Yumurta tüketimini abartmayın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Aralık 2009 11:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şah Topçuoğlu, bir bilim adamının 'yumurta tüketmeyin' dediği hastalardan özür dilemesinin yanlış anlaşıldığını, birçok kişinin yumurta tüketimini abartmaya başladığını bildirdi.

Topçuoğlu, yaptığı açıklamada, yumurtanın sağlığa faydalarının saymakla bitmeyecek kadar fazla olmasının yanında aşırı tüketiminin de kolesterolü artıracağı gerçeğinin tartışılmaz olduğunun unutulmamasını istedi. Kolesterolü yoğun gıdaların başında ise yumurtanın geldiğine dikkati çeken Topçuoğlu, kalp ve damar cerrahı bir meslektaşının "yumurtayı tüketmeyin" dediği hastalarından özür dilemesinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Topçuoğlu, şöyle devam etti:

"Hoca özür diledi diye yumurta tüketimini abartan hastalar var. Oysa çocuk, ergen ve yetişkinler kolesterol ya da alerji gibi herhangi bir sağlık sorunları yoksa günde en az bir yumurta mutlaka tüketmeli. Kolesterolü biraz yüksek olanlar haftada 2 ya da en fazla 3 yumurta tüketmeli. Kolesterolü çok yüksek olanlara ise yumurtayı önermiyoruz."

Kolesterolden sadece yumurtayı sorumlu tutmanın da doğru olmadığını vurgulayan Dr. Topçuoğlu, "İnsan vücudunda 150-160 gram kolesterol bulunur. Yine her insanın vücudu günde 4-7 gram kolesterol üretir. Önemli olan kolesterolü yaşam boyu dengede tutmaktır" dedi.

Dr. Topçuoğlu, Kolesterolü yüksek olduğu için yumurta tüketmeyen hastanın sigara içmesi ya da hareketsiz bir yaşam sürmesinin daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kolesterolü yüksek olan kişiler kesinlikle sigara içmemeli. Her gün düzenli spor yapmalı. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli. Ayrıca düzenli bir cinsel yaşamı olmalı, stresten uzak durmalı. Bunu gerçekleştirenlerin 'lanetli' dediğimiz LDL kolesterolü düşerken, 'hayırlı' dediğimiz HDL kolesterolü yükselecektir.

LDL'nin 130 mg'nin üzerinde olmaması gerekir. HDL kolesterolün ise kadınlarda 40'ın, erkeklerde 50'nin üzerinde olması son derece iyi. Total dediğimiz, iyi ve kötü kolesterolün ortalamasının da 200'ü geçmemesi gerekir."

Prof. Dr. Topçuoğlu, Avrupa Birliği ülkeleri ile Rusya gibi ülkelerde kişi başına yıllık yumurta türetiminin 300 sınırına yaklaştığını, Çin ve Japonya'da bu rakamın 330'ları bulduğunu, Türkiye'de ise kişi başına yumurta tüketiminin 120-130 arasında değiştiğini belirterek, sağlıklı, bilinçli ve üstün zekalı bir nesil için yumurtanın önemli faktör olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber