118'i aramak Amerika'yla konuşmaktan daha pahalı

Haber Giriş : 17 Ocak 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

118 bilinmeyen numaralar servisinin işletmesini bir taşeron şirkete devreden Telekom, çağrı başına maliyetini 10 yeni kuruşun altına çekmeyi başardı. Ancak bu düşüş tarifelere yansıtılmadı.

AMERİKA'yla yapılan bir dakikalık görüşme için 24 yeni kuruş ödeyen Telekom aboneleri, 118 bilinmeyen numaraları aradığında, aynı görüşme için 54 yeni kuruş ödemek zorunda kalıyor. Bunun sonucunda, Telekom'un günde ortalama 450 bin kişinin aradığı 118 servisinden elde ettiği yıllık gelir, 87 milyon YTL'yi buluyor.

GÜNDE ortalama 450 bin kişinin aradığı 118 bilinmeyen numaralar servisi, Türk Telekom için artık önemli bir gelir kaynağı oldu. Telekom, 118 bilinmeyen numaralar servisinin işletmesini Siemens Business Services'e (SBS) devrederek, çağrı başına maliyetini 10 yeni kuruşun altına çekmeyi başardı. Maliyetlerdeki bu düşüş, tarifelere yansıtılmayınca, aboneler için 118'i aramak, Amerika'ya konuşmaktan iki kat daha pahalı hale geldi. Amerika'yla yapılan bir dakikalık görüşme için 24 yeni kuruş ödeyen aboneler, 118'i aradıklarında aynı görüşme için 54 yeni kuruş ödemek zorunda kalıyor.

Türk Telekom'un arıza, yangın, polis imdat, jandarma gibi ücretsiz verdiği hizmetlerin yanı sıra, uyandırma, bilinmeyen numaralar, masal hattı, cenaze, uyuşturucu, ruhsal bunalım gibi ücret karşılığında verdiği hizmetler de bulunuyor. Bunların arasında en fazla çağrı, 118 bilinmeyen numaralara yapılıyor. Telekom'da, bu hizmetler için de en yüksek tarifeyi bilinmeyen numaralara uyguluyor. Diğer paralı hizmetlere 60 ile 22 saniyede bir kontör uygulayan Telekom, en fazla çağrının yapıldığı 118 servisinde bunu, 8 saniyede bir kontöre çıkartıyor. Böyle olunca da, 118 hattına yapılan bir dakikalık aramanın bedeli, abonelere 54 yeni kuruş olarak yansıyor. Abonelerinin şehir içi görüşmeleri için 60 saniyede 1 kontörlük tarife uygulayan Telekom, bu görüşmelerin dakikasından da 7,2 yeni kuruş kazanıyor.

BİR DAKİKADA SORGULAMA

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı'nın yaptığı araştırmaya göre, Türk Telekom'un 118 bilinmeyen numaralar servis hizmetini SBS Türkiye'ye devretmesinin ardından, bu servise yapılan tüm çağrılara da artık Ankara'da ki tek bir merkezden yanıt veriliyor. 600 personelin görev yaptığı Ankara'da ki bu çağrı merkezine ek olarak, İstanbul'da da ikinci bir 118 bilinmeyen numaralar servisi oluşturulmaya çalışılıyor. Böylece, tüm Türkiye'den yapılan aramalar, bu iki merkez arasında yanıtlanabilecek. Bunun sonucunda, ilk yanıt süresinin de 5 saniyenin altına indirilmesi sağlanacak.

Siemens Business Services Türkiye'nin İhracat ve Operasyonel Hizmetler Direktörü Münir Kundakçı, şu anda yapılan çağrılara 5 saniye içinde yanıt veren 118'de, IVR adlı interaktif sesli yanıt sistemi sayesinde isim, adres, semt gibi sorgulamaların süresinin de 1 dakikaya düşürüldüğünü söyledi. Günde 450 bin, yılda ise 165 milyon çağrıya yanıt verildiğine de dikkat çeken Kundakçı, ?Türk Telekom 118 servis hizmetini devrederek, çağrı başına maliyetlerini 10 yeni kuruşun altına indirdi. Aynı hizmeti, 5'te bir maliyetine vermeye başladı' dedi.

118 bilinmeyen numaralar servisinin Türk Telekom'a olan maliyeti 5'te bire düşmesine karşın, bu düşüş abonelere yansıtılmıyor. Uyguladığı yüksek tarife politikası sayesinde, Türk Telekom'un 118'den sağladığı gelir, yıllık 87 milyon YTL'ye ulaşıyor.

Türk Telekom yetkilileri ise 118 hizmetine yüksek tarife uygulanmasının nedenini, maliyetlerin yüksek olmasına bağlıyor. Yetkililer, ?118 Bilinmeyen numaralar servisinde yüzlerce personelin hizmet vermek zorunda kaldığına dikkat çeken yetkililer, ?Böyle olunca da maliyet artıyor. Maliyetleri karşılayabilmek için abonelerden belli bir ücret almak zorunda kalıyoruz. Bu yolla hizmet kalitemizi artırmaya çalışıyoruz' dediler.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber