Sigara yasağı 4 bin 500 çalışanı kurtaracak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2008 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun"un yürürlüğe girmesiyle birlikte iş yerlerinde mesai arkadaşlarının içtiği sigaradan etkilenenlerin sayısında ciddi düşüş beklendiği bildirdi.

Sigarayla Savaşanlar Vakfı (SSV) Genel Başkan Yardımcısı Kıyas Güngör, yaptığı açıklamada, insan beynine en çok zarar veren 3 olumsuz etmenden birincisinin ve en önemlisinin sigara dumanı olduğunu belirtti.

Pasif sigara içiciliğinin zararlarının sadece çocuklarla sınırlı kalmadığını, ileri yaşlarda da akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu dile getiren Güngör, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının pasif veya aktif sigara içiciliğine bağlı geliştiğini ifade etti.

"Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun"un 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe girdiğini anımsatan Güngör, "Yasanın uygulanmasıyla bunun korkulan bir ceza yasası değil, sigara içmeyenleri koruyan bir yasa, bir şemsiye olduğu görülmektedir" dedi.

Halkın yasayı benimsediğini, anlatan Güngör, bugün kapalı mekanların yüzde 90'ında sigara içilmediğini söyledi.

Güngör, özellikle artık devlet dairelerinde tertemiz bir havanın bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ülkemizde iş yerlerinde sigara içenler, her yıl pasif sigara dumanı ile 4 bin 500 civarında mesai arkadaşlarının ölümüne neden olmaktadır. Ancak sigara yasağı sayesinde ülkemizde her yıl 4 bin 500 çalışanın hayatı kurtulacak. Özetle, yasayla iş yerlerinde mesai arkadaşlarının içtiği sigaradan etkilenenlerin sayısında ciddi bir düşüş olacak. Yasa sayesinde sigara içmeyen kişilerle aynı mekanı paylaşan tiryakiler, kapalı mekanda sigara içemedikleri için artık mesai arkadaşlarını duman altı edemiyor. Yasadan önce çokça şikayet konusu olan bu durum sigara içmeyenlere rahat nefes aldırdı.

Yasanın başarısının kontrol mekanizmasının iyi işlemesine bağlı olduğuna işaret eden Güngör, "Herkesi 'sigarasız hayat oh ne rahat' demeye" davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber