Ek Ders Uygulamasındaki Farklılıklar Giderilsin

MEB'e bağlı okullarda, yöneticilere ve öğretmenlere yapılan ek ders ödemelerinde okuldan okula farklılık gösteren keyfi uygulamalara rastlanmaktadır. Bu durum ülkenin değişik yerlerinden seçilen birkaç okulun ek ders uygulamasının incelenmesinde açıkça kendini gösterecektir. Uygulamada, okuldan okula farklılık gösteren bazı noktaların gösterildiği dosyamızı görmek için tıklayınız.

Haber Giriş : 03 Kasım 2004 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. Branş Dışı Dersler: Bazı okullarda bir branş öğretmeninin branşı dışında girdiği her ders için ücret ödenirken, bazı okullarda maaş karşılığının doldurulması beklenmektedir. Bu durum uygulamada ikilik yarattığı gibi büyük bir eşitsizlik de ortaya çıkarmaktadır. Meselâ bir okulda, branşında 10 saat Sosyal Bilgiler dersine giren bir Sosyal Bilgiler öğretmeni sadece 10+1'den 1 saat ücret alırken, 10 saat Beden Eğitimi dersine giren bir Resim öğretmeni 10 saat branş dışı olduğu için, 1 saat de 10+1'den toplam 11 saat ders ücreti almaktadır.

Bu durum eşitliğe tamamen aykırıdır. MEB tarafından bu konuyu açıklığa kavuşturacak bir genelge yayınlanmalıdır.

2. Ders Dışı Hazırlık ve Planlama (10+1): Bazı okullarda sadece 15 saat maaş karşılığını doldurmayan bir öğretmene 10+1'den 1 saat ödenmezken bazı okullarda ödenmektedir.

Maalesef ki bu durumun tek suçlusu hakkını aramayan öğretmenler ve kafasını sümene gömerek yenilikleri takip etmeyen idarecilerdir. Bu konuda Bakanlığın açık bir genelgesi vardır: Bakanlığın 16.06.1999 ve 1999/50 sayılı genelgesinde açıkça şöyle denilmektedir: "Ders dışı hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücreti ödenebilmesi için haftada aylık karşılığı ders görevi saatinin doldurulmuş olması şartı kaldırılmıştır."

3. Şube Rehber Öğretmenliği: Bilindiği gibi herhangi bir branş öğretmenine bir şubenin rehber öğretmenliği verildiği zaman iki saat ek ders ücreti ödenir. Bu iki saatin ders dışı hazırlık ve planlama ödenmesinde de dikkate alınması gerekir. Yani 18 saat derse giren bir öğretmene bir şube rehber öğretmenliği verildiği zaman toplam dersi 18+2 (sınıf rehber öğretmenliği)'den toplam 20 saat derse giriyor kabul edilmeli ve her 10 saat için 1 saat'den 2 saat daha ders ücreti ödenmelidir. Bu konu da yukarıdaki genelgede gayet açıkça - okuduğunu anlayamayan idareciler istisna- belirtilmiştir.

Bu durumda olan öğretmen arkadaşlar lütfen hakkınızı arayınız.

4. Yüksek Lisans - Doktora: Y. Lisans mezunu öğretmenlerin ek dersi %25, Doktora mezunu öğretmenlerin de ek dersi %40 zamlı aldıkları bilinmektedir. Ancak y.lisans ve doktoranın ya alanında ya da eğitim bilimleri alanında yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde ücret ödenmez. Ama ne yazık ki bazı okullarda "Bahçe Bitkileri" bölümünden mezun olan ve mezun olduğu alanda lisansüstü öğrenim gören bir sınıf öğretmenine zamlı ek ders ödenmektedir. Bu durum yönetmeliğe uygun değildir. Bu konudaki genelge: 25/12/1998 tarih ve 1998/127 nolu genelge.

Ek ders ödemelerine ilişkin tereddüde düşülen birçok durum MEB tarafından yayınlanan "Ek Ders Mevzuat Bülteni" nde açıklanmıştır. Yukarıdaki genelgeler de söz konusu bülten içinde vardır. Bu bültene http://personel.meb.gov.tr adresinden veya www.memurlar.net/ adreslerinden ulaşılabilir.

Umarız yukarıda gösterdiğimiz farklı uygulamalar ilgili makamların dikkatini çeker. Özellikle branş dışı ders meselesi bir an önce açıklığı kavuşturulmalıdır. Özellikle ilköğretim okulları arasında uygulamada çok büyük farklılıklar vardır.

Dosyayı hazırlayan: Sedat BALYEMEZ
Mamak Kazım Karabekir İÖO
Türkçe Öğretmeni
Çalıştığı Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber