'İnsan Hakları Kurumu' tasarısı, alt komisyonda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2010 14:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen "Türkiye İnsan Hakları Kurumu"nun kurulmasını amaçlayan yasa tasarısı alt komisyona sevk edildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, tasarıyı sunuşunda, insan hakları konusunun küreselleşen dünyada iç hukuk konusu olmadığını söyledi. Her ülkenin mevzuatını, uluslararası standarda getirmek olduğunu vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin konuya ilişkin kurumsal yapısının uluslararasında birç ok itirazla karşılaştığını kaydetti.

Yeni bir kurum ihtiyacının ortada olduğunu belirten Çiçek, böyle bir kurumun oluşturulması durumunda daha pozitif tartışma imkanının olacağını ifade etti.

Hükümet olarak, TBMM'nin katkısının olacağına inandıklarını kaydeden Çiçek, bu katkı için tasarının alt komisyonda tartışılmasından yana olduklarını söyledi.

Toplantıya katılan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan ı Zafer Üskül, komisyon olarak tasarıyı incelemek istediklerini ancak yasal mevzuatın buna imkan vermediğini kaydetti.

Özerk ve bağımsız bir kurum oluşturulmasında hep yarar gördüğünü ifade eden Üskül, kurumun oluşturulmasında komisyon olarak katkıya hazır olduklarını bildirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da tasarıyla oluşturulması öngörülen Türkiye İnsan Hakları Kurulunun 11 üyesinin Bakanlar Kurulu tarafından atanacağını belirterek, "Bu kurul, özgür ve bağımsız çalışamaz. Parti memuru yapılanması içinde bir kurum oluşturuluyor. Kabul edilemez bir tasarı söz konusu" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise tasarının "demokratik açılım" kapsamında getirildiğini ifade ederek, "Demokratik açılım, bir yıkım projesidir. Bu tasarıya bu perspektiften topyekun karşı çıkacağız" diye konuştu.

Bakanlar Kurulunun atayacağı bir kurulun söz konusu olduğunu belirten Bal, bunun Paris ilkeleri ile uygunluğunun söz konusu olmadığını kaydetti.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Kurulun oluşma şeklini eleştirerek, "Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi veya Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına bağlayalım olsun bitsin. İnsan haklarına nasıl ket vururuz kanunu bu. Faşizan kafayla kanun çıkarırsanız biz de karşı çıkarız" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, tasarının alt komisyonda görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı ve bazı savcıların yetkisini alması konusunda değerlendirme yapmaya başlayan Tuna'ya Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, sözlü müdahalede bulundu. Kuzu, konunun görüşülen tasarıyla ilgili olmadığını belirtti.

Değerlendirmesini sürdüren Tuna, HSYK kararıyla hukukun katledildiğini savundu. Tuna, "Yargı üzerinde HSYK eliyle darbe yapılmıştır. HSYK, yetki gasbı yaparak işleyen bir yargıya müdahale etmiştir" dedi.

Bir kısım sanıkların tutuklanmasına karar veren mahkeme heyetinin de görevden alınacağının kamuoyuna yansıdığını belirten Tuna, şöyle devam etti:

"Bu da HSYK'nın hangi amaçla bu darbeyi yaptığının ipuclarını vermiyor mu? Ülkemizde oluşan çetelerin ve yasadışı suç örgütlerinin tasfiye edildiği bir sürece girilmiştir. Gerek Ergenekon terör yapılanmasının, gerekse taşeron olarak kullandığı uzantıların bu tasfiye sürecine sokulduğu bilinmektedir. Nitekim bu terör yapılanmasına lojistik destek veren yargı içindeki unsurlar da soruşturmaya başlanılmış, bunun sonucunda Erzincan Başsavcısı soruşturma nedeniyle gözalt ına alınarak, tutuklanmıştır. Bu savcının tutuklanması HSYK'nın hakim üyeleri arasında telaşa neden olsa gerek ki ani bir kararla yetki bir gasbı yaparak soruşturmayı yürüten savcıları görevden almışlardır. Bu aşamada savcıların niçin görevden alındıkları önem arz etmektedir. Geçtiğimiz aylarda basına yansıdığı şekliyle HSYK'nın bir üyesinin Ergenekon sanıklarıyla müşterek toplantılara katıldığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca bazı Ergenekon sanıkları ile bazı yargı mensuplarının müşterek çalışma yaptıkları da basına yansımıştı.

Öte yandan, Erzurum savcılarının görevden alınmasına neden olan Erzincan Başsavcısının Erzincan'da bir kısım vatandaşlar hakkında başlattığı soruşturmayı HSYK içinden bir kısım üyelerle danışıklı olarak yürüttüğü bilinmektedir."

Başkan Kuzu'nun, "Hüsnü bey, bunu devam ettirmenin bir faydası yok şu anda. Bir anlamı yok. Konumuzla bir alakası yok" diyerek araya girmesi üzerine Tuna, değerlendirmesine son verdi.

İsa Gök ise "asıl bazı savcılar kullanılarak hukuk dışılık yapıldığını" söyledi.

Faruk Bal da içeriği bilinmeden yargı ile ilgili bazı konuları konuşmanın anayasa ihlali olacağını belirterek, "Yargıya karşı bir cephe oluşturup, darbeci ithamıyla giderseniz hukuk devletini tahrip edersiniz. Yargı, Ergenekon'a lojistik destek sağlıyor iddiası çok vahim. Yargı organına iftira anlamına gelir. Sayın Tuna'ya beyanını düzeltmesini tavsiye ediyorum. HSYK'nın şahsında yargıyı hedef almak yanlıştır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Çiçek, tasarıya ilişkin eleştirileri yanıtlarken, iyi niyetle getirilen bir tasarı olduğunu belirterek, Kurul üyelerinin, Bakanlar Kurulu tarafından atanmasının başka ülkelerde de söz konusu olduğunu söyledi.

Çiçek, ön yargılarının olmadığını, Meclis'in katkısına açık olduklarını yineledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber