Tam Gün Çalışma Kanun Tasarısı'nın bir maddesi daha kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 21:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 1. Bölümünde yer alan 9. maddesi kabul edildi.

Temel yasa kapsamında görüşülen tasarının maddeleri üzerinde, milletvekilleri değişiklik önergesi vererek, 5 dakikalık konuşma hakkını kullanıyor.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın konuşmalarında ''ideoloji'' kelimesini kullandığını belirterek, bu kelimenin Türk Dil Kurumundaki anlamını okuyarak, bir akademisyenin bu kelimeyi kullanmaması gerektiğini söyledi.

Üniversite ve devlet hastanelerinden ayrı oranlarda katkı payı alınması uygulamasının durdurulmasına ilişkin Danıştayın kararı bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Danıştayın kararına inatla 3 gün sonra katkı payını artırıp uygulamayı devam ettirdiniz. Bu nasıl hukuk anlayışı?'' dedi.

Hekimlerin performans kazancından dolayı ödenmesi gereken primin, hekimin kendisi tarafından ödenmesi uygulamasının getirilmek istendiğini belirten Kılıçdaroğlu, hekimlerin ödeyecekleri primlerde işveren payının kaldırıldığını, bunun sosyal devlette olmayan bir düzenleme olduğunu söyledi.

-MAAŞ BORDROLARINI KÜRSÜYE BIRAKTI-

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, önergesi üzerinde söz aldı. Uzunırmak, Tekel işçilerinin yanına gittiğini ve işçilerle beraber olduğunu belirterek, işçilerin açlık grevine doğru gitmek üzere olduğunu ileri sürdü.

''Tekel işçilerinin açlık grevine gitmesi halinde doktorların tam gün çalışması gerekecek'' diyen Uzunırmak, bu insanların sorunlarına çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

İşçilerin maaş bordrolarını göstererek, aldıkları maaş hakkında bilgi veren Uzunırmak, bazı işçilerin ismini vererek bunların bin 62 ve bin 36 TL maaş aldığını, 23 yıllık çalışanların ise bin 380 lira maaş aldığını ileri sürdü.

Uzunırmak, ''doğru bilgilenmeleri amacıyla'' Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in oturduğu Başkanlık kürsüsüne ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın önüne maaş bordroları bıraktı. AK Parti'li milletvekilleri ''böyle bir uygulama yok'' diyerek tepki gösterdi.

-''SORUMLU KİM OLACAK?''-

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, özelleştirme uygulamalarının 1980 yılından itibaren yapıldığını, 2002'ye kadar 35 bin işçinin özelleştirme nedeniyle işsiz kaldığını kaydetti.

Elitaş, özelleştirilen iş yerlerinde çalışan işçilerin iş akitlerinin feshedildiğini, AK Parti iktidarı döneminde ise bu mağdur işsizlere 4/C kapsamında iş verildiğini anlattı.

Tekel işçilerinin aldığı maaşın giydirilmiş şekilde 3 bin 180 lira olduğunu bildiren Elitaş, şunları kaydetti:

''4/C uygulaması bizden önce yoktu. İşçiler sokağa atıldığında ekmek alacak paraları yoktu. Biz 10 ay çalıştırma imkanı verdik. İşçilerle bugün konuştum, problemlerini sordum. 11 ay çalıştırılma güvenceleri olmadığını söylediler. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren bu işçiler 11 ay boyunca çalıştırılmaları için karar alındı. Bu işçilerin 11 aydan az çalıştırılmaları söz konusu değil.

2004'ten beri özelleştirmelerden dolayı işsiz kalmış insan yok, bugün aş ve iş bulabiliyorlar. Tekel işçilerini tahrik etmeyin, istismar etmeyin, o insanları soğukta bırakmayın. Önceki özelleştirmeler nedeniyle 4/C'ye geçirilen 21 bin 500 kişi, Tekel'in 8 bin 500 işçisi 11 ay ücret alacaktır.''

Elitaş, 4/C'li ilkokul mezunu bir işçinin 772 lira, orta okul mezunu 856 lira, üniversite mezunu işçinin 938 lira maaş aldığını bildirdi.

İşçileri tahrik etmediğini anlatmak için söz isteyen Uzunırmak'ın ''Açlık grevine, ölüm orucuna gitmeleri tehlikesinden bahsettim. Bir kişi ölürse sorumlu kim olacak?'' demesi üzerine AK Parti'li milletvekilleri ''Sorumlusu siz olacaksınız'' şeklinde laf attı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber