Orman Genel Müdürlüğü Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Mart 2011 00:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

12 Mart 2011 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27872

YÖNETMELİK

Orman Genel Müdürlüğünden:

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan personelin hizmet gerekleri esas alınarak atama ve yer değiştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 ? (1) Bu Yönetmelik; Orman Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, şube müdürü, işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı ve şeflerin (işletme, kadastro, koruma, depo, imrarat) hizmet gerekleri esas alınarak yer değiştirme suretiyle atanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 ? (1) Bu Yönetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 ? (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlık: Çevre ve Orman Bakanlığını,

b) Bölge müdürlüğü: Orman bölge müdürlüğünü,

c) Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğünü,

ç) Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği: 20/8/2005 tarihli ve 25912 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Orman Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğini,

d) Hizmet alanı: Hizmet bölgelerindeki görevin yapıldığı orman bölge müdürlükleri, orman işletme müdürlükleri ve orman işletme şefliklerinin çalışma alanını,

e) Hizmet bölgesi: Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 Hizmet Bölgeleri cetvelinde gösterilen illerin gruplarını,

f) Hizmet süresi: Ücretsiz izinli geçen süreler hariç, muvazzaf askerlikte geçen süreler dahil olmak üzere, memuriyette geçen ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde sayılan hizmet sürelerini,

g) Yer değiştirme suretiyle atanma: Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin tespit edilen hizmet bölgelerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76 ncı maddesindeki esaslar çerçevesinde atanmasını,

ğ) Yer Değiştirme Kurulu: Personelden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında Personel Dairesi Başkanı ve Personel Şube Müdüründen oluşan kurulu,

h) Zorunlu çalışma süresi: Her hizmet bölgesinde zorunlu olarak çalışılması gereken süreyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yer Değiştirme Suretiyle Atanmaya İlişkin Esaslar

Hizmet bölgeleri

MADDE 5 ? (1) Hizmet bölgeleri;

a) Ekonomik durum,

b) Sosyal durum,

c) Kültürel durum,

ç) Sağlık kurumlarının durumu,

d) Eğitim kurumlarının durumu,

e) Ulaşım durumu ile ana merkezlere olan mesafesi,

f) Nüfus yoğunluğu,

g) Ormanlık alanı,

ğ) Üretim durumu,

h) Sosyal ormancılık faaliyetleri,

ı) Diğer ormancılık faaliyetleri,

kriterleri esas alınarak Ek-1 Hizmet Bölgeleri cetvelinde gösterilmiştir.

(2) Orman işletme müdürlükleri ile orman işletme müdürlüklerine bağlı orman işletme şefliklerinin hangi hizmet bölgesinin kapsamına girdiği Orman Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Bakan onayı ile belirlenir.

Bölgelerde zorunlu çalışma süreleri

MADDE 6 ? (1) Bölgelerde zorunlu çalışma süreleri unvanlar ve hizmet bölgeleri itibariyle aşağıda gösterilmiştir

Ünvanlar Hizmet bölgesi zorunlu çalışma süresi
1 inci Bölge (Yıl) 2 nci Bölge (Yıl) 3 üncü Bölge (Yıl)
Bölge müdürü 3
Bölge müdür yardımcısı 3
İşletme müdürü/Şube müdürü 2 2 2
İşletme Müdür Yardımcısı 2 2 2
Şef (İşletme , Kadastro, Koruma, Depo, İmrarat ) 2 5 3

a) Adaylık veya eğitim sonrası yapılacak ilk atamaların 3 üncü hizmet bölgesinden başlaması ve bu bölgede belirtilen süre kadar çalışılması zorunludur. 3 üncü hizmet bölgesinde zorunlu hizmet süresini dolduranlar 2 nci bölgeye, 2 nci bölgede zorunlu hizmet süresini dolduranlar 1 inci hizmet bölgesine atanırlar.

b) Atanacak personel sayısının 3 üncü hizmet bölgesindeki boş kadro sayısından fazla olması halinde puan durumları dikkate alınarak sırasıyla 2 nci ve 1 inci hizmet bölgesine atamaları gerçekleştirilebilir.

c) (b) bendine göre atananlar, 2 nci veya 1 inci hizmet bölgesinde çalışma sürelerini tamamladıklarında veya 3 üncü hizmet bölgesinde boşalma olması halinde atama sıralarına göre öncelikle 3 üncü hizmet bölgesine atanarak bu hizmet bölgesindeki zorunlu çalışma süreleri tamamlattırılır.

ç) Zorunlu çalışma süresi, aynı hizmet bölgesindeki iller arasında bölünebilir. Bu bölünme sonucunda çalışma süresi o hizmet bölgesinde toplam çalışma süresinden az olamaz.

d) Bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, şube müdürü, işletme müdürünün zorunlu haller dışında çalışma süresi en az üç yıldır.

e) Şef (işletme, kadastro, koruma, depo, imrarat ) olarak atanacaklar 3 üncü hizmet bölgesindeki işletme müdürlüklerinde göreve başlarlar.

f) Hizmetin önemi gereği 1 inci ve 2 nci hizmet bölgelerinde yüzde ondan fazla açık bulunması halinde ilk defa şef (işletme kadastro, koruma, depo, imrarat) olarak atanacakların bir kısmı puan durumları veya yarışma sınav sonuçları dikkate alınarak bu görev yerlerinde göreve başlatılabilirler.

g) Zorunlu çalışma süresini doldurdukları halde bulundukları görev yerlerinde on yıldan fazla bir süredir çalışan personel, aynı düzeydeki başka il ve ilçelerdeki emsal görevlere atanabilirler.

Atamaya yetkili olanlar

MADDE 7 ? (1) Orman Genel Müdürlüğü personelinin atanması, 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 31 inci maddesine göre Bakan veya Genel Müdürün onayı ile yapılır.

(2) Bakan veya Genel Müdür gerekli gördüğü takdirde bu yetkilerini alt kademelere devredebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Atamaya İlişkin Usul ve Esaslar

İlk defa Devlet memurluğuna atanacak personel

MADDE 8 ? (1) Kadro, hizmet ve ihtiyaca göre tespit olunacak bölgelere ve görevlere ilk defa atanacak personel, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının il bazında yaptığı yerleştirmeler sonucunda atanırlar. Atanacakları ilde birden fazla birim olması halinde görev yerleri kura ile belirlenir. Kura çekmede ilgili mevzuatta atanamayacağı belirtilen yerlerden birini çeken personele yeniden kura çektirilir. Kura çekimi günü mesai bitimine kadar becayiş yapmak suretiyle yer değiştirmek isteyenlerin beyanları alınarak atamaları yapılır.

(2) Aday olarak göreve başlayan orman mühendisleri, görevlendirildikleri veya atandıkları işletmede, eğitici nitelikteki personel tarafından memuriyete ve mesleğe alıştırma eğitim programlarına alınarak yetiştirilirler.

Atamalar

MADDE 9 ? (1) Genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, işletme müdürü, işletme müdür yardımcısı, fotogrametri müdürü ve fotogrametri müdür yardımcısı kadrolarına atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde aranan nitelikleri haiz olmak gerekir.

(2) Asli memurluğa atanan orman mühendisleri, ihtiyaç ve kadro durumu dikkate alınarak öncelikle şef (işletme, kadastro, koruma, depo, imrarat) olarak, orman kadastro komisyonu üyesi olarak veya fotogrametri müdürlüğünde çalışmak üzere atanırlar.

(3) İkinci fıkrada gösterilen hizmetlerde toplam sekiz yıllık çalışma süresini tamamlayan orman mühendisleri ihtiyaç, kadro durumu ve kişinin kendi isteği dikkate alınarak amirlerinin muvafakat verdiği başka görevlere atanabilirler. Bu atanan personelin, taşra teşkilatında herhangi bir görev talebi halinde 6 ncı maddede belirtilen çalışma hizmet süreleri tamamlattırılır.

Hizmet gereği atama

MADDE 10 ? (1) Zorunlu görülen hallerde, hizmetin önemi ve gereği gözetilerek personelin bulunduğu bölgedeki zorunlu çalışma süresi tamamlanmadan aynı bölgedeki başka bir hizmet birimine ataması yapılabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yer Değiştirme Sureti ile Atanmaya İlişkin İşlemler

Yer değiştirme kurulu

MADDE 11 ? (1) Yer Değiştirme Kurulu; Genel Müdürlük içinde yer değiştirmeye tabi personelin atama işlemlerini incelemek ve değerlendirmek üzere, personelden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında Personel Dairesi Başkanı ve Personel Şube Müdüründen oluşur. Ayrıca üç tane yedek üye belirlenir.

(2) Kurul, Başkanın çağrısı üzere bütün üyelerinin katılımıyla toplanır. Asil üyelerin yokluğunda Kurula yedekleri katılır. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Kurul toplantıları ve alınan gerekçeli kararlar bir tutanakla tespit edilir. Karara muhalif kalan üye gerekçesini tutanakta belirtmek zorundadır.

(3) Kurulun sekretarya işleri Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yerine getirilir.

Hizmet birimlerinin ilanı ve personelin başvuru şekilleri

MADDE 12 ? (1) Hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini tamamlayan ve isteğe bağlı olarak yer değiştirme talebinde bulunan personel; bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 Yer Değiştirme Suretiyle Atama İstek Formunu doldurarak ikinci fıkrada belirtildiği şekilde birimlerine başvuru yaparlar. Bu formda atanmak istedikleri hizmet alanlarının belirtilmesi zorunludur.

(2) Hizmette aksamaya sebebiyet verebilecek zorunlu atamalar haricinde yer değiştirme talep ve teklifleri her yılın Mart ve Ekim aylarında bağlı bulunduğu birimlere yapılır. Birimler kendi görüşleriyle birlikte istek formlarını, birinci dönem tayinler için en geç 15 Mart'a kadar, ikinci dönem tayinler için ise en geç 15 Ekim'e kadar Personel Dairesi Başkanlığına gönderir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 ? (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Geçici hükümler

GEÇİCİ MADDE 1 ? (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra hizmet eşitliğinin sağlanmasını teminen 6 ncı maddede belirtilen ve Ek-1 Hizmet Bölgeleri cetveli ile bu cetvele bağlı olarak çıkartılacak görev yeri bölgelerinde zorunlu hizmet sürelerini doldurmamış bulunanlar altı ay içerisinde durumlarına uygun görev ve yerlere atanırlar.

Yürürlük

MADDE 14 ? (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15 ? (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Orman Genel Müdürü yürütür.

Ekleri için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber