi mümkün bir hastalık.

POLİP: Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın barsak içine doğru çıkıntı yapacak şekilde büyümesi anlamına geliyor. 50 yaşını geçen her dört kişiden birisinde kolonoskopide polip saptanıyor. Bunların bir kısmı zaman içinde kanserleşebiliyor.

ERKEN VERE KALIN BARSAK KANSERİ: Erken evre kalın barsak kanserinde kanser kalın bağırsağın duvarını aşmamış oluyor, lenf bezlerine ve uzak organlara sıçrama görülmüyor. En sık görülen kanserlerden biri olan kalın barsak kanserinin görülme sıklığı yaklaşık yüzde 6. Kalın barsak kanserlerinin oluşumunda çeşitli çevresel ve kişisel faktörler rol oynuyor; Şişmanlık, alkol, sigara, egzersiz eksikliği, yağdan zengin liften fakir beslenme kalın barsak kanseri riskini arttırıyor. Yaş ilerledikçe kanser sıklığı artıyor.

İLERİ EVRE KALIN BARSAK KANSERİ: İleri evre kalın barsak kanserinde, kalın barsak duvarı tümü ile tutuluyor ve kanser dış yüzeye geçmiş oluyor. Hastalığın karaciğer, akciğer, beyin gibi organlara da sıçrama ihtimali bulunuyor. Ne yazık ki hastaların yaklaşık yarısına, ileri evrede tanı konulabiliyor. Oysa kalın barsak kanseri taraması ile kanser öncüsü polipler saptanarak temizlenebiliyor ve hastalığın ilerlemesi engellenebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber