Mucit Rektör...

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Mart 2010 10:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'nin Bill Gates'i öğrencilere mucitlik aşılayacak

Bilkent Üniversitesi'nin yeni Rektörü Prof. Dr. Atalar, mucit bilim adamları arasında yer alıyor. Atalar, Türkiye'nin ilk kişisel bilgisayarının yanı sıra akustik mikroskobuna da imza attı

Bilkent Üniversitesi'nin yeni Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar'ın adı, öğrenim hayatı boyunca birinciliklerle anılırken, yaptığı icat ve keşiflerle de bilim dünyasında saygın yer edindi. 1 Mart 2010 tarihinde Ali Doğramacı'nın Bilkent Üniversitesi'ndeki görevini bırakması ile üniversite tarafından yeni rektör adayı olarak gösterilen ve YÖK tarafından bu teklifin 4 Mart'ta kabul edilmesiyle rektörlük görevine başlayan Prof. Dr. Atalar, meslek yaşamıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 1954 yılında Gaziantep'te dünyaya gelen ve babası inşaat mühendisi, annesi ev hanımı olan Atalar, üç çocuklu ailenin en büyük erkek çocuğu. Henüz 6 yaşındayken babasının, çocuklarının daha iyi eğitim alması için göç etme kararı ile başkente gelen Atalar'ın kardeşleri de onun gibi mühendis. Atalar ailesinin tüm fertlerinin öyküsü birer başarı hikâyesi. Bir kardeşi, ASELSAN'ın üst düzey yöneticilerinden, diğeri ise MRI teknolojileri konusunda dünyanın sayılı bilim adamlarından...

2'NCİ SINIFTAN BAŞLADI

Annesinin katkısıyla beş yaşındayken okuma yazma öğrenen ve ilkokula ikinci sınıftan başlayan Atalar, küçük yaşlardan itibaren özellikle icatlara merakıyla tüm ailenin dikkatlerini üzerine topladı. Oyuncağını bile kendi yapan, Ankara Fen Lisesi'nde okurken kısa dalga radyo vericileri ve alıcıları geliştiren Atalar, üniversiteye başladığında bilim adamı olmaya karar verir. Ankara Fen Lisesi'ni 1970'te birinci olarak tamamlar, ÖSS'yi Türkiye beşincisi olarak kazanır. Sınavda birincilikle girdiği ODTÜ'de, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü tercih ederek, üniversite öğrenimine başlar. 1974'te ODTÜ Mühendislik Fakültesi'ni birincilikte bitiren Atalar, lisans üstü eğitimi için belirlediği Stanford, MIT ve CalTech üniversiteleri arasında Stanford'u katalogundan tercih eder. Doktora yeterlilik sınavını birincilikle aşar, 24 yaşında eğitimini tamamlar. ABD'de bir firmada iki yıl çalıştıktan sonra 1980'de 26 yaşında Türkiye'ye döner ve aynı yıl ODTÜ'de öğretim üyeliğine başlar.

HOCABEY BENİ SINAVDAN GEÇİRDİ

Almanya'dan Türkiye'ye döndükten sonra Bilkent Üniversitesi'nin kuruluş hazırlıklarının başladığını ve Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın onu üniversiteye davet ettiğini ve Almancasıyla ilgili sınavdan geçirdiğini anımsıyor.

Sınavlara alınmadı

ATALAR'IN ODTÜ'de okurken ilginç bir anısı da var. ODTÜ Mühendislik Fakültesi'nin kurucusu Prof. Dr. Mustafa Parlar'tan dersler aldığı yıllarda, hocasının onu sınavlara almadığını anlatan Atalar, bunun nedenini de "Ortalamayı yükseltmem ve arkadaşlarımın nefretini üzerime çekme ihtimaline karşı sınavlara beni almazdı'' sözleriyle açıkladı.

Alman Leica'ya mikroskop geliştirdi

ATALAR da, Microsoft'un kurucusu Bill Gates gibi evinde teknolojik yeniliğe imza attı. ABD'de Intel'den aldığı 1 kilobaytlık hafıza ile işlemcilerle 1980'de Türkiye'de ilk kez kişisel bilgisayarını yapan Atalar, ASELSAN'ın ilk mikrobilgisayar projesini de bu bilgisayarda yaptıklarını anlattı. Almanya'daki Leica için doktora tez konusu olan "akustik mikroskop'' geliştiren Atalar, yüksek frekanstaki seslerle görüntü alabilen icadının Japonya ile Tayland'da hâlâ kullanıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber