48 Bin Açıktan Atama İzni Ne Anlam İfade Etmektedir?

Bilindiği üzere 2005 yılı içerisinde genel ve katma bütçeli kamu kurumlarına yapılacak açıktan atama sayısı 48 bindir. Bu 48 bin sayısının kamu kurumlarına göre dağılımı ise dün sitemizde yayımlanmıştır. Ancak, yayınlamış olduğumuz 48 bin açıktan atama izinlerinin kamu kurumlarına göre dağılımı, bazı ziyaretçilerimizce yanlış anlaşılmaktadır. Bu nedenle bu dağılımın ne anlama geldiği konusunda bir açıklama yapma gereği duyuyoruz.

Haber Giriş : 23 Şubat 2005 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- 48 bin açıktan atama izni sadece genel ve katma bütçeli kamu kurumları için geçerlidir. Özel, özerk, fon ve döner sermaye bütçeli kurumlar, bu 48 bin iznin dışındadır. Ancak, bu kurumlar da mevcut uygulamaya göre atama yapmak zorundadır. Örneğin belediyeler özel bütçeli bir kurum olduğundan, 48 bin açıktan atama izninin dışında olmasına rağmen, bir belediyenin memur kadrosuna yapacağı atamalar yine KPSS ile olacaktır.

2- Açıktan atama izinleri daha çok kamu kurumlarını ilgilendirmektedir. Kamu kurumları kendilerine ayrılan sayıda atama yapabilecek olup, bu sayıyı aşamayacaktır.

3- Atama izinleri üç şekilde kullanılabilir. Birincisi daha önce devlet memuru olup da istifa etmiş kişinin yeniden memuriyete atanması(ki bu halde KPSS'ye gerek yoktur), ikincisi ise KPSS ile yapılacak atamalar, üçüncüsü ise naklen atamalardır.

a- İstifa sonrası dönüş: 657 sayılı Kanunun 92'inci maddesi çerçevesinde yapılan bu işlemlerde bir kamu kurumunun daha önce memuriyeti olan bir kişiyi yeniden memurluğa atamayı düşünmesi halinde ilgili kurum Devlet Personel Başkanlığından ve Başbakanlıktan izin alacaktır. İstifa sonrası dönüşler de Millli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı dışında hiçbir kamu kurumunda bir standart bulunmamaktadır. Bu nedenle bu işlemlerde genellikle kayırmacılık başat rol oynamaktadır.

b- KPSS ile atama: Boş memur ve sözleşmeli pozisyonlara KPSS ile atama yapılması için, kadrolar DPB'ye bildirilmekte, bu başkanlıkta bu bildirimleri inceleyerek ÖSYM Başkanlığına iletmektedir. Yerleştirmeler, puan ve tercih üstünlüğüne göre yapılmaktadır.

c- Naklen atama: Genel ve katma bütçeli bir kamu kurumunun yine genel ve katma bütçeli bir kamu kurumundan naklen memur alması halinde kendisine ayrılan açıktan atama izni sayısında düşme yapılmayacaktır. Ancak, genel ve katma bütçeli kamu kurumunun, genel ve katma bütçeli olmayan bir kamu kurumunda çalışan bir memuru naklen istemesi halinde kendisine ayrılan sayıdan düşme yapılacaktır. Örneğin Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığındaki bir memuru naklen atarsa kendisine ayrılan sayıda düşme yapılmaz, zira ikisi de genel bütçeli kurumdur. Ancak Maliye Bakanlığı bir belediyeden naklen memur almak isterse kendisine ayrılan açıktan atama sayısında düşme olacaktır. Zira belediye özel bütçelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber