Çekçekçiler dert 'çekmeye' başladı

Belediye ve valilik kararlarıyla çevre kirliliğine sebep oldukları gerekçesiyle haklarında idari işlem yapılan çekçekçiler, mültecilerin yarı ücrete çalıştırılmaları nedeniyle işlerinin sekteye uğramasından şikayetçi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Eylül 2021 09:01, Son Güncelleme : 21 Eylül 2021 09:02
Çekçekçiler dert 'çekmeye' başladı

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre: Halk arasında 'çekçekçi' olarak da bilinen kağıt, ambalaj ve plastik atık toplayıcıları bu aralar dertli. Belediye ve valilik kararlarıyla çevre kirliliğine neden oldukları gerekçesiyle haklarında idari işlem yapılan çekçekçiler, sahada yaşananları Milliyet'e anlattı.

Beşiktaş, Ortaköy, Şişli, Mecidiyeköy, Taksim hattındaki geri dönüşüm toplayıcılarının çoğunluğunu Niğde ve Aksaraylılar oluştururken, günlük 150-200 lira kazandıklarını dile getiren geri dönüşüm işçileri, kaçak yollardan Türkiye'ye giriş yaşan birçok Afgan mültecinin işlerini sekteye uğratmasından dert yandı.

AFGAN ETKİSİ

Beşiktaş ve Mecidiyeköy sokaklarını sabah 08.00'den akşam 20.00'ye kadar dolaşarak geçimini sağlayan Hüseyin olduğunu söyleyen Aksaraylı bir geri dönüşüm işçisi, "Afganlar Beşiktaş, Şişli bölgesinde yok denecek kadar azlar. Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Esenyurt, Bağcılar ile Anadolu Yakası'nda Ümraniye, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de toplayıcılık yapıyorlar. Biz günde 200 lira kazanıyorsak, Afganlar'a 100 lira veriyorlar. Bazı depocular bu nedenle Afgan işçilerin çöplerini tercih edebiliyorlar. Bizler, insanların atıklarını, çöplerini toplayarak çevre temizliğine katkı da bulunuyoruz. İşimiz çok zahmetli ve yorucu bir iş. Çöpleri karıştırıp 200 lira ancak kazanıyoruz. Kağıt atık lüks semtlerden daha çok çıkar. Bazı Afganlar'ın hırsızlık yaptıkları gerekçesiyle de depo baskınları yapılarak sınır dışı edildikleri söylentisi var" dedi.

VATANDAŞ RAHATSIZ

İsimlerini vermekten çekinen Niğdeli kardeşler, Beşiktaş Hakkı Yeten Caddesi'nde sorularımızı cevaplarken, "Bu işten ekmek yiyoruz. Afganların anlaştığı bazı depocular var. Kaçak mültecileri ucuza çalıştırıp işimize sekte vuruyorlar. Mülteciler arasında el kol hareketleri ile serserilik yapan hırsızlık yapan kişilerden dolayı vatandaşın rahatsızlığı var. Bu işin erbabı Niğde ve Aksaraylılar. Biz topladığımızı Sultançifliği'ne götürüyoruz. Beşiktaş ve Şişli'deki depolar ucuza mal kapatıyor. Afganlar piyasayı bozdular. Dikilitaş Nişantaşı, Beşiktaş, Ortaköy bölgesini dolaşıp duruyoruz. Afganlar'ın hal ve tavırlarından dolayı depoları basıyorlar. Kağıt depoları çoğunlukla Ayazağa'da bulunur. Afganlar, yarı maliyetiyle çalışıyorlar. Onların yaptıkları yanlış hareketler bizim adımızı kötüye çıkarıyor. Geçen yıl Kovid-19 nedeniyle belediye yetkilileri bizi Beşiktaş'a hiç sokmadı. Bu yaz, 'tam rahata erdik' derken, tekrar üzerimize gelmeye başladılar" diye konuştular.

'DÜZENİMİZİ BOZDULAR'

Hurdacılık yapan Niğdeli Murat Z. ise, "15 yıldır hurdacılık yaparak geçimimi sağlıyorum. Günlük kazancım 200-250 arasında değişiyor. Bazı günler 50 lira kazandığımız da olabiliyor. El arabasıyla sabahtan akşama kadar, kan, ter içinde dolaşıyorum. Günde 40 km yol yapıyorum. Ortaköy'den çıkıp Dikilitaş, Gayrettepe Teşvikiye Beşiktaş Maçka, Kabataş, Karaköy hattında dolanıp duruyorum. Afgan ve Suriyeliler düzenimizi bozdu. Ucuza toplayıcılık yapıyorlar. Topladığım hurdaları Ortaköy'deki depoya satıyorum" ifadelerini kullandı.

'EKMEĞİMİZ ELİMİZDEN ALINMASIN'

Depolarına yapılan baskın sonrası basın açıklaması yapan Mahmut Aytar meselenin sadece kaçak göçmenlerle ilgili olmadığını belirterek şu iddialarda bulundu: "Çekçekçiler, çevre kirliliği değil aksine temizliğine katkı sağlıyor. Birçok mahallede çekçekçiler sayesinde belediye çöp araçları bile daha az sefer yapıyor. Çevreye olumsuz bir etkimiz varsa bunu çözmenin yolu ekmeğimizin elimizden alınması olmamalı. Afgan uyruklu kişileri geri dönüşüm işine biz sokmadık. Eğer sorun göçmenlerse niçin tüm çalışanlar cezalandırılıyor? Göçmenlerin bu alanda çalışmasının sorumlusu biz değiliz. Bize gelen duyumlar, geri dönüşüm işinin, büyük şirketler aracılığı ile yapılmak istenmesi olduğu yönünde. Çekçekçilerin yüzde 20'si Afgan ise geri kalan yüzde 80 Türk vatandaşı. Sabahtan akşama kadar çalışan bir kişinin kazancı 6 ile 10 bin lira arasında değişir. Son yaşananlardan sonra huzurumuz kaçtı. İstanbul'da on binlerce insan geçimini bu işten kazanıyor. Ailelerimiz olduğu unutuluyor. Bizler ekmeğimizi çöpten kazanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber