Dumlupınar Üniversitesi'nde zorla ferdi kaza sigortası yaptırılıyor iddiası

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2008 14:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nin, birçok üniversitenin öğrencilerine 4-5 YTL karşılığında yaptırdığı ferdi kaza sigortasını 75-100 YTL karşılığında yaptırdığı ortaya çıktı. Her yıl özelbir sigorta şirketinin kasasında öğrecilerin cebinden 2,5-3 milyon YTL para aktarıldığı belirtilirken, üniversite öğrencileri uygulamayı soygun olarak nitelendirdi. DPÜ'lü öğrenciler şimdi, kayıt esnasında zorunlu olarak tahsil edildiği iddia edilen 75-100 YTL arasındaki ''grup ferdi kaza sigortası'' ücretinin geri verilmesini istiyor. Üniversite yönetimi ise uygulamaya karşı çıkılmasını anlamsız buluyor ve amaçlarının hizmet olduğunu iddia ediyor.

Bankaya öğrenim harcı yatırmak için giden DPÜ öğrencileri, üniversite yönetiminin uygulamaya koyduğu ''grup ferdi kaza sigortası'' ödemesiyle karşılaştı. Kendilerinden öğrenim harcı bedeline ek olarak 75 -100 YTL arasında sigorta ücreti tahsil edildiğini belirten öğrenciler, ilk başlarda bunu ödemek istemedi. Ancak bu ücretin ödenmemesi durumunda banka tarafından kayıtlarının yapılmadığını öğrenince çeresiz ödemeyi yaptılar. Ancak şimdi üniversite yönetiminden bu paraların geri ödenmesini istiyorlar.

DPÜ'nün grup ferdi kaza sigortasını, Dumlupınar Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Şirketi'ne yaptırdığı belirtilirken, şirketin ortaklarının Yüksek Öğrenim Destekleme ve Sosyal Yardım Vakfı, Özel 30 Ağustos Eğitim Öğretim ve Sağlık Hizmetleri ile S.K. isimli kişinin olduğu öğrenildi. 25 bin YTL sermaye ile kurulan şirketin sivil ortağının yüzde 10 hissesinin bulunduğu ileri sürülüyor.

Her yıl yaklaşık 30 bin DPÜ öğrencisine zorunlu olarak uygulandığı iddia edilen grup ferdi kaza sigortasından, şirketin kasasına yılda yaklaşık 2,5 -3 milyon YTL arasında para giriyor.

Kütahya DPÜ'de 75 - 100 YTL arasında grup ferdi kaza sigortası alınırken, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü, geçen yıl çeşitli sigorta şirketleri ile protokol imzalayarak, kişi başına 4 YTL grup ferdi kaza sigortası ücreti talep etti. Muğla Üniversitesi'nde eğitim gören 20 bin öğrenciye de 4,5 YTL karşılığında kaza sigortası yaptırıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ise personel maaşlarının yatırılması karşılığında promosyon olarak bir banka ile sigorta şirketi ortaklığına tüm öğrencilerine 25 bin YTL değerinde "Ferdi Kaza Sigortası" yaptırdı. Öğrencilerin cebinden hiç para çıkmadı.

Geçen yıl zorunlu ders kitabı satışıyla tepki çeken DPÜ yönetiminin, "işi ticarete dönüştürdüğü" iddiaları tepkiyle karşılanırken, bu uygulamanın bir an önce sona erdirilmesi istendi. Son sınıfta eğitim gören İ. Ş. İsimli öğrenci, "İsteğe bağlı olması gereken ferdi kaza sigortası başka üniversitelerde ücretsiz uygulanıyor." dedi. Diğer bir öğrenci Ö. H. de, geçen yıl zorla kitap satıldığını iddia ederek, "Bizim sırtımızdan birilerine para mı kazandırılıyor? YÖK üniversiteleri görmüyor mu?" şeklinde tepkisini dile getiridi. Ö. H. 75 ile 100 YTL'lik kaza sigortasının ne kapsadığını anlayamadıklarını ve bu sigorta karşılığında kendilerine poliçe verilmediğini kaydetti.

Konuya ilişkin iddiaları cevaplayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bahri Öteyaka, alınan ücretin ve satılan ders kitaplarının isteğe bağlı olduğunu söyledi. "Dilekçe vermeleri durumunda öğrencilerimize paralarını geri iade edebiliriz." diyen Öteyaka, "Diğer üniversiteler bizden daha az para alıyor, ancak gerçek hizmeti biz veriyoruz. Sosyal faaliyetlerden tutun, ihtiyaç sahibi öğrencilere yardıma kadar toplanan paranın geri dönmesi hizmet değil de nedir?" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber