Para politikası kurulu toplantı özeti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ağustos 2011 16:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Merkez Bankası Para Politikası Kurulunca (PPK), ''Orta vadede mali disiplinin sürdürüleceğine dair taahhütlerin yerine getirilmesi ve yapısal reform sürecinin güçlendirilmesinin, ülkenin kredi riskindeki göreli iyileşmeye katkıda bulunarak makroekonomik istikrarı ve fiyat istikrarını destekleyeceği belirtildi. Yeni Orta Vadeli Programın bu doğrultuda hazırlanması ve Avrupa Birliği müktesebatının gerektirdiği yapısal düzenlemelerin devamının büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun 23 Ağustos'ta gerçekleştirdiği toplantının özetine göre, Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 0,41 oranında azalırken, yıllık enflasyon Temmuz Enflasyon Raporunda da öngörüldüğü şekilde sınırlı bir oranda artarak yüzde 6,31'e çıktı. Bu dönemde temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) grubu enflasyonu yatay seyrederken, hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış oranı yükseldi. Bu çerçevede, temel enflasyon göstergeleri de artmaya devam etti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 7,65?e gerilerken, işlenmemiş gıda fiyatları, sebze ve et fiyatlarındaki artışa karşın meyve fiyatlarındaki düşüş sonucunda yüzde 3,65 oranında azaldı.

İşlenmiş gıda grubunda ise ekmek ve tahıllar grubu fiyatları ile işlenmiş et fiyatları yükseldi. Ayrıca, katı ve sıvı yağ fiyatlarındaki artış eğilimi sürerken, şeker fiyatlarında da artış kaydedildi. Bu gelişmelere bağlı olarak, işlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 8,25?e yükseldi. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin Ağustos ayında da sürebileceği tahmin ediliyor.

Hizmet fiyatlarının da değerlendirildiği kurul toplantısının özetine göre, hizmet fiyatları Temmuz ayında yüzde 0,74 oranında artarken, yıllık hizmet enflasyonu yüzde 5,39'a yükseldi.

Kiralar ılımlı yükseliş eğilimini korurken, paket tur fiyatlarında yüksek bir artış kaydedildi. Bu gelişmelere bağlı olarak hizmet enflasyonunun ana eğiliminde sınırlı bir yükseliş gözlendi.

Özette yurt içi nihai talepte yılın ikinci çeyreğinde başlayan yavaşlama eğiliminin sürdüğü, Ağustos ayına ilişkin öncü göstergelerin tüketici güveninde süregelen zayıflamanın belirginleştiğine işaret ettiği vurgulandı.

Bu dönemde yatırım eğiliminin de uzun bir aradan sonra ilk defa yavaşladığının gözlendiğine işaret edilen özette, ''Temmuz ayında bir önceki çeyrek ortalamasının altında seyreden otomobil ve hafif ticari araç yurt içi satışlarının, Türk lirasındaki değer kaybına paralel olarak, zayıflamaya devam etmesi beklenmektedir. Bütün bu gelişmeler, yurtiçi talepteki yavaşlamanın derinleşebileceği yönünde sinyal vermektedir. İşsizlik oranları kriz öncesi seviyelerinde seyretmektedir. Bununla birlikte, Mayıs döneminde mevsimsellikten arındırılmış sanayi istihdamının gerilemesiyle tarım dışı istihdam artışı yavaşlamış ve işsizlik oranları bir önceki çeyreğe göre bir miktar artış göstermiştir. Öncü göstergeler istihdamdaki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte de süreceğine işaret etmektedir'' ifadelerine yer verildi.

-Para politikası ve riskler-

Toplantı özetine göre, Kurul üyeleri, döviz kuru hareketleri nedeniyle enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporunda öngörülen seviyelerin geçici olarak bir miktar üzerinde seyredebileceğine dikkati çekerken, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerindeki yükselişin de bir müddet daha sürebileceğini hatırlattı. Bununla birlikte, iktisadi faaliyetteki yavaşlama nedeniyle, döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olması beklendiğini belirten Kurul üyeleri, bu doğrultuda yıl sonundan itibaren temel enflasyon göstergelerinin tekrar düşüş eğilimine gireceği tahmininde bulundu. Kurul, 2012 yıl sonunda ise enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber