Bankacılık Yasası'na Başbakan rötuşu

Haber Giriş : 12 Mart 2005 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK'nın Başbakanlık'ta bekleyen Finansal Hizmetler Kanunu Tasarı Taslağında değişiklik gündeme geldi. Başbakan Erdoğan'ın, Başbakanlık'ta eklenen ?bankaların TMSF'ye devrine' olanak veren maddeden rahatsızlığını belirtmesine üzerine taslağın ?ilk haline geri dönüş' tartışılıyor.

İKİBUÇUK aydır Başbakanlık'tan TBMM'ye gönderilemeyen Finansal Hizmetler Kanunu tasarı taslağında, BDDK ile Hazine ve IMF arasında iplerin gerilmesine yol açan maddeler geniş katılımlı bir toplantıda masaya yatırılırken, kritik üç maddede taslağın ilk haline geri dönüş eğilimi tartışılıyor.

5 SAATLİK TOPLANTI:

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, BDDK'ca (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) hazırlandıktan sonra, Başbakanlık'ta üzerinde bazı değişiklikler yapıldığı bilinen taslak için Başbakanlık'ta 9 Mart Çarşamba akşamı beş saatlik bir toplantı düzenlendi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine gerçekleştiği öğrenilen ve beş saat süren toplantıya, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun AKP'li bazı üyeleri ile Başbakanlık bürokratları katıldı.

ÜÇ KONUYA KİLİTLENDİ:

Bu toplantıda ağırlıklı olarak, ?Bankaların TMSF'ye devri, bankaların denetimi ve BDDK Başkanı'nın görev süresi' konuları öne çıktı. BDDK'nın hazırladığı 169 maddelik kanun taslağında, mali bünyesi bozulan bankaların TMSF'ye devrinin önü kapatılarak ?doğrudan tasfiye' müessesesi getirilmişti. Ancak IMF'nin isteği ve Hazine'nin bağlı olduğu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın girişimi doğrultusunda Başbakanlık'ta, bankaların bugün olduğu gibi Fon'a devredilebilme uygulamasını devam ettiren bir madde eklenmişti.

YÜZDE 2 SINIRI SAKINCALI:

BDDK Başkanı Bilgin'in toplantıda, ?Sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 2'nin altına düşen bankanın doğrudan fona devredilmesi' yönünde yapılan değişikliğin sakıncalarını anlattığı öğrenildi. IMF, ?bankaların yabancı sendikasyon kredilerinin güvenceden çıkacağı' kaygısı nedeniyle, mali bünyesi bozulan bankaların TMSF'ye devrinin sürmesini istiyor.

ORİJİNALİNE DÖNÜŞ:

Başbakan Erdoğan'ın, Başbakanlık'ta eklenen bu maddeden rahatsız olması ve ?TMSF'ye yeni banka devri yolunun kapatılmasına' ilişkin görüşünü iletmesi üzerine, taslağın ?orijinal haline geri dönüş' tartışılmaya başlandı. Diğer yandan, yine IMF-Hazine ve BDDK arasında gerilime yol açan ?denetim ve yeminli murakıplar kurulunun statüsü' konusu da taslağın sıcak maddelerinden birisi olmayı sürdürüyor. Başbakan Erdoğan'ın bankaların, yabancıların denetimine açılması sonucunu doğurabilecek bir yasal düzenlemeye taraftar olmadığını ilettiği ve toplantıda bu konunun da gündeme geldiği ifade ediliyor.

İNCE AYAR MADDESİ ÇIKACAK:

Taslak üzerinde Başbakanlık'ta yapılan diğer bir değişiklikle, mevcut BDDK Başkanı Bilgin'in yeniden başkanlığa getirilmesinin önünü kapatacak nitelikte bir ?ince ayar' maddesi konulmuştu. Buna göre, görevden ayrılan bir kişinin süresini tamamlamak üzere atanan kurul başkanları, ancak geriye kalan sürenin 2 yıl veya daha az olması halinde yeniden atanabileceklerdi. Maddenin Bilgin için konulmadığı, TBMM'de görüşülen Üst Kurullar yasasında yer aldığı belirtilmiş, ancak sekiz üst kurul arasında bu özel tanıma uyan tek kişinin Bilgin olması nedeniyle, değişikliğin ?kişiye özel' planlandığı kulislerde konuşulmuştu. Başbakanlık'taki toplantıda, ?şahsa özel düzenleme yapılamayacağı' gerekçesiyle ?ince ayar' maddesinin çıkarılması gündeme geldi.

Komite hafta sonu mesaisi yapacak

FİNANSAL Hizmetler Kanunu tasarı taslağı üzerinde bu hafta sonunda da çalışmaların süreceği ve taslağın gelecek hafta ortasında TBMM'ye gönderilecek hale gelebileceği belirtildi. Bu amaçla taslak üzerinde son rötüşları yapmak üzere teknik nitelikli bir komite oluşturuldu. BUgün yeniden biraraya gelecek komitede BDDK Başkanı Bilgin, TMSF Başkanı Ertürk ve Hazine Müsteşarı Çanakçı yer alıyor. Bankacılık düzenlemesi, IMF ile imzalanacak üç yıllık yeni stand-by'ın dört ön koşulundan birisini oluşturuyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber