Kariyer uzmanlar, şube müdürü olarak atanırsa hangi ek gösterge üzerinden emekli olur?

Merkez kariyer uzmanı veya denetçi İl emrine Şube Müdürü olarak atanırsa hangi unvandan ve ek göstergeden emekli olur?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Haziran 2021 10:04, Son Güncelleme : 14 Haziran 2021 11:29
Kariyer uzmanlar, şube müdürü olarak atanırsa hangi ek gösterge üzerinden emekli olur?

SORU: Merhabalar, Özel Yarışma sınavı ile merkez kariyer uzmanı veya denetçisi olarak görev yapar iken sağlık vb. nedenler ile uzmanlık/denetçilikten feragat ederek İl emrine Şube Müdürü olarak veya mezuniyetine uygun memur kadrosuna atanacak olan kişinin maaş ve emeklilik durumu hangi mevzuata göre düzenlenmektedir. En az 6 ay uzman/denetçi kadrosunda SGK primi ödendiğini var sayarsak emekli maaşını hangi unvana göre ve hangi ek göstergeye göre alır ve emekli maaşı nasıl hesaplanır? Teşekkür ederim.

CEVAP: Kariyer uzmanlar veya denetçiler, GİH de Şube Müdürü veya memur olurlarsa emeklilikte sosyal güvenlikleri nasıl uygulanır?

Genelde sınıf değişikliği yapan 5434 e tabi memurlar için ek göstergede ¼ dereceye atanma önemli olmakla birlikte, aynı sınıf içerisinde görev değişikliğinde de ¼ dereceye atanma önemli olmamaktadır. Ancak, makam tazminatı uygulamasında 1. dereceli kadroda 2 yıl görev yapma koşulu vardır.

Devlet memurluğu süresince memurların görmüş oldukları öğrenimlerinden yararlanabilmek için bazı görevler verilebilmektedir. Bu görevleri de memurlar kabul etmektedir. Bu bazen sınıf değiştirmek suretiyle bazen de aynı veya farklı sınıflarda idarecilik görevi verilmek suretiyle uygulanabilmektedir.

Bu durumda olan memurların emeklilikte öğrenimlerine yönelik ek gösterge rakamlarından yararlanabilmeleri veya öğrenimlerine yönelik hizmet sınıfından başka bir hizmet sınıfına geçiş yapmaları veya unvan değişikliği halinde kariyer unvanlarından dolayı ek gösterge rakamlarından ve makam tazminatından yararlanabilmeleri nasıl olacaktır.

Konu itibariyle değerlendirmelerimiz tamamıyla 5434 e tabi memurlar açısındandır.

Görevleri itibariyle bulunmuş oldukları hizmet sınıfından başka hizmet sınıfına geçiş yapanlar:

Sınıf değişikliği sonucunda memur hakkında nasıl bir işlem tesis edileceği konusu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer almış, ancak detaylı olarak ve örnekler verilmek suretiyle uygulanması Maliye Bakanlığınca hazırlanan Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri ile yapılmıştır.

Maliye Bakanlığının uygulamada olan tebliği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 43 ( B ) bendi hükmünün uygulanmasına yöneliktir. Bu konuda 148 numaralı tebliğ esas alınmaktadır.

Sınıf değişikliği olmayıp da GİH sınıfı içerisinde unvan değişikliği yapanlar;

Bu durumda da aynı uygulama yapılmaktadır. 657 sayılı Kanun Madde 43 hükmünde, sadece sınıf değişikliğinden bahsedilmemekte, ayrıca ". veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz." hükmü bulunmaktadır. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin açıklamalar da yine 148 numaralı Tebliğde yapılmıştır.

Dolayısıyla, hem farklı sınıflara hem de aynı sınıf içerisinde görev değişikliğinde 657 sayılı Kanuna ekli I sayılı Ek gösterge cetvelinin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde bulunanlardan Şube Müdürlüğü kadrolarına ilk atamalarının 1-4 derece arasında olması şartıyla, kariyer ek göstergesinden yararlanmaları gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Değerlendirme;

Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus, Devlet memurluğu görevinde kariyer olarak nitelendirilen hizmet sınıflarında görev yapanların veya aynı sınıf içerisinde kariyer görevlerde bulunanların (kariyer uzmanlığı, kariyer denetçiliği, müfettişlik vb. gibi genel idare hizmetleri sınıfında sayılan görevler dahil öğretmenlik, mühendislik vb. gibi görevler), genel idare hizmetleri sınıfı içerisinde kariyer görev olmayan ve her memurun yapacağı işler arasında bulunan, memur, uzman, müdür gibi ünvanlara atanmak istediklerinde, ilk atamalarının 1 ila 4. dereceli bir kadro olmasına dikkat etmelerini, tavsiye etmekteyiz.

Makam tazminatı uygulamasında ise uygulama farklıdır;

Sınıf veya görev değişikliğinde ek gösterge uygulaması 148 numaralı genel tebliğ doğrultusunda yapılmaktadır. Bu işlem sadece ek gösterge ile sınırlıdır. Makam tazminatı açısından ise 657 sayılı Kanuna ekli IV sayılı Makam Tazminatı Cetveli uygulanır. Dolayısıyla makam tazminatı uygulanmasında kariyer uzmanlıklar, denetçilik, müfettişlik vb. görevlere emeklilikte makam tazminatı verilebilmesi için mutlaka bu görevlerde iken 1 inci dereceli kadroda görev yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Yani, ek göstergede en az 6 ay bulunmuş olmak yeterli iken makam tazminatında 1 inci dereceli kadroda en az 2 yıl görev yapma şartı vardır.

Sonuç bağlamında değerlendirmemiz de şöyle olacaktır.

Şayet kariyer uzmanlık veya kariyer denetçilik gibi GİH hizmet sınıfındaki görevde en az 6 ay görev yapılmış olmak kaydıyla görev değişikliğinde kariyer unvan için belirlenen ek göstergenin uygulanarak emeklilik işlemlerinin yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

ANCAK, kariyer uzmanlık görevinde iken şayet 1 inci dereceli kadroda en az 2 yıl görev yapılmış ise hem ek gösterge hem de makam tazminatını kariyer uzmanlık için tespit edilen göstergelerden yararlanılması mümkün olur, Şayet 1 inci dereceli kadroda 2 yıldan az veya hiç 1 inci dereceli kadroya gelinmemiş ise, bu defa sadece kariyer uzmanlıkta en az 6 ay görev yapılmış olmak kaydıyla ek göstergesinin emeklilikte uygulanması gerektiğini, değerlendirmekteyiz. .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber