Hak-Sen, 4-C'lilerin de sendikalı olabilmesi için mahkemeye başvurdu

Haber Giriş : 29 Mayıs 2008 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAK-SEN, 4-C'LİLERİN DE SENDİKALI OLABİLMESİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURDU

-Hak-Sen, kamudaki 24 bin geçici personelin de sendikaya üye olabilmesi için Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Hak-Sen Konfederasyonu'na bağlı Büro Hak-Sen, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına özelleştirme sonrasında aktarılan ve "4-C'liler" olarak adlandırılan 24 bin personelin de sendikaya üye olabilmesi için Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi ANKA'ya yaptığı açıklamada, kamu kuruluşlarında işçi olarak çalışırken, özelleştirme nedeniyle diğer kamu kuruluşlarına 657 Sayılı Yasa'nın 4/C maddesine göre çalıştırılmak üzere nakledilen 21 bin 193 personelin yanı sıra 4 bin civarında da geçici personel bulunduğunu belirtti. Yasaya göre bu personellerin sendikaya üyeliklerinin kabul edilmediğinin altını çizen Çivi, ?Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) 4/C maddesine göre çalışan bir personelin Büro Hak-Sen'e üyeliğinin TÜİK tarafından işleme konulmaması üzerine Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtık? dedi.

-?ÖRGÜTLENME HAKKININ ELİNDEN ALINMASI HUKUKA AYKIRI?-

Dava dilekçesinde, Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nın, işçi statüsü dışında çalışan kadrolu ve sözleşmeli tüm kamu personelini kapsamına aldığını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre de geçici personelin işçi sayılmayan kimseler olarak tanımlandığı iddiasına yer verdiklerini söyledi.

Çivi, ?Ayrıca, dilekçede Türkiye'nin de imzaladığı 151 sayılı İLO sözleşmesine göre kamu hizmetinde örgütlenme hakkının koruma altına alındığı vurgulandı. 657 sayılı Yasa'ya göre işçi sayılmayan geçici personelin örgütlenme hakkının elinden alınmasının açıkça bir hukuka aykırılık oluşturulduğu belirtilen dilekçede yürütmenin durdurulması da istendi? diye konuştu.

-?GEÇİCİ PERSONELDE SENDİKA KAPSAMINA ALINMALI?-

Hükümetin, yasada değişiklik yapılması amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında geçici personelin de açık bir ifadeyle kapsama alınması gerektiğinin altını çizen Çivi, mahkeme kararıyla sendikaya üye kaydetmek yerine, hakların geniş kesimlere yayıldığı, içinde grev ve toplu sözleşme hakkının da bulunduğu bir sendika yasasının çıkarılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber