Her yıl 7 milyon çocuk işçi hayatını kaybediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2011 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, dünyada 215 milyon çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını ve bunların 115 milyonunun da çok kötü şartlarda ter döktüklerini ifade etti.Milletvekili Genel Seçimleri'nin yapılması nedeniyle, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü Adana'da da rötarlı kutlandı. Adana Valiliği, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve UNICEF'in katkılarıyla Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nde (Adana ESOB) düzenlenen panelde, çocuk işçiliği nedeniyle dünyada ve ülkemizde yaşanan sorunlar ortaya konuldu.

ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Ahi Evran Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Doç Dr. Tanır, dünyada halen 215 milyon çocuğun işçi olarak çalıştırıldığını ve bunun İnsan Hakları sorunu olarak görüldüğüne işaret ederken, çocuklardan 115 milyonunun da çok kötü şartlarda ter döktüklerini ifade etti. Türkiye'de önceki yıllarda 1 milyonun üzerinde seyreden çocuk işçi sayısının bugün 980 bine indiğini, ancak bunların da 630 bininin ağır işlerde çalıştırıldıklarına dikkat çeken Tanır, Adana'da da 15 bin civarında çocuk işçi çalıştırıldığını ve bunların 9 binin kötü şartlarda iş yaptığını vurguladı. Doç. Dr. Tanır, "Yatırımların en etkilisi çocuklar için yapılandır. Bugün hala, çocuğa göre sandalye, masa, kerpeten, pense bulmak zor. Dünyada her yıl 7 milyon çocuk işçi kötü çalışma şartları yüzünden ölüyor. Çocuk çalışanlar daha çok yaralanıyor, hastalanıyor, psikolojisi bozuluyor. Kötü ortamdan en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Sağlıksız, vasıfsız işçi grubu doğuyor. Çocuk işçiliğini önlemenin bir yolu da mecburi eğitimi 12 yıla çıkarmaktır." dedi.

"ÇOCUK İŞÇİ SAYISI YÜZDE 5-6'LARA İNDİ"

Adana Vali Yardımcısı Avcı da çocuk işçiliği ile mücadelenin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir konu haline geldiğini ve meselenin devlet programına girdiğine işaret ederken, yapılan çalışmalar sonucu, geçmişte yüzde 10'larda olan çocuk işçi sayısının, bugün yüzde 5-6'lara indiğini belirtti. Devlet olarak, çocuk işçiliği ile mücadele için öncelikle kamuoyunun sağlıklı ve doğru bilgilendirilmesini hedeflediklerini, meselenin çözümü için her kesimden destek beklediklerini ifade eden Vali Yardımcısı Avcı, mevsimlik tarım işçilerinin ve sokakta çalışan çocukların durumlarının iyileştirilerek, bilinçli bireyler haline getirilmelerinin de çözüme katkı sağlayacağını kaydetti.

Oturuma başkanlık eden Çalışma Bakanlığı Temsilcisi Saadettin Akyıl da, 18 yaş altı insanların çalıştırılmamasını hedefleyen çocuk işçiliği ile mücadelenin devlet politikası haline geldiğini, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalanması sonucu ülkemizde de çok daha etkin ve yararlı çalışmalar yapılmaya başlandığını ifade etti.

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi Saadettin Akyıl, İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Mesut Demircioğlu, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Fazlı Doğanç, Ç.Ü.Tıp Fakültesi Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ferdi Tanır, Türk-İş 4.Bölge Başkanı Edip Gülnar, UNICEF Temsilcisi İbrahim Kuzu, Umut Çocukları Derneği Başkanı Gazeteci - Pedagog Yusuf Kulca, panel öncesi Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık'ı makamında ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber