Eğitim Sen: Okulu bir hafta erken açmak hazırlık sorununu çözmez

Haber Giriş : 01 Eylül 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, ana sınıf ve ilköğretim birinci sınıfların okula bir hafta erken başlamasının ilk kez okulla karşılaşan öğrencilerin ?ürküntülerini? aşmasına yardımdan başka bir yararı olmayacağını söyleyerek, ?Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim kapsamına alınmalı ve bunun için gerekli alt yapı eksiklikleri ile öğretmen ve derslik eksiklikleri giderilmelidir? önerisinde bulundu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, okulların ana sınıf ve ilköğretim birinci sınıflar için bir hafta erken açılması ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamayı okula ilk kez başlayacak olan ilköğretim öğrencilerinin okul fobisini yenmeleri, ortama alışmaları ve eğitime hazırlanmaları amacıyla gerçekleştirdiğini açıkladığını anımsatarak, ?Bakanlığa göre öğrencilerin bir hafta önceden okula başlamaları, hazırlık için yeterli bir uygulamadır. Okula ilk kez adım atacak olan öğrencilerin, ürkekliklerini gidermeleri açısından bir hafta erken başlamanın katkısı olsa bile öğrencilerin, ilk öğretime hazırlanmaları için böylesi bir önlemin yeterli olmayacağı, bunun çok ötesinden önlemlerin alınması gerektiği çok açıktır? dedi.

Zorunlu eğitim çağındaki bütün çocukların okullaşmalarının sağlanması gibi hedeflerin halen çok uzağında bulunulduğunu söyleyen Kılıç, zorunlu eğitime kayıt yapılmış olmakla birlikte, kayıt yapılan öğrencilerin bir kısmının, yoksulluk, çocuk işçiliği, kız çocuklarının taşımalı eğitimine sıcak bakılmaması gibi nedenlerden dolayı diploma almadan okulu terk ettiğinin bilindiğine işaret etti.

-?TEMEL SORUNLAR BULUNMALI VE GERÇEKÇİ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ?-

Kılıç, temel eğitime ilişkin sorunların saptanarak bu sorunlara yönelik gerçekçi çözümler üretilmeden, okul öncesi eğitim yaygınlaştırılmadan ve bunun için gerekli alt yapı oluşturulmadan, öğrencilerin eğitime hazırlanmalarının mümkün olmadığının altını çizerek, yeni bir eğitim ve öğretim yılına hazırlık sorununa, sadece ilk kez okula başlayacak öğrenciler açısında değil, eğitim kurumları, eğitim çalışanları ve velileri de kapsayacak daha geniş bir bakış açısından yaklaşmak gerektiğini savundu. Kılıç, öncelikli olarak yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:

?Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim kapsamına alınmalı ve bunun için gerekli alt yapı eksiklikleri ile öğretmen ve derslik eksiklikleri giderilmelidir. Okulların öğretmen açıkları zaman geçirilmeksizin kadrolu öğretmen atamalarıyla kapatılmalıdır. Eğitime hazırlık ödeneği, iki maaş tutarında belirlenmeli ve ayrım yapılmaksızın hizmetli ve memurlar da dahil olmak üzere tüm eğitim ve bilim emekçilerini kapsayacak şekilde ödenmelidir. Mevsimlik tarım işçiliği nedeni ile okullar açılırken ders başı yapamayan ilk ve orta öğretim öğrencilerinin sayıları tespit edilerek, bu öğrenciler için telafi eğitimleri verilmelidir. Başta İzmir, Ankara gibi büyük kentler olmak üzere pek çok ilde şehir şebeke sularının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu saptanmıştır. Bu saptamadan hareketle, başta risk altındaki iller olmak üzere okullara temiz içme suyu sağlanmalı, yedek depolar oluşturulmalı ve tüm bunlar gerçekleştirilene değin de çocuklara pet şişelerle içme suyu dağıtılmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber