Öğretmenlerin zorunlu hizmetine af geliyor

Bilindiği gibi Öğretmenlerin Atanma ve Yer değiştirmelerine ilişkin yönetmelik taslağı sendikalara, merkez teşkilatı ana hizmet birimlerine ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmişti. Taslak hakkındaki öneri ve eksiklikleri ele alan paydaşlarla beraber 05.04.2010 günü bakanlıkta bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıya ilişkin olarak, zorunlu hizmet affı bağlamında bir değerlendirme için, başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Nisan 2010 17:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplantının öğleden önceki bölümüne Personel Genel Müdürü Necmettin YALÇIN öğleden sonra ise Genel Müdür Yardımcısı Hikmet ORMAN başkanlık etmişler işin mutfağında bulunan Mevzuat Dairesi Başkanı Tahir KILIÇARSLAN'da toplantıdaki yerini almıştır.

Genel hatları ile olumlu ve demokratik bir havada geçen toplantıda aklın yolunun bir olduğu bir kez daha görülmüştür. Gerek sendikalar gerekse diğer paydaşlar işi kendine yontmaya değil sürece katkı sağlamaya çalıştıkları gözlemlenmiştir. Bu da tabii ki toplantının verimli geçmesini sağlamıştır.

Sendikalar ve diğer paydaşlar tarafından gönderilen önerilerin detaylı olarak ele alındığı toplantının en önemli gündem maddesini ?Zorunlu Hizmet affı? konusu oluşturmuştur.

Bazı İl Milli Eğitim Müdürlerimiz haklı olarak öğretmen sirkülasyonunun çok olacağı özellikle doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesindeki öğrencilerin mağdur olacaklarını belirtmişlerdir. Aynı noktada kaygılarını dile getiren bakanlık yetkilileri; 31.07.2006 tarihinden önce göreve başlayıp zorunlu hizmet bölgesine gitmeyen öğretmen kalmadığını bunu bir şekilde erittiklerini ifade etmişlerdir.

Bu nedenle zorunlu hizmet muafiyetinin 31.12.2006 tarihinden önce göreve başlayan öğretmenlere uygulanmasının yerinde olacağı vurgulanmıştır.

Özellikle sendikaların böyle bir durumda karışıklıkların oluşacağı,

Yeni yönetmeliğe göre puan sisteminin bile farklı olduğu,

Bu nedenlerle yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihin baz alınması gerektiği şeklindeki ısrarı üzerine yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce göreve başlayan öğretmenlerin zorunlu hizmetten muaf edilmeleri kararlaştırılmıştır.

Tabii ki toplantıda zorunlu hizmeti tamamlayanlara haksızlık olacağı, yapmakta olanların günahının ne olduğu, zorunlu hizmet bölgesindeki öğretmen açıklarının ne olacağı? gibi bir çok argüman detaylı olarak değerlendirilmiş fakat ara bir tarihin belirlenmesinin (örneğin 31.12.2006 öncesi) hukuken de sorunlar doğuracağı sonucuna varıldığından tarih olarak yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih olarak belirlenmiştir.

Peki yönetmelik ne zaman yürürlüğe girecek?

Bakanlık toplantıda yapılan önerileri de değerlendirerek yönetmeliğe son halini verecek. Fakat ne zaman yayımlanacağı konusunda net bir şeyi onlar da söyleyemiyorlar. Çünkü bakanlık hazırlayacağı taslağı incelenmek üzere Devlet Personel Başkanlığına da gönderecek.

Toplantıda; şu anda öğretmenlerin il içi ve il dışı yer değiştirmelerin nasıl ve ne zaman yapılacağı yönündeki taleplerinin karşılanması karışıklıkların oluşmaması için;

İl içi ve iller arası yer değiştirmelerin 2010 yılında da yürürlükte bulunan 04.03.2006 tarihli yönetmeliğe göre yapılmasının yerinde olacağı değerlendirilmiştir. Bu yıl ve gelecekte yapılacak isteğe bağlı değiştirmelerde hizmet süresi hesabında 30 Eylül tarihinin baz alınmamasının yarattığı sıkıntılar detaylı olarak ele alınmış ve bu yıl da dahil olmak üzere yer değiştirmelerde bu tarihin baz alınmasının yerinde olacağı bakanlığın 31 Ağustos ısrarına rağmen tüm paydaşlarca vurgulanmış ve sonlandırılmıştır.

Burada ara formül olarak hizmet süresi hesabında başvurunun son gününün, il içi için o kurumda 2 yıl görev süresi ile iller arası için o ilde 3 yıl görev süresi hesabında 30 Eylül 2010 tarihinin baz alınması esas alınmıştır.

Aksi halde mevzuatta 2 yıl olarak geçen süre fiiliyatta 3 yıla çıkmaktadır. İller arası için de aynı durum söz konusudur.

Mevcut öğretmenleri kapsamamak üzere yani bu yıl ve gelecek yıl tayin isteyebilecek öğretmenleri kapsamamak üzere il içi ve il dışı yer değiştirmelerin 3 yılda bir yapılması noktasındaki bakanlık ve özellikle İl Milli Eğitim müdürlerinin şahsıma göre de haklı taleplerinin uygulanacağı söylenebilir. Bakanlık bu durumu zaten fiiliyatta 3 yıla çıkarmış olmakla beraber 30 Eylül bazlı atamalarda bunun 4 yıla çıkması mümkün olmayacağından fiiliyat ile mevzuatın örtüşmesi sağlanmıştır.

Sonuç olarak;

Milli Eğitim Bakanlığının olumlu yaklaşımları ve ortak paydada buluşma talepleri doğrultusunda gerçekleşen 10 saatlik toplantıda tüm maddeler bir bir ele alınmıştır.

Zorunlu hizmetle ilgili olarak 1990 ve 2000 yıllarında getirilen muafiyetlerin akabinde 2010 yılında da yeni bir muafiyet getirilmiş olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber