Baykal: AK Parti 3 maddeyi askıya alsın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2010 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliği teklifine ilişkin olarak, "Bu tartışmalı üç maddeyi, böyle bir işbirliği şansının ortaya çıktığı bu dönemde bir gerilim ve tartışma konusu olarak takip etmeyelim. Bu üç maddeyi sayın Başbakan, AKP iktidarı askıya alsın" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, anayasa değişikliği teklifinde yer alan 27 maddenin, "anayasa aykırı olduğu hukuk kamuoyunun bir görüş birliği haline dönüşmüş olan üçünün diğerlerinden ayrılmasını talep ettiklerini belirterek, bu yapılırsa kalan maddeleri destekleyeceklerini, 24 maddenin daha da iyileştirilmesi, amaca hizmet eder hale dönüştürülmesi için gerekli katkıyı iyi niyetle vermeye hazır olduklarını ifade ettiklerini hatırlattı.

Baykal, bunun, toplumu büyük bir ferahlama ve rahatlama duygusuna çektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önce Sayın Başbakan'ın giderken yaptığı değerlendirmelerden üzüntü duyduğumu ifade etmeliyim. Sayın Başbakan'a yakışmayan bir üslup kullanmıştır. Herhangi bir Başbakana yakışmayan bir üslup kullanmıştır, bu öneriyi yapanları şark kurnazlığıyla suçlamışlardır. Önce bir defa bu terminoloji iyi bir terminoloji değildir. Kurnazlığın şarkı garbı, şimali cenubu olmaz. Kurnazlık kurnazlıktır. Yani şarklıları kurnazlık yapmakla suçlama anlamına gelecek, ayrımcı, dışlayıcı, karalayıcı, tasnif edici ve üstelik de haksız, temelsiz olarak bunu yapan bir yaklaşımı Başbakan'ın ağzından duymak şaşırtıcıdır. Yani şarklılar kurnazlık yapıyor da garplılar kurnazlık yapmıyor mu? Kimdir o şarklılar, kurnazlık yapanlar, kurnazlık yapmayan garplılar kimdir?

Diyebilirsiniz ki 'bizim Başbakanın üslubu böyle. Sık sık kaba bir üslubu tercih ediyor, bunda da siyasi yarar görüyor.' Ben bunun uygun olmadığı kanısındayım. Önce bu üslubu dolayısıyla Sayın Başbakan'ı kınıyorum. Sayın Başbakan, anlaşılıyor bu şark kurnazlığı hakkında ikircikli bir tutum içinde. Şark kurnazlığı iddiasını Cumhuriyet Halk Partisine bıraksın mı bırakmasın mı kararsızlık sergiliyor. 'Biz şark kurnazlığının alasını yaparız' diye o konudaki iddiasını da sergiliyor. Şark kurnazlığı konusundaki bu kişisel itirafına ancak biz saygı gösterebiliriz. Şark kurnazlığı onun olsun ama yine de ona şark kurnazlığı demesin, kurnazlık desin hiç olmazsa. Ama bize böyle bir kurnazlık ithamı yapmaya hakkı yoktur."

Anayasa değişiklik teklifindeki üç madde dışındaki diğer maddelerin "düzeltilmesi, geliştirilmesi ve hep birlikte parlamentoda kabul edilmesi için katkı vermeye hazır olduklarını" yineleyen Baykal, "Sayın Başbakan 'yasal temeli varsa' diyor. Yasal temelinin olmaması diye bir şey düşünülemez, çok açık. Bu tamamen TBMM'nin yetkisi dahilinde bir iştir. Konu komisyon aşamasındadır. Komisyonda verilecek bir önergeyle bu konuda bir paket ayrıştırması yapılabilir" diye konuştu.

YENİ ÖNERİ

Konunun olumlu bir gelişmeye yönelmiş olmasından aldığı cesaretle bir öneri daha yapmak istediğini ifade eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geliniz bu tartışmalı üç maddeyi, yani Anayasa'ya aykırılığı konusunda hukuk dünyasında bir mutabakat oluşan bu üç maddeyi, büyük bir olasılıkla Anayasa Mahkemesinin değerlendirmesine söz konusu olacak olan bu üç maddeyi bu aşamada böyle bir mutabakatın, böyle bir işbirliği şansının ortaya çıktığı bu dönemde bir gerilim ve tartışma konusu olarak takip etmeyelim. Bu üç maddeyi, öneriyorum, Sayın Başbakan, AKP iktidarı askıya alsın. Bu maddelerle ilgili bu sıkıntılı dönem içinde değil ama önümüzdeki seçim sonrasında iyi niyetli bir çalışmayı, bir değerlendirmeyi Anayasaya aykırı düşmeyecek, hukuk kamuoyumuzun da içine sindireceği, Türkiye'de büyük bir gerginlik konusu olmayacak biçimde iyi niyetle ele alalım.

Şimdi telaşla ve ben yaptım oldu anlayışıyla, üstelik de çok ciddi hukuki ve siyasi hatalar içeren, yanlışlıklar içeren ve çok büyük bir olasılıkla Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilecek üç maddeli öneriyi bu aşamada ısrarla Türkiye'ye dayatmanın bir yararı yoktur. Bunu dayatanlara da bir yararı yoktur. Çünkü bu dayatma burada kalmayacaktır. Çok derin hukuk ve siyaset tartışmalarını beraberinde getirecektir."

"Bu tartışmaların Türkiye'ye bu aşamada bir yararının olmadığını" ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

"Bu konunun daha sakin bir ortamda, bir seçim sonrasında, sükunetle ve iyi niyetle ele alınması ve değerlendirilmesi mümkündür. Bunu bir yeni öneri olarak ortaya atıyorum. Aman kimse yanılmasın, bunu bir önceki öneriyle bağlantılı olarak düşünmüyorum. O öneri yapılmıştır. O öneride işbirliğini yapabiliriz ama geliniz bir olgunluk sergileme şansımız varsa, siyaset olarak, iktidar olarak, muhalefet olarak biz buna da katkı yapmaya hazırız. Bu üç maddeyi de daha uygun bir ortamda, bir yıl sonra, en geç bir yıl içinde aşağı yukarı seçim yapılacak, bu seçimlerden sonra iyi niyetle hep beraber ele alalım."

Israrlı Olunursa Bütün İmkanları Kulanırız

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişiklik taslağına ilişkin olarak "O üç maddede ısrarlı olursa Sayın Başbakan, hukuki ve siyasi bütün imkanları kullanmak bizim görevimizdir, sorumluluğumuzdur. Bu konuda bir tereddüt yoktur" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, anayasa değişikliği konusunda üzerinde durulması gereken başka maddeler de olduğunu, şu anda hükümeti sıkıntıya sokmamak için gündeme getirmediklerini belirterek, "O konulardaki anlayışımız çok açıktır. Daha kapsamlı, daha yeni, bütün Türkiye'yi kucaklayacak bir anayasa değişikliği çerçevesi içinde bu yargı konusunu da ele alalım" dedi.

Yargı konusunun seçim öncesinde, telaşla, Anayasa'ya aykırı bir biçimde, bütün hukuk çevrelerinin tepkisini çeken bir şekilde Türkiye'ye dayatılmasının uygun olmadığını söyleyen Baykal, şöyle konuştu:

"Bu konuda Sayın Başbakan ısrar ederse takdir onundur. Yapacak bir şey yoktur. Biz bunları anlatırız, daha sonraki aşamalarda Türkiye hem hukuki hem siyasi değerlendirmesini gerekli şekilde yapar. Yalnız o süreç içinde yaşanacak olaylar iktidarı 'Keşke bu öneriyi de değerlendirseydik' pişmanlığına sürüklemesin isterim. Sıkıntılı bir tablo ortaya çıkmasın isterim. Bu dayatmanın Türkiye'yi yeniden bir gerginliğe, yeniden sıkıntılara, üzüntülere sürüklememesini isterim. Bu sorumluluk duygusu içinde bu öneriyi yapıyorum. Bu önerinin kabul görmesi halinde ben inanıyorum ki Türkiye çok büyük bir ferahlama, rahatlama içine girecektir. Anayasa konusu da en doğru çerçevede ele alınabilecektir."

Anayasa Komisyonu'nun, sıra gelmesi halinde bugünkü toplantısında ya da daha sonraki toplantılarında bu ayrımın gerçekleştirilmesinin önerileceğini ifade eden Baykal, "Umut ederim bu önerimiz gerekli ilgiyi, kabulü sağlar. O takdirde derhal bu ayrışmayı yaparız. Bunun bir suçlama, tartışma konusu haline gelmesine hiç gerek yok" diye konuştu.

Deniz Baykal, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Yeni öneri doğrultusunda Başbakan Erdoğan ile yüz yüze görüşmeyi düşünüp düşünmeyeceği sorusuna Baykal, "Bir ihtiyaç olması halinde, elbette. Bir görüşme halinde bir sonuç alınabileceğinin ortaya çıkması durumunda, elbette. Neden olmasın?" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin "İki öneriniz birbiriyle çakışıyorlar. İlk öneriniz şu an geçersiz mi oldu?" sorusu üzerine ise Baykal, şunları söyledi:

"Bağlantı kurulmasın dedim. İlk öneriyi yaptık. Orada işbirliği yapabiliriz. Hemen onu yapalım. Onu yaptıktan sonra, 'İkinci paketi uygun görürseniz seçimden sonraya bırakalım. O zaman da biz buna katkı yapabiliriz, değerlendirebiliriz. Bu konuda bir düzenleme nasıl gerçekleştirilebilir, toplumumuzu, hukuk dünyamızı bir kutuplaşmaya ve gerginliğe sürüklemeden ne yapabiliriz? Birlikte araştırırız ve iyi niyetle orada da belki bir paket üzerinde mutabakat sağlayabiliriz, ama şu aşamada olmaz. Bunu seçimden sonra yapalım' diyoruz. 'Hayır, bunu kabul etmiyoruz. Biz sadece birincisini kabul ediyoruz' diyorlarsa mesele yoktur. Birincisinde harekete geçeriz."

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, süreç başlamadan, anayasa değişikliği konusunda mutabakat sağlanması çağrısı yaptığını kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

CHP Genel Başkanı Baykal, "Referanduma gidilmesi ve 'evet' çıkması durumunda da Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için yollar arayacak mısın?" sorusunu da "Bu referanduma gitmeden önce Anayasa Mahkemesi'ne gidecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber