'Kısıtlanan kanser ilacı kalbe zarar'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Temmuz 2010 20:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RİFAT BAŞARAN

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, meme kanseri tedavisinde kullanılan ?Trastuzumab' etken maddeli ilacın ?Danıştay kararıyla 52 haftaya çıkartılan kullanım süresinin dokuz haftayla sınırlandırılması'yla başlayan tartışmalara açıklık getirirken yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Uzmanlar, ilacın hastalarda ömür uzattığını söyleyip, kullanım süresini kısaltan Bakanlığı ?tasarruf' yapmakla suçlamıştı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise bu etken maddenin bulunduğu ilaçları kullanan hastalarda beyin kanseri metastazı görülme oranının daha yüksek olduğunu ve maddenin uzun süreli kullanımında kalbe zararlı etkisinin görüldüğünü söyledi.

MHP'li Yılmaz Tankut'un yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Akdağ, ?Trastuzumab' etken maddeli kanser ilaçlarının kullanım süresinin kısıtlanmasıyla ilgili bilgi verdi. İlacın kullanım süresinin sınırlandırılması üzerine bazı uzmanlar, Bakanlığı ?tasarruf yapmakla' suçlamış, kısıtlamanın faturasının ağır olacağını öne sürmüştü. Bakan Akdağ, ilaçla ilgili basında çıkan haberler üzerine Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, bazı üniversiteler, onkoloji uzmanları, Bakanlık temsilcileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcilerinin içinde yer aldığı bir komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun görüşü sonucu işlem yapıldığını belirerek, ?Daha sınırlı sayıda uzmanın görüşü ile sonuca ulaşılarak alınan mahkeme kararında hangi saikle hareket edildiği anlaşılamadı? dedi.

Bakan Akdağ'ın yanıtında yer verdiği komisyon raporu şöyle:

?Meme kanserinde en sık metastazın (sıçrama) beyin dokusunda olduğu bilimsel bir gerçektir. Trastuzumab'ın beyin metastazını engellemediği gibi HERA çalışmasında kontrol grubuna oranla Trastuzumab kullanan hastalarda beyin metastazı oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Klinik ilaç araştırmaları ilaç firmalarınca desteklenmektedir. İlacı geliştiren firma Trastuzumab isimli ilacın erken meme kanserinin adjuvan tedavisinde dokuz haftalık kullanım ile 52 haftalık kullanımı kıyaslayan çalışmalara destek vermemiştir. Oysa FinHER ve ECOG çalışmalarında, aynı hasta grubunda, bu iki kullanım süresi kıyaslanmış ve bilimsel açıdan bir farklılık olmadığı gösterilmiştir. Trastuzumab ile yapılmış çalışmalarda ayrıca ilacın anlamlı ölçüde kalbe toksit etkisinin olduğu görülmüştür. Kalbe toksik etki dokuz haftalık kullanımda çıkmazken uzun süreli kullanımda gözlenmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber