Dişhekimliğinin Harvard'ı Marmara Üniversitesi

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MARMARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİLERİN GÖZDESİ

AB standardında eğitim veren Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi dünyanın en gözde okulları arasına girdi. Prof Erverdi, İtalya, Yunanistan ve Libya gibi ülkelerden gelen öğrenciler, bu okulda doktora ve master yapabilmek için sıraya giriyor diyor.

Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi bundan 12 yıl önce yabancı öğrencilere yüksek lisans ve doktora programı uygulamaya başla-dı.îlk yıllar sadece 1-2 öğrencileri vardı. Ama zaman içinde öğrenci şasayısı arttı, mezunlar verildi. Yıl 2005: mezun sayısı 35, öğrenim gören öğ-renci sayısı ise 23. Artık dünyanın dört bir yanından öğrenciler burada okumak için sıraya giriyor. Ama yeterrli puanları tuttursa bile mülakatsız hiçbir öğrenci kabul edilmiyor. Bu yıl dünyanın dört bir yanından 25 öğ-renci başvurdu, sadece 4'ü kayıt yaptırabildi. Ortodonti Anabilim Dalı aşkanı Prof. Dr. Nejat Erverdi, okulun şu anda dünyanın sayılı mer-kezlerinden biri olduğunu söylüyor:

DİPLOMALAR AB UYUMLU

AB ülkelerinde ortodonti, yani diş çarpıklığı ve çene bozukluğunun tedavisinde standart eğitim programı uygulanıyor. Bu programın adı Eras-mus. Bizim bölümde de Erasmus uy-uygulanıyor ve AB verdiğimiz diplomayı kabul ediyor. Bizden mezun olan öğ-renci istediği AB üyesi ülkede mu-ayenehane açabiliyor. Tercih edilme-mizin önemli nedenlerinden biri bu. Bir diğeri ise ben AB Ortodonti Yö-netim Kurulu üyesiyim. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyorum ve burada uyguluyorum. Ayrıca öğrenciler yurt dışında 20 hastayı tedavi etme imkanına sahipken bizde bu rakam 150'ye çıkıyor. Ne kadar çok vaka o kadar çok tecrübe demektir.

MEZUNLAR BAŞKAN OLDU

12 yıl içinde mezun edilen öğrenciler çok önemli yerlere geldi. Pakistan'da 5 dişhekimliği fakültesi var. 3'ünde bizim mezunlarımız anabilim dalı başkanı. Aynı şekilde israil'de de bizden mezun anabilim dalı başkanı var. Ayrıca Harvard ve Colombia Üniversiteleri'nde öğretim üyeleri var. Şu anda ise Libya'da Ortodonti Anabilim Dalı'nı kuracak 3 öğrenci yetiştiriyoruz.

ALMANYAYI DEĞİL TÜRKİYE'Yİ SEÇTİK

Soldan sağa) Bashir Saad (35), Taher Hamed (33) ve Nader Mohammed (33) 4 yıl önce Marmara Üniversite-si'nde master'a başlamış. Şimdi doktora yapıyorlar. Eğitim masraflarını ise Libya Hükümeti karşılıyor. Taher Hamed, ilk önce Almanya'ya gittik ve oranın eğitim imkanlarını araştırdık. Sonra Türkiye'deki eğitimi duyduk ve internetten tarama yaptık. Yaptığımız karşılaştırma-! da Türkiye'deki eğitim daha [ iyi olduğunu anladık diyor.

YABANCI ÖĞRENCİLERDEN l MİLYON DOLAR GELDİ

Yurt dışından gelen öğrenciler okula aynı zamanda döviz de kazandırıyor. Ancak Prof. Dr. Erverdi, YÖK yüzünden öğrencilerden doğrudan gelir elde etmenin mümkün olmadığını söylüyor: Burada kullandıkları eğitim malzemelerini biz satıyoruz. Buradan elde ettiğimiz gelir öğrenci başına 11 bin doları buluyor. 12 yıl içinde bu şekilde l milyon dolar dolayında bir gelir elde ettik. Bu gelir ile Marmara Üniversitesi'nin Teşvikiye'deki kampusunu neredeyse baştan yaptık. Binalar yenilendi, eğitim araç ve gereçleri alındı. Kampus yapılırken devlete l kuruş yük getirmedik.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber