Akdağ: Hasta ayrıca para ödemek zorunda kalıyorsa sistemde bir arıza var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2008 17:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerinde öğretim üyelerinin özel muayene ya da özel ameliyatları için ödenen ücretler konusunda, "Eğer ben hasta olarak ayrıca para ödemek zorunda kalıyorsam, sistemde bir arıza var. O arıza da, taşıma şeklinde tekabül ediyor" dedi.

Akdağ, bugün üniversite hastanelerinin içinde bulundukları sıkıntıların en önemli sebeplerinden birinin bu "Taşıma Sendromu" olduğunu bildirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programının 6. Yılını değerlendiren Akdağ, programı yürütürken vatandaşların sağlık hizmetine rahatlıkla ulaşabilmesini ön planda tuttuklarını belirtti.

Geçmiş yıllarda, sağlık hizmetinin "muayenehaneye gel, hizmetini al" şeklinde yürüdüğünü, ancak bugün kamudaki hekimlerin yüzde 75'inin muayenehanelerini kapattığını kaydeden Akdağ, bu değişimin kolay olmadığını söyledi.

Akdağ, koruyucu sağlık hizmetlerinde büyük gelişmeler olduğuna işaret ederek, bütün vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabildiğini kaydetti.

Hastanedeki doğum oranlarının sağlık göstergeleri açısından önemine işaret eden Akdağ, 2002'de doğumların yüzde 78'i, 2007'de yüzde 84'ü, 2008'de ise yüzde 92'sinin hastanede yapıldığını, 2012'de tüm doğumların hastanede yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Yenidoğan, anne ve bebek ölüm hızlarında da büyük düşüşler olduğuna işaret eden Akdağ, yenidoğan yoğun bakım yatağı ve taşıma kuvözlerinin sayılarının artırılmasının bunda etkili olduğunu ancak hala uzman hekim açığı bulunduğunu bildirdi.

Son 2 yıldır kızamık vakası bildirilmediğini, sıtma ve tifo vakalarının da azaldığını ifade eden Akdağ, acil sağlık hizmetlerinde de büyük gelişmeler olduğunu belirtti. Akdağ, "Eskiden vatandaştan ambulans için mazot parası istenirdi. Bunlar tarihe karıştığı gibi, artık kar paletli ambulanslar ve hava ambulans sistemi devreye girdi" diye konuştu.

Aile hekimliğinde de büyük gelişmeler olduğunu, 4 pilot ilde sevk zinciri uygulaması başlatıldığını anlatan Akdağ, aile hekimliğinin uygulandığı illerdeki memnuniyet oranlarının oldukça yüksek olduğunu bildirdi.

Performans sistemiyle, aynı sayıda doktorla 2 katı fazla hastanın muayene edilebilir hale geldiğini belirten Akdağ, ancak üniversite hastanelerindeki "özel muayene", "özel ameliyat" gibi uygulamalar nedeniyle hala bu konuda sorun bulunduğunu bildirdi.

Bu durumu, "Taşıma sendromu" olarak adlandıran Akdağ, bunun "Tam Gün Yasası" ile ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Tam Gün Yasası ile birlikte bir öğretim üyesinin maaşının 14 bin YTL'ye kadar çıkabileceğini bildiren Akdağ, ama bunun vatandaşın cebinden çıkmayacağını söyledi.

Akdağ, YÖK ile çalışmaların devam ettiğini, anlaşma sağlandıktan sonra yasanın gündeme geleceğini belirtti.

"Hastalardan 'bıçak parası' adı altında ücret alınmasına yönelik ne gibi yaptırımlar olduğu"nun sorulması üzerine de Akdağ, önce sistemi rehabilite etmek gerektiğini belirterek, "Ne kadar cezalandırırsanız cezalandırın, sisteminiz bozuksa bu işi düzeltemezsiniz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber