Alo'da süreye göre fiyat

Haber Giriş : 29 Ocak 2005 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Binali Yıldırım, "Şimdiki sistemde şehirlerarası görüşmede 15 saniyede bir kontör gidiyor" dedi.

Türk Telekom, telefonda kontör yerine konuşma süresini ücretlendirecek sistemi uygulamak için çalışmaya başladı. Yeni uygulama bir yıl sonra yürürlüğe girecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kontör yerine abonenin konuşma süresine göre ücretlendirme yapılmasının daha esnek ücretlendirme olanağı sağladığını belirterek, Türk Telekom'un konuşma süresine göre ücretlendirme uygulamasına geçiş için çalışma yaptığını açıkladı. Yıldırım, Adana Milletvekili Atilla Başoğlu'nun konuya ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, Türk Telekom'un PSTN şebekesindeki santrallarında kontör atış periyodu esasına dayalı ücretlendirme yapıldığını söyledi.

Yıldırım, şehirlerarası görüşmelerde 15 saniyede bir kontör değeriyle ücretlendirme yapıldığı varsayılırsa, aranan telefonunu açtığı anda bir kontör ücreti alındığını, 15'inci saniyenin başlamasıyla birlikte iki kontör, 29'uncu saniye bitip 30'uncu saniyenin başlamasıyla da üç kontör attığına işaret etti. Binali Yıldırım, "Abone telefonunu 20'nci saniyede kapatırsa iki kontör ücreti alınmış olur" dedi.

Teknik donanım engeli

Türk Telekom santrallarının teknik donanım yapısı itibarıyla bu şekilde ücretlendirme yapılıdığına işaret eden Yıldırım, "Bu ücretlendirme uygulaması dışında, abonenin konuştuğu süre baz alınarak ücretlendirme yapılması mevcut santralların teknik donanım itibarıyla mümkün bulunmamaktadır" diye konuştu.

Yıldırım, abonenin konuştuğu süre baz alınarak ücretlendirme yapılabilmesi için Telekom santrallarının büyük kısmına donanım ve yazılım ilavesi yapılması gerektiğini savundu. Yıldırım, Türk Telekom şebekesinde yaklaşık 11 bin santral bulunduğunu ve bu santrallardan bin tanesinin büyük tip santral olarak çoğunlukla il merkezlerindeki abonelere, geri kalanının kırsal alana ise hizmet verdiğini ifade etti. Yıldırım, büyük tip ve kırsal santralların ayrı tip ve versiyonları olmak üzere çeşitleri bulunduğunu anlattı.

Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan da büyükşehirlerdeki telefon santrallarının dakika ölçümü yapabildiğını belirterek şunları söyledi: "Kırsal kesimdeki eski santralları değiştireceğiz. Bunlar da dakika ölçer hale gelince daha adil bir ücretlendirme sistemi uygulayacağız. Bu yatırım bir yılda tamamlanacak. Bir yıl sonra abone için daha adil bir ücretlendirme sistemi devreye girecek."

Dijital değişim astronomik faturalar yaratıyor

KESK'e bağlı Haber-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş, Türk Telekom'un santrallarda yaptığı değişikliğin faturasının vatandaşa çıktığını, yapılmayan görüşmeler için milyarlarca liralık faturalar geldiğini savundu. Keleş, Türk Telekom'un dijital telefon santrallarında kullanılan programın versiyonunu değiştirdiğini ve bu değişiklikten sonra vatandaşın faturalarının astronomik rakamlara ulaşmaya başladığını söyledi.

Keleş, "Çünkü versiyon değişikliğinden sonra şehir içi görüşmeler dışındaki aramalardan sonra görüşme yapıyormuş gibi hat açık kalmaya devam etti. Hattın açık kalması yeni bir arama ya da aranma gerçekleşinceye kadar sürdü. Hat kapanmayınca vatandaşın faturası da kabarmaya başladı" dedi.

Bir saniyeyle kaybediliyor

Keleş, santrallardaki eski teknolojinin faturasının da vatandaşa çıktığını, 61 saniye şehir içi telefon görüşmesi yapan aboneyle bir dakika 59 saniye şehir içi görüşen abonenin aynı ücreti ödediğine işaret etti.

Telekom'un altyapı yetersizliği ve hataları nedeniyle internete bağlanamayan abonelerin bağlanamadıkları internet için ücret ödediklerini savunan Keleş, "İnternet erişimini 'dialup' ile yapan aboneler çeşitli nedenlerle internete bağlanmakta sorun yaşıyorlar.

Defalarca denemelerine rağmen internete bağlanamıyorlar. Her denemede bir kontör ücreti olarak faturaya yansıyor" diye konuştu. Haber-Sen Başkanı Kemal Keleş, bir faturadan da bu duruma örnek verdi. Buna göre 28 günde toplam 208 kez internete bağlanmaya çalışan, ancak sadece 7 kez bağlanabilen bir abone, 7 bağlantı için 6 milyon 480 bin lira öderken, bağlantıyı gerçekleştiremediği 201 deneme için ise toplam 14 milyon 472 bin lira ücret ödedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber