Yazın, boğulma, bisiklet ve araç kazalarına dikkat!

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Haziran 2009 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Acıbadem Bursa Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Serkan Şener, 14 yaş altındaki çocukların yaşadığı kazalar konusunda aileleri uyardı.

Özellikle Mayıs Ağustos aylarında hastaneye başvuru ve ölümlerin doruğa çıktığına dikkat çeken Dr. Şener, bu aylarda sık görülen kazaları sırasıyla boğulma, bisiklet kazaları ve araç çarpmaları olarak sıraladı. Bu üzücü olayların en önemli sebebinin çocukların yaz tatiline çıkmış olmaları ve erişkinlerin onları yakından takip edememelerinden kaynaklandığını belirten Dr. Şener, ailelerden bu konularda daha dikkatli olmalarını istedi.

Acil Servis Uzmanı Dr. Serkan Şener, ailelerin yaz kazalarından korunma önlemleri hakkında merak ettiği soruları yanıtladı. Çocukların yeterince sorumlu olsalar bile 9 yaşına kadar erişkinler tarafından kazalar açısından yakından izlenmesi gerektiğini belirten Dr. Şener, "Her şeyden önce mümkünse cankurtaran ve sahil güvenlik olan alanlarda denize girilmeli. Deniz kirliliğinin olmadığı bölgeler kullanılmalı. Çocuklarınız yüzerken onları asla yalnız bırakmayın ve her an için gözünüzün önünde bulundurun. Çocuğun boğulması için bir dakika bile yeterlidir. Bisiklet kazalarını önlemenin en iyi yöntemi eğitimdir. Trafiğe kapalı alanlarda bisiklet kullanımı teşvik edilmeli ve mutlaka çocuklarınıza kask, dirseklik ve dizlik giydirilmelidir. Direksiyon arkasındayken sokakta yuvarlanan bir top görüyorsanız ardından bir çocuğun geleceğini mutlaka akılda bulundurmak lazım. Bunun yanı sıra yeni doğmuş bebekler 13-15 kg ulaşana kadar uygun araba koltukları mutlaka kullanılmalı. Örneğin Amerika'da birçok eyalette, yeni doğanın araba koltuğu sağlık ekibine gösterilmediği takdirde, yeni doğan bebek taburcu edilmemektedir." dedi.

Bebeklerin güneş altına çıkmaları için kısıtlama olmadığını anlatan Dr. Şener, yazın saat 10:00-16:00 arasında güneş ışınlarının en dik olduğu dönemde bebeklerin dışarı çıkarılmamasını da istedi. Vücut ısısını daha da arttırmamak için bebeği sakin tutmak gerektiğini kaydeden Dr. Şener, ısıyı vücutta hapsedecek giysilerin giydirilmemesi ve bilinci açık olanlara bol bol sıvı verilmesi gerektiğini vurguladı. Böcek ısırıklarına karşı genel yaklaşımın böceği öldürmek olduğunu anlatan Dr. Şener şunları söyledi: "Tıbbi tedavi genelde gerekmemekle birlikte alerjik yanıt, kene gibi hastalık taşıyıcı bir böcek veya enfeksiyon söz konusuysa doktorunuz ile temas kurmanızda büyük fayda vardır. Alerjik yanıtta belirtiler öksürük, nefes güçlüğü, hırıltı, şişkinlik, kaşınma ve kusmadır. Isırılan bölgeyi kalpten daha yüksek düzeyde tutmayın, turnike uygulamayın, doktor tavsiyesi dışında aspirin veya ağrı giderici vermeyin ve koşuşturmayın. Kaşıntı sonrası yara oluşursa mutlaka sabunlu su ile bu bölgeyi temiz tutmalısınız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber