'ÖSS yerine 900 bin istihdam yapılabilir!...'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2005 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Kaynak değil irade eksik'

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu 180 dakikalık test imtihanı olan ÖSS'nin ilköğretimden itibaren eğitimin her kademesinde belirleyici olmasının eğitim sistemini olumsuz yönde etkilediğini belirterek ?Güçlü bir Türkiye'de yaşamak istiyoruz fakat eğitimsiz bir nüfusla bu mümkün değil? dedi. TGRT HABER TV'de önceki akşam yayınlanan ?Ankara'nın Gündemi? programında TED'nin üniversite imtihan sistemi ve dershanelerle ilgili yaptırdığı kapsamlı araştırmanın sonuçları analiz edildi. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, İhlas Medya Ankara Grup Başkan Yardımcısı Murat Odabaş'ın sorularını cevapladı. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, ?Hayat=180 dakika mı?? sloganıyla kamuoyuna duyurulan araştırmanın bir yılda gerçekleştiğini, 5 ayrı saha araştırması yapıldığını ayrıca konuyla ilgili yapılan bütün çalışmaların da tek tek tarandığını belirtti. Türkiye'nin 13 ilinde 5 ayrı kategoride yapılan anketlere katılan ve çelişkili cevapların ayıklanmasından sonra kalan 4804 cevabın araştırmaya temel teşkil ettiğini ifade eden Pehlivanoğlu, Araştırma için Türkiye'de üniversiteye giriş sistemi ile ilgili kaynaklar tarandığını, ayrıca dünyada yürürlükte olan üniversiteye giriş sistemlerinin karşılaştırma maksadıyla dikkate alındığını anlattı.

Yarış ilköğretimden başlıyor

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ÖSS için daha ilkokul birinci sınıfta başlayan yarışın bütün eğitim hayatında belirleyici bir rol üstlendiğini anlatarak bunun sakıncalarını şu cümlelerle özetledi: ?Gençler lise son sınıf müfredatından soru çıkmadığı için rapor alıyor, okula gitmiyor. Sadece Ankara Koleji'nde okula gitmeyip boşa verilen para 1.5 trilyon. Biz Türkiye'de sosyal zekayı yok ediyoruz. Gençler sadece test çözüyor. Bürokrasi siyaset ve yarını bilmiyor. Sadece pansuman yapıyor. Halbuki kangren vücuda yayılıyor. Problem kaynak değil gerekli ortak irade siyasal yönetsel cesaret. Biz TED olarak genç nüfusumuzun fazla olması Avrupa Birliği için fırsat değil tehdit diyoruz. Çünkü eğitilmemiş nüfus fırsat değildir.?

ÖSS yerine 900 bin istihdam

Türkiye'de işsizlik olduğunu hatırlatan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, ?Bir kişinin istihdamı için gerekli kaynak 90 bin dolar. ÖSS'ye hazırlık için önümüzdeki 15 yılda 81 milyar dolar harcayacağız. Yani bu kaynakla 900 bin kişiye istihdam sağlamak mümkün. Dünyada meslek liselerindeki öğrenci oranı 70 iken bizde tam tersine yüzde 30'dan ibaret. Halbuki meslek liseleri öne çıkmalı. Mesela meslek yüksek okulu mezunları askerliği yedek subay olarak yapabilmeli. Almanya, meslek eğitimiyle kalkındı. Şüphesiz bütün dünyada bir eleme var fakat diğer ülkelerde elenenler meslek sahibi oluyor. Türkiye'dekiler ise mesleksiz kalıyor. İyi bir planlama yapmalı, ortak akılla çözüme ulaşmalıyız? şeklinde konuştu.

?Meslek seçimi ilköğretimde yapılmalı'

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öncelikle eğitim sistemini sorgulamanın şart olduğunu söyleyerek Türkiye'de eğitimin problemlerini herkesin sayıp dökmesine karşılık hiç kimsenin çözüm getirmediğine dikkat çekti. Türkiye'de eleme esaslı sistem olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, ?Kaç kişinin başarılı olacağı önceden biliniyor. Önce, eleyen sistemden yerleştiren, koordine eden, planlayan bir sisteme geçmek gerekli. Hedefi test çözmek olan gencin hayata hazırlanma endişesi kalmıyor. Öğretmenin değeri ise imtihanda çıkan sorulardan ibaret. Mesela Lise 2'de matematik önemli. Çünkü soru çıkıyor. Lise 3'te ise önem kalmıyor. Çünkü soru çıkmıyor? şeklinde konuştu. Bugün meslek sahibi insanların çoğunun meslek seçimlerini geç yaptıklarını anlatan Gündoğdu, ?Öğrencinin gönlüne hitap edemiyoruz. Eğitim hayata hazırlamıyor. Öğretmen etken değil, edilgen. Eğitim sistemi çocuklarımıza zekalarını kullanma, itiraz etme hakkı vermeli. Çocukları kendimize benzetmekten vazgeçelim. Onlar özgüvenle yetişip kendilerine benzesin? dedi.

İşsizlikten kurtulmalıyız

Öğretmenlerin ekonomik durumların imkanlar nispetinde düzeltilmesinin şart olduğunu, mevcut kaynak israfının engellenmesi halinde öğretmenlerin sıkıntılarını giderecek imkanın bulunacağını söyleyen Gündoğdu, Türkiye'nin işsizlikten kurtulmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, ?Bunun için de Türkiye'de ne iş olsa yaparım diyen insandan şu işi yaparım diyen insana geçmeli. Türkiye'de bütün meslek liselerinin önü kesildi. Meslek liseleri sayısı azaldı. Giden öğrencilerin başarısı düşük. Mesleki eğitim hangi alanda ne kadar elemana ihtiyaç varsa batıda iş yeri ruhsatı almak için diploma gerekiyor. İlkokul 4-5'ten itibaren öğrenciler kabiliyetlerine göre branşlara ayırılmalı. Meslek liseleri yetersiz olduğu için bazı iş adamları yurt dışından ucuz istihdam getiriyor? dedi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber