Küçük yaşta Hepatit-b hastalığına karşı aşı olmak hayati önem taşıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 14:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Konya Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, Hepatit-B ile Tetanoz Hastalığı hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Tıp Fakültesi doktorları hastalığa yakalanmamak için erken yaşlarda aşı olmanın hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Selçuklu Tıp Fakültesi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamile Marakoğlu, İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte Hepatit-B enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltmak için ortak çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Dünyada sigaradan sonra en sık kansere neden olan Hepatit-B virüs enfeksiyonunun, önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Marakoğlu, "Hepatit-B hastalığı bir Karaciğer hastalığıdır. Hepatit-B virüsü, akut, hepatit, kronik hepatit, siroz ve primer karaciğer kanserine neden olmaktadır. Ülkemizde Hepatit-B virüsü taşıyıcılık oranı yüzde 5-8 ile orta endemik bölgeler arasında yer alır. Kan ve cinsel yolla, anneden bebeğe ve yakın temasla bulaşır." dedi.

Hepatit-B hastalığına sağlık çalışanları, damar yolu ilaç ve uyuşturucu madde kullananlar, Hepatit-B taşıyıcı ile yakın teması olan kişiler, sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunlar olanlar, diyaliz hastaları ile çok sayıda cinsel partneri olanların yakalanma riskinin yüksek olduğunu aktaran Kamile Marakoğlu, hastalıktan korunmanın yolunun aşıdan geçtiğini söyledi. Toplantıda tetanoz hastalığı hakkında da bilgiler veren Doç. Dr Marakoğlu, Türkiye'de anne ve yeni doğan bebek için tetanoz hastalığının önemli bir sağlık sorunu olduğunu açıkladı. Tetanozun tüm dünyada aşı ile korunabilir hastalıklardan olmasına rağmen ölümler içerisinde ilk sırada geldiğini hatırlatan Kamele Marakoğlu, şu açıklamada bulundu: "Doğum öncesi bakım hizmetlerinin sınırlı veriliyor. Doğumlar kirli ortamlarda yaptırılıyor. Hastalık genellikle doğum sırasında yada doğumu takip eden günlerde oluşmaktadır. Yeni doğanda emmede güçlük en sık görülen belirtidir. Solunum yetmezliği sonucunda ölüm görülür. Ölüm riski çok yüksektir. Bu hastalığa karşı korunmanın tek yolu tetanoza karşı aşının yapılmasıdır. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı davranarak erken yaşlarda tetanoz aşısı yaptırmalarını öneriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber