İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Doğu'da okullar eğitime öğretmensiz başladı

Haber Giriş : 14 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2004-2005 eğitim öğretim yılı Doğu Anadolu Bölgesi'nde sancılı başladı. Bölgede eğitimde yaşanan en büyük sorun öğretmen eksikliği.

Binlerce öğrenci, öğretmen yetersizliği sebebiyle kalabalık sınıflarda eğitime merhaba dedi. Özellikle köy okullarında eğitim verecek öğretmenlerin henüz atanmamış olması Milli Eğitim yetkililerini ve velileri kara kara düşündürüyor.

2004-2005 eğitim öğretim yılına öğretmen ve derslik ihtiyacı ile giren Doğu illerinden biri Erzurum. 170 bin ilköğretim ve lise öğrencisinin ders başı yaptığı Erzurum'da 2 bin öğretmen ile yaklaşık bin derslik ihtiyacı bulunuyor. Milli Eğitim Müdürü Ahmet Er, eğitimde bazı sorunların yaşandığını; ancak alınan tedbirlerle bu problemlerin önemli ölçüde giderildiğini söyledi. Er, Erzurum'da 2 bin 300 öğretmen açığı bulunduğunu, bunun bin 975'inin branş öğretmeni olduğunu dile getirdi. Okul ve öğretmeni bulunmayan köylerde taşımalı eğitimin yapılacağını kaydeden Er, yeni eğitim ve öğrenim döneminde 7 bin öğrencinin servislerle okula taşınacağına işaret etti. 25 ve 28 Mart depremlerinde okulları yıkılan yaklaşık 750 öğrenci de taşımalı eğitimle okula başladı. Köy okullarında kışın tezek yakma döneminin sona erdiğine dikkat çeken Milli Eğitim Müdürü Er, merkeze bağlı köy okullarına 120 ton kömür dağıtıldığını ve diğer köylere de dağıtımın belirli aralıklarla devam ettiğini dile getirdi.

Erzincan'da 200 ilköğretim okulunda 30 bin 974, 32 lisede ise 10 bin 394 öğrenci olmak üzere toplam 42 bin 757 öğrenci ders başı yaptı. Milli Eğitim Müdürü Aydın Yalçın, merkezde 9, Tercan ilçesi ve Yaylabaşı beldesinde 2 olmak üzere 12 okul inşaatının tamamlandığını dile getirdi. Erzincan genelinde çeşitli branşlarda 2 bin 351 öğretmenin göreve başlayacağını vurgulayan Yalçın, taşımalı eğitim sistemiyle 145 okula öğrenci taşınacağını sözlerine ekledi.

?ÖSS'de başarılı olmamız mümkün mü?'

Artvin Milli Eğitim Müdürü Cafer Tulmaç, ilde çeşitli branşlarda öğretmen açığı bulunduğunu söyledi. Tulmaç, "Artvin'de şu anda 50 bilgisayar, 17 elektronik, 102 İngilizce öğretmeni ihtiyacı var. Bunun yanı sıra giyim, metal işleri gibi branşlarda öğretmene ihtiyacımız var. Ayrıca rehber öğretmenimiz yok." dedi. Tulmaç, ilköğretimde 24 bin 208, ortaöğretimde 8 bin 61 olmak üzere toplam 33 ila 35 bin arasında öğrenciyle yeni eğitim ve öğretim döneminin açılacağını kaydetti. Artvin'de Milli Eğitim'in hizmet binasında sorun olduğunu ifade eden Tulmaç, çok sayıda birimin sıkışık bir ortamda çalıştığını, yeni bir hizmet binası yapımı için çalıştıklarını söyledi. Ardahan'da da 331 branş ve 115 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 446 öğretmen açığı olduğu bildirildi. Ardahan Milli Eğitim Müdürü Münir Dedeoğlu, "331 branş, 115 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 446 öğretmen eksiğimiz var. Matematik, coğrafya, Türk dili ve edebiyat, kimya, felsefe, fizik, biyoloji, tarih, İngilizce, bilgisayar, rehberlik branşlarında öğretmen eksiği olan bir ilin ÖSS ve LGS'de başarılı olması mümkün mü?" diye sordu. Dedeoğlu "Branş ve sınıf öğretmenliği eksiğimizi ücretli ve vekil öğretmen ile çözmeyi hedefliyoruz. Ne kadar sağlıklı olur bilemeyiz." diye konuştu.

Eğitimde sıkıntıların en fazla yaşandığı illerin başında gelen Hakkari'ye 570 öğretmen atandı. Yeterli öğretmen atanmamasını gerekçe göstererek 25 Ağustos 2004'te eylem yapan Hakkarililer son atamalardan sonra rahat bir nefes aldı. İlk atamada 191 öğretmenin görevlendirildiği ilde, eş durumundan 87 ve askerliği sona erenler dahil olmak üzere 570 öğretmen göreve başladı.

Ağrı'ya prefabrik derslik gönderildi

2004-2005 eğitim öğretim dönemine sancılı başlayan Ağrı'da 750'si sınıf öğretmeni olmak üzere yaklaşık bin 500 öğretmen açığı bulunuyor. Bu yıl Ağrı'dan ayrılan 931 öğretmenin yerine 4'ü sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 101 öğretmen atandı. Ağrı Milli Eğitim Müdürü M. Ali Hansu, bin 270 derslik ihtiyaçlarının da bulunduğuna dikkat çekerken, "Bakanlık soğuk hava şartlarına dayanıklı 341 prefabrik derslik gönderecek. Biz de mecbur olarak bu prefabrik dersliklerde öğrencilerimize ders vereceğiz." şeklinde konuştu.

Bitlis Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce, norm kadroya göre 3 bin 276 öğretmenin görev yapması gereken ilde, öğretmen açığını vekil öğretmen ve ücret karşılığı görevlendirme ile çözmeye çalıştıklarını söyledi. 158 İngilizce öğretmenine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Yüce, "İlimizde öğretmen sirkülasyonu çok fazla. Geçen yıl bir yarıyılda bir sınıfta 6 öğretmen değişti. Ekonomik anlamda zorlukları olan ilimizin tercih edilmemesi eğitimimizi olumsuz etkiliyor." dedi. Milli Eğitim Müdürü Yüce, öğretmen olmadığı için 49 köy okulunun kapalı olduğunu, 12 okulun inşaatından dolayı eğitim ve öğretime başlamadığını; ancak ikili eğitimle öğrencilerin başka okullara sevk edildiği belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber