Yıldız: nükleer protokolü Meclise gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2010 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Mutabık kalınması halinde nükleer santral kurulması konusunda, Rusya ile yapılan ön protokolün Haziran ayından önce TBMM'ye getirilmesine çalışıyoruz" dedi.

Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği Katar'ın başkenti Doha'da, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Rusya ile nükleer santral kurulması yönündeki ön protokole ilişkin çalışmaların ne boyutta olduğunu sorması" üzerine Yıldız, "Çalışma grupları oluşturuldu. Teknik argümanlar önlerine getirilecek. Nükleer enerji santrallerini mutlaka kazandırmamız lazım. Hem Akkuyu, hem de Sinop'ta. Süreyi daha hızlı katetmemiz lazım. Haziran ayından önce bunu TBMM'ye getirirsek iyi olur. Mutabık kalınması halinde nükleer santral kurulması konusunda, Rusya ile yapılan ön protokolün Haziran ayından önce TBMM'ye getirilmesine çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in gelişinden önce bu konudaki teknik hazırlıkların yapılması gerektiğine işaret etti.

AZERİ GAZINDA DURUM

Azarbaycan'ın Türkiye'ye sattığı doğal gaza ilişkin bir soruya da Taner, Şahdeniz-1 için fiyat teklifi verdiklerini, Şahdeniz-2 projesi için de hem miktar, hem de fiyat tekliflerini sunduklarını anımsatarak, fiyat teklifinin iki ülkenin çıkarına uygun olduğunu kaydetti.

"Azerbaycan'ın açıklamalarını neye bağlıyorsunuz?" sorusuna karşılık Taner Yıldız, "Yanlış bilgilendirmeden kaynaklanıyor olabilir. Faturayı 120 dolar üzerinden yapsak da, 15 Nisan 2008 tarihinden bu yana alımı yeni fiyat üzerinden yaptığımızı ifade ettik. Ülkemizin çıkarlarını düşündüğümüz kadar Azerbaycan'ın da çıkarları konusunda hassas olduğumuzu söyleyebilirim. Sanırım bu bilgi Aliyev'e ulaşmadı diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

"Rusya'dan alınan doğal gaz da indirim yapıldığı ifade ediliyor. Bu konuda değerlendirmeniz olacak mı?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Bu nihayetlenmiş bir görüşme değil. Biz gaz aldığımız hemen hemen her ülke ile hem fiyat, hem de müzakere şartlarını Türkiye lehine olacak şekilde görüşüyoruz. Bunun içinde kabul görenler var görmeyenler var" dedi.

İran'ın nükleer programı çerçevesinde yakıtın Türkiye'de takas edilmesi konusuna ilişkin soru üzerine Yıldız, Türkiye'den talep edilmesi halinde teknik olarak yeterli olunduğunu, nükleer enerji yakıtı ile ilgili gerek BM, gerekse İran'ın talep etmesi halinde Türkiye'nin imkanlarının olduğunu ve buna hazır olduklarını ifade etti.

Bakan Yıldız, Libya'da Fizan bölgesindeki petrol arama yapılan sahaya da bir ziyaret yapacağını bildirdi.

Yıldız, İran'da Güneypars sahası içinde petrol arama için verilen teklifin İran tarafından 2 hafta içinde değerlendireceğini söyledi.

Bir gazetecinin, "Bunda Türkiye ile Ermenistan'ın normalleşme sürecinin etkili olduğunu düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya Yıldız, "Ben teknik bir gerekçe bulamadığım için bunun da bir faktör olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber