Adalet Bakanı: Bir önceki dönemden daha adil bir şekilde hakim ve savcı alıyoruz

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Ocak 2011 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MURAT YETKİN

Adalet Bakanı Sadullah Ergin aslında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir gün önceki Radikal'de yayımlanan sözlerine tepkisini göstermek üzere telefon etti dün.

Kılıçdaroğlu, hükümeti istinaf mahkemelerinin kuruluşunu hâkim ve savcı yetersizliğini gerekçe göstererek kurmamakla ve böylece yargıdaki yavaşlığı sürdürmekle eleştiriyordu. Ergin'in, hâkim ve savcı alımlarının 2006'dan itibaren yargı kararlarıyla engellendiğini söylemişti. Kılıçdaroğlu ise ?Yargı sana hâkim, savcı alma demiyor, torpille alma? diyor ifadesiyle hükümetin amacının yargıyı ele geçirmek olduğunu öne sürüyordu.

Bakan, Kılıçdaroğlu'nun AK Parti iktidarını ?yandaş yargı' oluşturmaya çalışmakla suçlamasına tepkiliydi. Yargı yükünü azaltacak istinaf (bölge adliye) mahkemelerinin ihtiyaç duyduğu yaklaşık 1000 hâkim ve savcının 2006'dan itibaren Danıştay tarafından engellendiğinde ısrar ediyordu.

?Hâkim ve savcı alım yönteminde AK Parti döneminde değişiklik olmadı? diyen Ergin, Danıştay'dan gelen ardı ardına durdurmalarla hatta eskisine göre ?çok daha objektif hale' geldiğini, çünkü artık mülakatlarda sorulacak soruların dahi kriterlere bağlandığını, mülakatların da kamerayla yapıldığını söylüyordu.

?Açmaz içindeyiz'

?Adalet Bakanlığı'nın toplam 14 bin 696 hâkim ve savcı kadrosu var? diye rakam veriyordu Ergin: ?Şu anda 11 bin

332 kadro dolu, yani 3 bin 364 kadro hâkim ve savcı açığı var. Yani bu kadroları zamanında doldurabilmiş olsaydık, şu anda hem 10-15 günde istinaf mahkemelerini devreye alabilecek hem de Yargıtay ve Danıştay'ın istediği tetkik hâkimi ve diğer kadro ihtiyacını karşılayabilecek durumda olacaktık.?

?Öyle bir açmaz içindeyiz ki? diye anlatıyor Ergin, ?Bir yandan yargı yükünü azaltmak için istinaf mahkemeleri kurmamız isteniyor, diğer yandan yüksek yargından gelen ?Yargıtay etkisi azaltılacak' itirazı var, diğer yandan Danıştay hâkim ve savcı alımlarını engelliyor? ?

Bakan, bugün için sınav konusunun çözüldüğünü, ÖSYM ve kameralı mülakat yoluyla hâkim ve savcı adayları alabilecek duruma geldiklerini (Danıştay'ın Milli Savunma Bakanlığı personel alımlarında kamera gerekmediği kararındaki ?çelişkiyi' vurgulayarak söylüyor. ?Ancak? diyor, ?Bugün sınavı kazanan adayın kürsüye oturması güvenlik soruşturmasıydı, stajıydı üç yıl alıyor.?

Yargının yavaşlığı ve adalet dağıtmadığı herkes için yirmi yıldır gelmesi beklenen bir kaza olmasına karşın, başa geldiği zaman toplumda ve siyasette beklenmedik şoka yol açınca, hükümeti hızla yeni tedbirler almaya itmiş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber