Çubukçu: Tartışıldıktan sonra, alan sınavı getirmeyi planlıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu dün katıldığı bir televizyon programında, öğretmen atamalarında kullanılan KPSS'yi diğer bakanlıklarla ve diğer paydaşlarla tartıştıktan sonra değiştirmek istediklerini açıkladı. Bir branş sınavı getirilmesi taraftarı olduğunu belirten sayın Bakan, bu konudaki çalışmaları Bakanlık olarak tamamladıklarını, gerekli tartışmayı yaptktan sonra, bir kanun çıkararak alan sınavı uygulamasını getireceklerini belirtti.

Çubukçu: Sözleşmeli öğretmenler 5 yıl görev yaptıktan sonra kadrolu olacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ağustos 2010 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Program yöneticisi: İlk atama yönetimini değiştirmek mi istiyorsunuz?

Nimet Çubukçu: Kamuya personel olarak atanabilmek için bir sınav zorunluluğu getirildi. Amaç, kamuyu torpilden kurtarmaktı. İlk uygulandığı zamanlarda objektifti, adildi. Ancak KPSS bazı mesleklerde, yeteri kadarı ölçme ve değerlendirmeye yarıyor mu sorusunun cevabı çok net değil. Bir matematik öğretmeni matematik alanındaki sorulara çok iyi yanıt versede, diğer alanlarda yeteri kadar iyi olamadığı için öğretmen olamıyor. Öğretmenlerin genel olarak itirazı bu. Bir keresinde genç bir Türkçe öğretmeni ile karşılaşmıştım. Beni çok etkilemişti bir öğretmen olarak ama kamu personel sınavını geçememişti. Öğretmen olsaydı, çok da başarılı bir öğretmen olurdu, buna inanıyorum.

Şimdi böyle bir durumda biz, öğretmenlerimizin kendi alanlarında, branşarında, ölçülüp değerlendirilmesinin en doğru yöntem olduğunu düşünüyoruz.

Bu iyi planlanmalı. Biz bir çok alanda ölçme yapıyoruz. 100'ün üzerinde sınav yapıyoruz. Ölçme ve değerlendirmeyi de biz yapıyoruz.. Biz bunu yapabilecek durumdayız. Ancak bunun için bir kanun değişikliği gerekiyor ve bu tartışılmalı. Burada bir sorun var. Bu sorun çözülmeli. Ancak biz bu çalışmayı sonuçlandırdık. KPSS'nin eşit ve adil uygulandığı kanaati var. Biz yine eşit ve adil seçecek bir sistem getirmeye çalışıyoruz. Bu yönde bir çalışmamız var. Fakat, KPSS'de ki ayrı bir değişiklik için herşeyden önce ayrı bir kanun değişikliği gerekiyor ve bunun daha geniş kapsamlı tartışılması gerekiyor. Bu konuda bir sorun olduğunu kabul ediyorum ve bu sorunun üzerine bir çalışma gerektiğine inanyorum. Biz bakanlık olarak bu konuda yeteri kadar çalıştk ve sonuçlandrmış durumdayız ama şuna da dikkat etmemiz gerekiyor yani KPSS'nin eşit ve adil ugulandığına dair bir kanaat var. Fakat eşit ve adil uygulanacak yeni bir sistemle ölçme ve değerlendirmenin de doğru yapılacağı bir sınav olmak zorunda ve bu yöndeki çalışmamızı önümüzdeki yıl tamamlarsak açıklamayı düşünüyoruz.

Program yöneticisi: Yani bir kanun değişikliği ile MEB öğretmen alımlarında KPSS'nin dışında kendi sınavını mı yapacak?

Nimet Çubukçu: Yapabilir yapabilir evet, bu yönde bir çalışma hazırlığımız var

Program yöneticisi: Ne zaman yetişir.

Nimet Çubukçu: Ben bir zaman vermeyeyim. Bu başka bakanlıkları da ilgilendiyor. Ben kanaat olarak bunu paylaşıyorum. Bunu çalıştık, karar verildiği andan itibaren uygulayabiliriz. Üzerinde bugün karar verdim, yarın uygulayayım şeklinde yapmak istemiyoruz. Bir öğretmenin sadece kendi branşında başarılı olması yeterli değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber