Koltuğu erkeklerden almaya niyetli 12 kadın (2)

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Şubat 2009 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dizinin ilk bölümü için tıklayınız.

BURSA ADAYI SENA KALELİ

BURSA'YA belediye başkanı olur musun?.. Önce üç yıl boyunca Bursa'nın sorunlarına çözüm aradıkları dernek arkadaşlarından geliyor bu teklif. Ardından kendine en yakın bulduğu parti olan CHP'den. Hemen her partiden milletvekili ve kurucu üye olmak için teklifler almış ama 'Açıkçası ne iktidara oynamak ne de kullanılmak hoşuma gitti' diyerek kabul etmemiş.

Son teklife ise olumlu bakmış. Çok başarılı bir kariyer geçmişi var. Ulusal bir markayı çok iyi yerlere getirmiş. Çalışmak onu hiç korkutmuyor. İnsanlarla ilişkilerine güveniyor. Yönetmeyi iyi bildiğini biliyor. Kendine güven tam, kısacası.

Doktor olan eşine danışıyor. 24 yıllık evliliklerinde hep birbirlerinin hayatını kolaylaştırmışlar. 'Sen tuttuğunu koparır, kafana koyduğunu yaparsın. Eğer yorulmayacak ve üzülmeyeceksen ben sana her zaman destek olurum' yanıtını almış eşinden.

AİLEDEN DESTEK

Kızı, 'Anneciğim ben sana destek olurum yeter ki ters giden bir şey olursa üzülme!' diyor. Kendisine çok benzeyen ikiz kız kardeşi; 'Sen başına iş açmayı seversin! Yapmak istiyorsan engel olmam, desteğimi de esirgemem' diyor.

Ve şimdi o CHP'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı. Seçimi kazanırsa hem Bursa'nın ilk kadın başkanı olacak hem de Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanmış ilk kadın.

1956 yılında Bursa'da doğan Kaleli, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu. İsviçre ve Norveç'te bir süre kalarak yabancı dilini geliştirip staj yaptıktan sonra 1980 yılında Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. bünyesine giriyor.

Kurum içinde halkla ilişkilerden satın almaya kadar pek çok departmanda çalıştıktan sonra genel müdür yardımcılığı, ardından genel müdür vekilliği ve genel müdürlük, icra kurulu başkanlığı koltuğuna oturuyor.

O BİR ATOM KARINCA

TuttuĞunu koparan kadınlardan Sena Kaleli. 'Benim adıma mecbure derler zaten, hatta işgüzar. Hiçbir şeye kayıtsız kalamam, her konuda sorumluluk hissederim. Onları yapmak benim yazgımdır diye düşünürüm' diyor. Başarılı olduğu bir erkek sektöründe en tepeye çıkmasından belli. 'Hemen benimsemediler beni. Vazgeçirmeye çalıştılar. Kadınsı bir anlayışla geliyordum çünkü. Giysilerinden tutun da, otobüsteki aksesuarlara kadar her şeye karıştım. Kimsenin daha önce önemsemediği detaylar. Ne ikram edilecek, nasıl verilecek, eldiven takılacak, rahatsız oldular. Küçük çaplı tehditlerde bulundular. Ama şimdi o kadar saygılılar ki... O kadar erkeğin içinde nasıl özverili çalıştığımı iyi bilirler' diye anlatıyor... En büyük destekçisi de erkekler. Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin yapımı ve işletiminde aktif görev almış. Kampanyaya da buradan başlamış.


TUNCELİ ADAYI EDİBE ŞAHİN

DTP'liler yine kadın başkan istiyor

- Edibe Hanım, hayırlı olsun adaylığınız? Nasıl geçiyor günler?

Çok yoğun. Önümüzde 8 Mart var ve ona hazırlanıyoruz.

- Kimdir Edibe Şahin?

Buralıyım. Evliyim ve iki çocuğum var. Kızım 22 yaşında, oğlum 15. ana sınıf öğretmenliği ve muhasebecilik yaptım. Kadınlara, çocuklar ve gençlere yönelik birçok projede aktif yer aldım. Siyasetle ilgim de yine kadın çalışmaları ile başladı. Daha sonra ilçe ve il yöneticiliği, parti meclis üyeliği ile devam etti. 95'ten beri siyasetin içindeyim.

- Şu andaki başkan sizin partinizden ve yine kadın. Songül Hanım niye bıraktı başkanlığı?

DTP'li kadınlar olarak kadınların yönetimde söz ve karar sahibi olmalarını çok önemsiyoruz. Geçen 5 yıllık süreci değerlendirdik, bunları daha ileriye götürmek üzere yine bir kadın adayla yola devam etmek istedik. Çünkü arkadaşımız kendi isteğiyle devam etmeyeceğini söyledi.

- Pek alışkın olmadığımız bir yöntem bu?

Kadın bakış açısı ve rengi ile siyaset yapmanın farkı burada işte. Arkadaşımızın çalışmaları beğenilmesine rağmen devam etmemesi, kadının mütevazılığı, kendini sorgulama ve öz eleştiri yapma özelliğini gösteriyor.

KADINA EN UYGUN GÖREV

- Görev size önerilince hissettiniz?

Yerel yönetimler kadına en yakın iktidar yerlerinden biridir.

- Nedir modeliniz?

Toplumun demokratikleşmesini çok önemsiyoruz. Yerel yönetimler de bunun ilk basamaklardan biri. Mahalle meclislerimiz olacak. Alınan kararlar kent meclisleri aracılığıyla uygulanacak ve denetlenecek. Yönetimde halk söz sahibi olacak. Geçen dönem başlattık, kolay olmadı ama başardık, şimdi kadın ve gençlik meclisleri kuracağız.

- Kentin en önemli sorunu nedir?

Öncelikle barışa ve huzura ihtiyacımız var. İşsizlik önemli. Daha özgün sorunlara inersek, Munzur Vadisi var. Doğal turizm merkezi olabilecek yerlerden biri ve üzerine barajlar yapılması planlanmış. Burayı korumayı çok önemsiyoruz.

- Sonuçtan ümitli misiniz?

Oldukça güçlü olduğumuzu söyleyebilirim. Buranın halkı eleştirileri rahatlıkla söylüyor ve eksikleri size aktarıyor. Ama gösterdikleri adres yine biziz.


ŞANLIURFA ADAYI NAZMİYE NAZAN ODABAŞI

Kadınlara tapu vereceğim çocuklara etüt açacağım

SİYASETLE ilgilenen bir aileden gelen ve geçtiğimiz seçimlerde milletvekili adayı olan Nazmiye Nazan Odabaşı, CHP'nin Şanlıurfa Belediye başkanı adayı.

- Bekliyor muydunuz bu sonucu?

Beklemiyordum. Hiç haberim yoktu. Parti içerisinde beni uygun görmüşler. Herhalde bu ara CHP kadınları sınıyor diyorum. Hadi buyurun verdik adaylıkları, getirin başkanlıkları, diyor. İnşallah biz de bunu başaracağız. Bir daha böyle tepsiyle önümüze sunulmaz adaylıklar diye düşünüyorum.

- Partiyle ilişkiniz nedir?

Dedemin babası Mustafa Kemal'le CHP'yi kuran kişidir. Tüm büyüklerimiz siyasetle uğraşmış. Babam eski parlamenter CHP'den, amcam belediye başkanlıkları yaptı.

- Ne dersiniz, kazanır mısınız?

Urfa'da biraz kırgınlık var CHP'ye karşı. Benim adımla birlikte onları yeniden kazanırız umarım.

- Neler yapacaksınız seçilince?

Erkeklere diyeceğim ki; çok sevdiğiniz anneleriniz, kız kardeşleriniz, kız evlatlarınız için olumlu ayrımcılık yapacağım. Onların sağlık, eğitim ve sosyal sorunları ile ilgili özel çalışmalar yapacağım. Okula giden çocuklar derslerine iyice çalışabilsinler diye etüt merkezleri açacağım, anaokulları olsun istiyorum, çocuklar evde kalmasınlar, şiddet içeren çizgi filmler seyretmesinler internet cafelerde. Özel kreşlere gönderemeyenlere belediyeler yardımcı olsun. Sağlık ocakları olsun. Tapular erkeklerin üzerine biliyorsunuz. Kadınların üzerine yapılırsa kolaylık göstereceğim.

- Kadın seferberliği mi?

Erkekleri ihmal edeceğiz anlamına gelmesin bu ama! Sadece kadınların özgüvenini geliştirmek amacım. Köydeki kadınlar mamografi, kemik taraması yaptırsın. Belediyecilik sadece asfalt, doğalgaz borusu döşemek değil.


BALIKESİR ADAYI NEDRET CAN

Siyaseti yeniden yazmalıyız

AKTİF bir demokratik kitle örgüt üyesi ve yöneticisi olan Nedret Can, Balıkesir doğumlu. Öğrencilik ve çalışma hayatını Ankara'da geçirmiş, emekli olduktan sonra Balıkesir'e yerleşmiş ve ODTÜ Mezunları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, ÇYDD ve CHP üyesi olarak yaşamını sürdürürken CHP'den gelen teklifle belediye başkanlığı yarışına girmiş.

'Sağ olsunlar beni CHP'ye referans eden kişiler siyasete yatkınlığımı biliyorlar. Bir kadının böyle önemli bir göreve öngörülmesi ve akabinde kabul edilmesi çok büyük bir onur benim için. Çok heyecanlandım ve gurur duydum' diyerek başlıyor söze. 'Böyle bir arzum var mıydı, bilmiyorum. İstiyor muydunuz. derseniz kim istemez ki?' diyerek samimi bir itirafta bulunuyor ve doğduğu kente hizmet etmenin çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Her aday gibi adaylığı belli olur olmaz çalışmaya başlayan, CHP'nin yöneticileriyle adeta kampa giren Nedret Can, kadın olmanın avantajını kullanıp, halkın ilgisine doğru değerlendirip seçimleri kazanmayı umut ediyor.

Amacı geçen seçimlerde 37 bin olan CHP'nin oyunu daha da artırarak seçimleri kazanmak, Balıkesir'in, tüm Balıkesirlilerin annesi olmak ve kentin sorunlarına çözüm bulmak.

CHP'nin 8 ilde kadın aday göstermesini ve bu seçimde 12 kadın adayın yarışmasını önemsiyor ama bu sayıyı yine de az buluyor. Atatürk'ün kurduğu partinin kadına bakışının, Atatürk'ün kadına bakışıyla örtüşmesi gerektiğine belirterek, 'Kadınlar olarak cesaretli ve yürekli olmamız gerekiyor. Sayılarımız artarsa partimizin de bunu süratle değerlendireceğini ve gençlere fırsat verileceğini düşünüyorum. Siyasetin kitabını yeniden yazmalıyız' diyor.


KARS ADAYI AYŞE ALINAK

Yolsuzluğa hiçbir kadın bulaşmaz

10 yıldır Kars'ta avukatlık yapan Ayşe Alınak,

HADEP'in kadın kollarında ve Diyarbakır il yönetiminde görev yapmış. Aynı zamanda DTP'nin Kars kurucu üyesi. Alınak, partisinin diğer partilere oranla çok sayıda kadın aday göstermesini kadına verilen değerin göstergesi olarak nitelendiriyor. 'Bizim partimiz diğer partiler gibi kadınları göstermelik aday yapmıyor. Partimizin olmazsa olmazlarındandır kadın ve yüzde 40 kadın kotası sadece bizde var' diyen Alınak da yerel yönetimlerin kadınlara uygun olduğuna dikkat çekiyor.

'Hiçbir kadın masada oturup bir ihaleyi bir müteahhide halkın hizmeti dışında pazarlamaz. Kadının temel hedefi hizmettir. Çünkü her şeyden önce o bir annedir. Yolsuzluğa, rüşvete bulaşabilecek bir kadın düşünemiyorum' diyen Ayşe Alınak, halktan gelen istek sonrasında adaylık için başvurmuş.

Mahalle toplantıları yaparak işe koyulan Alınak'ın isteği de mahalle meclisleri oluşturmak ve kadınları baş köşeye oturtmak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber