Bilgi edinmede en hızlı bakanlık, Adalet

Haber Giriş : 05 Ekim 2004 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşların bilgi edinme hakkına en hızlı cevap veren bakanlıkların Adalet ile Sanayi Bakanlığı olduğu belirlendi. İçişleri Bakanlığı ise hiçbir soruya cevap vermedi.

Bilgi Edinme Kanunu'nun çıkmasından bu yana, vatandaşların bilgi edinme hakkına en hızlı cevap veren kurumlar Adalet ve Sanayi Bakanlığı oldu. İngiltere Leeds Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yaman Akdeniz, bakanlıkların bilgi edinme hakkını ne şekilde yerine getirdiklerini ele alan bir rapor hazırladı. 5 ay önce yürürlüğe giren Bilgi Edinme Kanunu'nun 15 bakanlıkta nasıl uygulandığını araştıran Akdeniz, kurduğu "bilgiedinmehakki.org" sitesi aracılığıyla 15 bakanlığın bilgi edinme birimlerine, standart başvuru formlarını doldurarak bazı sorular yöneltti.

İçişleri cevap vermedi

Bilgi edinme hakkının kullanımına ilişkin bu sorulara Adalet Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aynı gün içinde cevap verdi. Milli Savunma, Kültür ve Turizm, Ulaştırma, Dışişleri, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Çevre ve Orman bakanlıkları yasal süre olan 15 gün içinde başvuruya cevap verdiler. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Tarım ve Köy Işleri Bakanlığı'nın sorulara cevap vermediği belirtildi. İçişleri Bakanlığı başvuruya cevap verip sorulara cevap vermezken, Enerji Bakanlığı'ndan da hâlâ cevap beklendiği kaydedildi.

Başvurulara ne cevap verildi?

Bakanlıklara yapılan başvuruların dağılımı şöyle:

Milli Savunma Bakanlığı: 335 başvuru 126 red

Kültür-Turizm Bakanlığı: 344 başvuru 23 red

Adalet Bakanlığı: 735 başvuru 65 red

Ulaştırma Bakanlığı: 69 başvuru 0 red

Sanayi-Ticaret Bakanlığı: 398 başvuru 197 red

Maliye Bakanlığı: 294 başvuru 144 red

Dışişleri Bakanlığı: 48 başvuru 1 red

Bayındırlık-İskan Bakanlığı: 93 başvuru 1 red

Çevre ve Orman Bakanlığı: 203 başvuru 33 red

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber